ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum’un 3 aylık şirketleşme seyri açıklandı
Erzurum 5’inci sıraya yükseldi
Erzurum 5’inci sıraya yükseldi
Humanis’ten Ankara’da dev Atatürk sergisi
Humanis’ten Ankara’da dev Atatürk sergisi
Şimşek iddialara cevap verdi
Şimşek iddialara cevap verdi
Özhaseki: 'Duruşumuz asla değişmeyecek'
Özhaseki: 'Duruşumuz asla değişmeyecek'
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
16 Mayıs 2015 Cumartesi - 13:53

‘Acılarına ağlayamayan bir milletiz’

Prof. Dr. Yusuf Sarınay, ‘Biz 19’uncu yüzyılın sonu 20’nci yüzyılın başlarında vuku bulan acılarına ağlayamayan bir milletiz. Bunu hiçbir zaman unutmayalım. Bu biraz da büyük milletin olmanın getirdiği ağlama sızlama edebiyatının pek gelişmediğinden kaynaklanmaktadır.” dedi

‘Acılarına ağlayamayan bir milletiz’

Bayburt Üniversitesi, Bayburt Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen ‘Geçmişten Günümüze Türk-Ermeni İlişkileri Uluslararası Sempozyumu’ sona erdi.

25 akademisyenin tebliğ sunduğu sempozyumun son gününde beşinci ve altıncı oturumlar gerçekleştirildi ve genel bir değerlendirme yapıldı.

Beşinci oturumun başkanlığını Azerbaycan Milletvekilli Prof. Dr. Musa Kasımlı yaptı. Bu oturumda Bozok Üniversitesinden Doç. Dr. Yunus Özger, Sanıkların Dilinden Bayburt'ta Ermeni Olayları; Bozok Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Qiyas Şükürov, Kafkas Ermeni Olaylarının Vukuunda Eçmiyazin Kilisesi'nin Yeri (1903-1908); Nahcıvan Milli İlimler Akademisinden Doç. Dr. Emin Arif Şıhaliyev, ‘Büyük Ermenistan’ Düşüncesi ve Bunun Azerbaycan Üzerinde Etkisi; Bozok Üniversitesinden Doç. Dr. Murat Kacıroğlu, Ermeni Olaylarının Türk Romanına Yansıması konularında sunum yaparken son oturum olan altıncı oturumu Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türk Tarih Kurumu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur yönetti. Bu oturumda Erzurum Teknik Üniversitesinden Doç. Dr. Murat Küçükuğurlu, Birinci Dünya Harbi’nden Önce ve Sonra Bayburt'ta Sosyal Hayat; Atatürk Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Selahattin Tozlu, Bayburt Kazası'nın Nüfusu (1896); Polis Akademisinden Yrd. Doç. Dr. Yücel Yiğit, Birinci Dünya Savaşı'nda Teşkilat-ı Mahsusa'nın Bayburt ve Civarındaki Faaliyetleri ile ilgili tebliğlerini sundu. Tebliğlerin ardından katılımcılara katılım belgesi takdim edildi.

DEĞERLENDİRME OTURUMU

Değerlendirme oturumu başkanlığını Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türk Tarih Kurumu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur’un yaptığı sempozyumda Azerbaycan Milletvekilli Prof. Dr. Musa Kasımlı, TOBB Ekonomi Üniversitesinden Prof. Dr. Yusuf Sarınay ve Devlet Arşivleri Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Budak tarafından Türk-Ermeni ilişkileri değerlendirildi.

Azerbaycan Milletvekilli Prof. Dr. Musa Kasımlı sempozyumdan dolayı Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun’a teşekkürlerini iletti. Kasımlı, sabahki oturum başkanlığında ise Türk-Ermeni ilişkilerinin tarihi bir mesele olmaktan öte politik bir hal aldığına dikkati çekti ve Bayburt ile ilgili işgal dönemine ati nüfus verilerini paylaştı.

TOBB Ekonomi Üniversitesinden Prof. Dr. Yusuf Sarınay, Türkiye’nin ilk yıllarında bütün düşmanlıkları bir yana bırakarak kalkınmaya odaklandığını bundan dolayı da Türk-Ermeni ilişkilerindeki tarihi suskunluğun bütün dünya tarafından Türk tarafının suçlu olarak algılanmasını beraberine getirdiğini söyledi.

ÖZGÜVENİMİZİ KAYBETMEYEREK DİK DURMAMIZ GEREKİYOR

Sarınay, “Türkiye, her ne kadar 90’lı yılların başlarından itibaren çok ciddi çalışmalara girse de 20 yıl zarfındaki büyük mesafeye rağmen dünyada oluşan tek taraflı siyasi baskılar, Türkiye’yi suçluluk psikolojisine itme girişimi olarak devam etmektedir. Ermeni ilişkileri konusunda bilimsel, tarihi ve hukuki açıdan Türk milletinin eli güçlüdür. Ermenilerin en zayıf olduğu noktada tarihi ve hukuki anlamdadır. Bu sebeple bu konunun üzerine gidememektedirler. Parlamentolarda kararlar geçirerek Türkiye’ye siyasi baskılarla bunu kabul ettirmeye ve akabinde de Türkiye’yi tazminat ve toprak isteme gibi bir zemine doğru sürüklemeye çalışmaktadırlar. Bizim bu konuda asla özgüvenimizi kaybetmeyerek dik durmamız gerekiyor. Batı ne derse desin bunu Türkiye kabul etmemelidir. Bütün parlamentolarda kararlar alınsa da moral bozukluğu içerisine düşmememiz gerekiyor ”dedi.

BİZİM ŞAHİTLERİMİZ TARİHİMİZ VE ARŞİVLERİMİZDİR

Türkiye’de bazı çevrelerin tarihi bugünün değerleriyle geriye doğru yanlış okuduklarını belirten Sarınay, “Bugünün mantığıyla 1900’lerdeki olayları okursanız bu tamamıyla tarihi çarpıtma olur. Biz 19’uncu yüzyılın sonu 20’nci yüzyılın başlarında vuku bulan acılarına ağlayamayan bir milletiz. Bunu hiçbir zaman unutmayalım. Bu biraz da büyük milletin olmanın getirdiği ağlama sızlama edebiyatının pek gelişmediğinden kaynaklanmaktadır. Bu acıları bizim, romanlara, filmlere aktarmamız gerekiyor. Diğer yandan tehcirin sebebini de iyi görmemiz gerekir. Tehcir yapılırken Doğu Anadolu Bölgesi, Bayburt ve Trabzon’un güneyi Osmanlı Devleti’nin mi olacaktı, yoksa bu bölgelerde Büyük Ermenistan mı kurulacaktı, meselenin bütün sebebi budur. Revan, Erivan haline gelmişse, 1992’de Karabağ işgal edilip Azerbaycan’ın yüzde 20’si modern dünyanın gözleri önünde işgal edilmişse ve hala hiç kimse buna karşı çıkmıyorsa, o dönemde Doğu Anadolu’da ele geçirildiği anda katliamlarla, sürgünlerle bir 20-30 yıl içerisinde Ermenistan olacaktı. Bizim tehcir olayını bu çerçevede iyi düşünmemiz lazım. Bizim şahitlerimiz, tarihimiz ve arşivlerimizdir ”diye konuştu.

BAYBURT-ERMENİ OLAYLARI MESELESİNİN BAYBURT ÖZELİNDE BİR MÜZEYLE HATIRLATILMASI FAYDALI OLACAKTIR

Devlet Arşivleri Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Budak ise Ermeni ilişkilerindeki tehcirin dünyada ve Türkiye’de ‘Ermeni Soykırımı’ olarak kabul ettirilmek istendiğini ifade ederek, “Sözlü ve yazılı basınının da etkisiyle böyle bir kanaat böyle bir algı konusunda zihinlerde soru işaretli oluşmaya başladı. Ümit ederim ki bu sempozyum, bu algıyı bertaraf etmeye yönelik olup tarihi gerçeklerin ışığında Türk-Ermeni ilişkilerini gençlerimize anlatmak için vesile olmuştur. Bu açıdan bu toplantının takdire şayan bir faaliyet olduğunu ifade etmek istiyorum. Ermeniler bu olaylarla ilgili hafızayı, yazdıkları hatıralarla muhafaza etmeye çalıştılar. Bu olayı anlatırken ‘bizim belgelere ihtiyacımız yok, bizim dedelerimizden dinlediğimiz hafızamız bizim için yeterlidir’ dediler. Biz ise sözlü tarih çalışmalarını kayda geçirmedik. En azından ikinci kaynak olacak kişilerden bunların derlenmesi lazım. O döneme ait, o dönemin zulmünü yansıtan mekânların korunması hususunda Bayburt Üniversitesi akademisyenlerinin el birliğiyle bir çalışmanın yapılmasının eğer mümkünse bu anlamda da bir müzenin oluşturulmasının Bayburt özelinde olmasında fayda var. Bayburt-Ermeni olayları meselesinin Bayburt insanına ve Bayburt’a geleceklere de hatırlatılması anlamında faydalı olabileceğini düşünüyorum. Bunu da başta sayın rektörüm olmak üzere ilgililerin dikkatine sunmak istiyorum” dedi.

BU MESELEYİ ÇÖZECEK OLAN SİYASİLERDİR

Ermeni olaylarının kamu diplomasisi, lobi çalışmaları, propaganda faaliyetleri, Azerbaycan ile geliştirilecek ortak siyasi stratejilerle yürütülmesinde sonuçların alınacağını dile getiren Budak, “İsveç’in ve İspanya’nın soykırım kararlarını geri almaya başlamasını da siyasi faaliyetlerin sonucu olarak kabul etmemiz gerekiyor. Ermeni örgütlerinin Hrant Dink Vakfı üzerinden sempozyumlar düzenleyeceklerini hatırlatmak istiyorum. Ermeniler artık gayrimenkullerin peşine düştüler. Tarihçi, tarih çalışmalarına devam edecek; ama bu meseleyi çözecek olan siyasilerdir. Üsküplü yaşlı bir vatandaşın dediği gibi bu konularda öncelikle Türkiye’nin güçlü olması gerekiyor. Üsküplü yaşlı amca ‘Türkiye güçlü olursa biz buralarda rahat ederiz, Türkiye zayıf olursa biz buralarda rahatsız oluruz’ demişti. Bütün mesele Türkiye’nin her açıdan güçlü olması ile alakalıdır” şeklinde konuştu.

BAYBURT-ERMENİ OLAYLARI İLE İLGİLİ BİR MÜZE KURMAYI DEĞERLENDİREBİLİRİZ

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun ise sempozyumdaki tebliğleri en kısa zamanda yayınlayacaklarını ifade ederek sempozyumu şöyle değerlendirdi: “Tebliğcilerimizden bilgi dağarcıklarında ne varsa tebliğleri o şekilde bize göndermelerini istiyoruz. Biz bu sempozyumdaki tebliğleri en kısa zamanda yayınlamayı planlıyoruz. Anlaşıldı ki Türk-Ermeni ilişkileri sadece devletin işi değil, millete de düşen bazı görevler var. Bir takım ortamlarda bu konuyu bilerek, farkında olarak ve sağlam temeller üzerinde durarak anlatmamız gerekiyor. Özellikle öğretim elamanlarımız, gençlerimiz bu meseleyi bir şekilde çevresindekilere anlatmalılar diye düşünüyorum. Bir müze kurulması fikri ortaya çıktı. Bunun bir örneğini görmedik ama varsa bize gönderin bunu değerlendirelim. Bayburt’ta böyle bir müze kurmayı düşünebiliriz, bunu değerlendirebiliriz. Bu işin canlı şahitlerini kaybettik ama ikinci şahitleri hayattadır. Korumamız gereken mekânlar olduğu söylendi, oraları biliyoruz. O kadınların namusları için çocuklarını kucaklarına alarak atladıkları kuyular, hala duruyor. Taş Mağazalar, hala duruyor. Oraları bir şekilde koruma altına alabiliriz ve bir müze yapabiliriz. Bu konularda bir şey söylemek için ortam ararsanız bilin ki Bayburt Üniversitesi her zaman sizi bekliyor.”

Rektör Coşkun, katılımlarından dolayı dışardan gelip tebliğ sunanlara, Bayburt Üniversitesi akademisyenlerine ve öğrencilere şükranlarını iletti.

Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türk Tarih Kurumu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur ise ‘Geçmişten Günümüze Türk-Ermeni İlişkileri Uluslararası Sempozyumu’nun genç üniversite olan Bayburt Üniversitesinde yapılmasının hem şehir kültürüne hem de Türk bilimine çok katkı yapacağı kanaatinde olduğunu kaydetti.

Sempozyum, hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.

 
Kahramanmaraş’la şiir kardeşliği çağrısı
 
Narman MYO’da mezuniyet coşkusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Mescid-i Aksa kalbimizde yaradır'
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Filistin Din İşleri ve ...
Taşbaşı 27’inci projesini paylaştı
Erzurum’da yaptığı ilginç aletlerle bilinen Ebubekir Taşbaşı, yeni projesiyle ...
Kop Savaşları bilimsel mercekte
Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur, ‘Kop Dağı Türk tarihinde ve dünya tarihinde ...
 
Bilginer, ‘Toplumsal Bellek ve Medya’yı sorguladı
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Arş. Gör. Şeyma Bilginer’in beklenen ...
Mühendislik Fakültesi Proje Şenliği başladı
Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin 2014-2015 akademik ...
‘Bilgi Güvenliği’ne bilimsel yaklaşım
Türkiye Bilişim Derneği Erzurum Şubesi, geniş katılımlı ilk etkinliğinde ...
 
AB destekli projeler sergiyle tanıtıldı
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ETSO) faaliyetlerini sürdüren Avrupa ...
70 günde 450 kişi yararlandı.
M.COŞKUN-Sigarayı bıraktırma ilaçları işe yaradı. Sağlık Bakanlığı’nın ...
‘Erzurum’u en iyi anlatan tabir’
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Dursun Atatürk Üniversitesi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva