ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan
Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan
Uyuşturucu operasyonunda 11 tutuklama
Uyuşturucu operasyonunda 11 tutuklama
KADES sayesinde şiddetten kurtuldular
KADES sayesinde şiddetten kurtuldular
 Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
 Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
21 Eylül 2023 Perşembe - 05:42

Ahilik Ruhuna vefa

Ahmet Yesevi’nin torunları Mübarek Anadolu Coğrafyasında Ahilik Kültür, edep ve Terbiyesini diri tutuyor. Erzurum’dan Elazığ’a, Kars’tan Tunceli’ye il il Doğu Anadolu Bölgesinde Ahilik ruhu yaşatılıyor. Ahiyan-ı Rum, Baciyan-ı Rum, Alpler ve Alperenler Ahilik haftasında rahmet niyazıyla anılıyor

Ahilik Ruhuna vefa

Ahmet Yesevi’nin torunları Mübarek Anadolu Coğrafyasında Ahilik Kültür, edep ve Terbiyesini diri tutuyor. Erzurum’dan Elazığ’a, Kars’tan Tunceli’ye il il Doğu Anadolu Bölgesinde Ahilik ruhu yaşatılıyor. Ahiyan-ı Rum, Baciyan-ı Rum, Alpler ve Alperenler Ahilik haftasında rahmet niyazıyla anılıyor, emanetlerine sahip çıkılıyor.

''AHİLİK KURUMU, İNSANI VE İNSANİ DEĞERLERİ ESAS ALAN MÜMTAZ BİR KURUMDUR''

Yılın Ahisine cübbesini giydiren Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, “Ahilik kurumu, kadim felsefesi ve kültürü ile insanı ve insani değerleri esas alan mümtaz bir kurumdur. Dünden bugüne bu kuruma hayat veren tüm büyüklerimizi şükranla anıyorum” dedi.

“Ahilik Haftası” kutlamaları çerçevesinde yılın ahisi seçilen Hasip Bolluk, yılın kalfası seçilen Azad Borçkan ve yılın çırağı seçilen Eyyüp Koca ile Bingöl Ticaret İl Müdürü Abdulvahap Tanık, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Bayram ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yılmaz Çapak, Vali Ahmet Hamdi Usta’yı makamında ziyaret etti. Ziyarette Ahilik teşkilatının önemine vurgu yapan Vali Usta, “Ahilik kurumu, kadim felsefesi ve kültürü ile insanı ve insani değerleri esas alan mümtaz bir kurumdur. Dünden bugüne bu kuruma hayat veren tüm büyüklerimizi şükranla anıyorum. Esnafımızın, meslek kuruluşlarımızın ve tüm Bingöllü hemşehrilerimin Ahilik Haftasını kutluyor, birlik, beraberlik ve ahiliğe esas olan kardeşlik duygusunun büyüyerek devam etmesini diliyorum” diye konuştu.

Yılın Ahisi seçilen Hasip Bolluk’a cübbesini giydiren Vali Usta, yılın kalfası seçilen Azad Borçkan ve yılın çırağı seçilen Eyyüp Koca’yı da tebrik ederek plaketlerini takdim etti.

IĞDIR’DA AHİLİK HAFTASI KUTLANDI

Iğdır’da 36. Ahilik Haftası, Ticaret İl Müdürlüğü tarafından organize edilen etkinliklerle kutlandı.

Vali Vekili Ömer Said Karakaş, “36. Ahilik Haftası” etkinliği kapsamında Ahilik Haftası Kutlama Komitesi’ni kabul etti. Etkinlikler kapsamında Mehmet Çavuş Anıtı’ndan Kültür Merkezi’ne kadar kortej yürüyüşü yapıldı. Kutlama etkinlikleri yürüyüşün ardından Kültür Merkezi’ndeki program ile devam etti.

VALİ ÇAKIR, YILIN AHİSİNE KAFTAN GİYDİRDİ

Muş’ta ahilik haftası kutlamaları çerçevesinde düzenlenen törende, yılın ahisi seçilen Şefik Çekil kaftanını giydi.

Muş Valisi Avni Çakır, Ahilik Haftası kutlamaları çerçevesinde yılın ahisi seçilen Şefik Çekil, Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı Orhan Demirtürkoğlu, Ticaret İl Müdürü Sadık Taşçı ve beraberindeki heyeti kabul etti. Vali Çakır, Ahilik Haftası'nın kutlandığı etkinliklerde, Yılın ahisi Şefik Çekil’e kaftanını giydirdi. Aynı etkinlikler dâhilinde yılın kalfası Ömer Faruk Uçan ve yılın çırağı Zafer Taş da ödüllendirildi. Ziyarette yılın ahisi, yılın kalfası ve yılın çırağına sertifikaları verilerek kaftan giydirildi.

Ahilik geleneğinin tarihine değinen Vali Çakır, Ahilik kültürünün Anadolu'da kök salarak yüzyıllar boyunca varlığını sürdürdüğünü belirterek, “Temelleri 13. yüzyılda Ahi Evran tarafından Anadolu’da atılan ahilik teşkilatı; Esnaf ve sanatkârlığı meslek ahlakı, olgun kişilik, doğruluk ve tevazuuyla harmanlayan ahilik kültürü, güzel ahlakı, sevgi ve saygıyı, yoksula sahip çıkmayı, akli selimi, herkesin kendi sanatı ile yükselmesini, başkasının hakkına saygı göstermeyi din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit davranmayı öğütler. Kardeşlik anlamına gelen ahilik, ticaret ile ahlâkı buluşturan bir hayat düsturudur. Esnaf ve sanatkârın piri Ahi Evran Veli’nin ‘Akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir’ düsturuyla ticaret ahlakı, yardımlaşma ve dayanışma gibi ilkelere dayanan felsefesi günümüzde de esnaf ve sanatkârlarımıza kılavuzluk etmektedir. Yüzyıllar öncesinden günümüze ışık tutan geleneğimizi yaşatmak adına 36. Ahilik Haftası münasebetiyle, Ahi Evran-ı Veli’yi rahmet ve minnetle yad ederken, yılın ahisi seçilen Şefik Çekil ile yılın kalfası ve yılın çırağını canı gönülden kutluyorum” dedi.

YILIN AHİSİ KABAN’A KAFTANINI VALİ ELDİVAN GİYDİRDİ

Vali Mustafa Eldivan, 36. Ahilik Haftası'nın kutlandığı etkinliklerde, Yılın Ahisi Turgut Kaban'a özel bir törenle kaftanını giydirdi. Aynı etkinlikler dahilinde Yılın Kalfası Cihat Balcı ve Yılın Çırağı Gulnisa Karaer de ödüllendirildi.

Ahilik Haftası'nda bu yılın ahisi Turgut Kaban oldu. Vali Mustafa Eldivan'ın katılımıyla gerçekleşen törende, Kaban'a kaftanı giydirilirken, Cihat Balcı ve Gülnisa Karaer'e hediyeler takdim edildi.

Vali Eldivan, törende yaptığı konuşmada Ahilik kültürünün önemine vurgu yaparak, "Ahilik, Türk örf ve adetleri ile İslamiyet'i birleştiren bir düşünce sistemi ve yaşam tarzıdır. Sadece esnaflar için değil, toplumun her kesimi için önemli değerler içerir. Ahiliği sosyal ve ekonomik hayatımızın bir parçası olarak görmeliyiz." dedi.

Vali Eldivan, Ahilik Kültürü'nün dayanışma, güzel ahlak, sanatın geliştirilmesi ve insana odaklanmayı teşvik ettiğini belirterek, bu kültürün ilde daha da yaygınlaşmasını diledi ve Turgut Kaban'a ve tüm esnafa başarılar diledi.

Turgut Kaban, Vali Eldivan'a teşekkür ederek, ildeki sanayi ve elektrik ustalığına dair tecrübe ve birikimlerini paylaştı.

Vali Eldivan, Yılın Ahisi Turgut Kaban, Yılın Kalfası Cihat Balcı ve Yılın Çırağı Gulnisa Karaer'i tebrik ederken, tüm esnaf ve sanatkarların Ahilik Haftası'nı kutladı ve bereketli bir yıl diledi.

Törene, Belediye Başkan Yardımcısı Nesumittin Selçuk, Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Zekeriya Mevlütoğulları, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Seyhan, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Halil İbrahim Yöney, Ticaret İl Müdürü Erkan Zengin, Gençlik ve Spor İl Müdürü Adem Köse ve Milli Eğitim Müdürü Rahmi Güney de katıldı.

 
Erzurumspor – Adana maçını Akarsu yönetecek
 
Türkiye’nin tezleri küresel gündem oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tanfer: ‘Gazilerimizi şükranla anıyoruz’
Erzurum Kent Konseyi Başkanı Tanfer’den “19 Eylül Gaziler Günü” vesilesiyle bir mesaj yayınladı.
TDED’den Pasinler Zaferi kutlaması
TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, Pasinler Meydan Muharebesi’nin ...
Ersoy: ‘Türk Kültürünü tanıtmaya devam ediyoruz’
Ersoy, ‘Türk kültürünün zenginliğini uluslararası arenada en üst düzeyde ...
 
Erzurum e-Spor Merkezi olacak
Erzurum’da e-Spor Merkezi’nin yapımı devam ediyor ve yakında gençlerin hizmetine girecek.
ETB Erzurum mutfağını tanıttı
Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen ‘Van ...
İletişim Başkanlığından 100. Yıla özel internet sitesi
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Cumhuriyetin 100. Yılına ...
 
Hamarat Anadolu kadınlarından kış seferberliği
Bayburt’un Aydıntepe ilçesinde yaşayan kadınlar kendi yetiştirdikleri ...
Yakutiye HEM’den örnek yaklaşım
Türkiye’nin en çok coğrafi işaretli ürününe sahip ilk üç şehri içinde ...
'Bu kutlu yolda hep birlikte yürümeliyiz'
Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası İstişare ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva