ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kafkas Üniversitesi öğrencilerinden İsrail’e tepki
Kafkas Üniversitesi öğrencilerinden İsrail’e tepki
Emniyet öğrencileri bilgilendirdi
Emniyet öğrencileri bilgilendirdi
Bingöl’den Gazze’ye un yardımı
Bingöl’den Gazze’ye un yardımı
BEÜ öğrencilerinden, Filistin için oturma eylemi
BEÜ öğrencilerinden, Filistin için oturma eylemi
ATAUNİ’de Eğitimde Kalite gündemi
ATAUNİ’de Eğitimde Kalite gündemi
HABERLER>GUNCEL
7 Mart 2014 Cuma - 17:42

AÖF, kadın sorunlarına ışık tuttu

Erzurum Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık, dünya kadınlar gününün ülkemizde de kadın sorunlarının gündeme getirilmesi açısından çok önemli bir zemin olduğuna işaret etti.

AÖF, kadın sorunlarına ışık tuttu

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Panelle Kutlandı. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi ile Atatürk Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 7 Mart 2014 tarihinde düzenlenen “Yaşamın Bir Parçası Olarak Kadın” konulu panelde, kadının toplumsal yaşamdaki yeri, sanatçı yönü ve medyada sunumu üzerinde değerlendirmelerde bulunuldu.

Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi ile Atatürk Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 7 Mart 2014 tarihinde Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salon’da Kadınlar Günü vesilesiyle düzenlenen “Yaşamın Bir Parçası Olarak Kadın” başlıklı konferans yoğun ilgi gördü. Düzenlenen etkinliğe Erzurum Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık, Aile ve Sosyal Politikalar Erzurum İl Müdürü Abdullah Yurt, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Takkaç, Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üstün Özen, Atatürk Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayda Çelebioğlu, dekanlar, müdürler, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve temsilcileri, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

ÇELEBİOĞLU’NUN SUNUMU

Panelin açılış konuşmasında Atatürk Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (ATAKSAM) kuruluşu ve çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATAKSAM Müdürü Doç. Dr. Ayda Çelebioğlu, kadınlara yönelik yapılan çalışmaların önemine işaret etti. Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üstün Özen, kadın sorunlarına ve kadının yaşam koşullarına dönük gerek kamu kurumları gerekse sivil toplum kuruluşları bünyesinde gerçekleştirilen çalışmaların önemini vurgularken, bu konuda toplumsal duyarlılık geliştirmenin gerekli olduğunu ifade etti. Erzurum Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık, dünya kadınlar gününün ülkemizde de kadın sorunlarının gündeme getirilmesi açısından çok önemli bir zemin olduğuna işaret etti. Ülkeler için kalkınmışlık seviyesinin sadece ekonomik düzeyde değil, kadın erkek eşitliği gibi çeşitli konularda ölçümlendiğini ifade eden Çığlık, kadınlarımızın her meslekte gayet başarılı olduğunu, ülkemizi ileri götüren sosyal dinamiğin önemli bir parçası olduğunu sözlerine ekledi. Ancak bu konuda reformların yetmediğini belirten Çığlık, kadınlarımızın buna sahip çıkması gerektiğine dikkat çekti. Sayın Çığlık, sözlerini “Kadınlar gelişirse dünya gelişir. Kadınlar olarak hedefimiz daima gelişim, değişim ve ilerleme olmalıdır” şeklinde tamamladı.

‘KADIN GÖZÜYLE KADIN’

 ATAKSAM Müdürü Ayda Çelebioğlu başkanlığında yürütülen panelde “Kadın Gözüyle Kadın” başlıklı konuşmayı gerçekleştiren Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Okanlı, kadını  “üreten”,  “mücadale eden”, “vazgeçmeyen”, “toplumları şekillendiren” bir varlık olarak tanımlarken, kadınların geleceğin umudu olduğunu ifade etti. Kadını anlamanın, onun duygularını hissedip merhametini ve şefkatini açığa çıkarmakla mümkün olduğunu belirten Okanlı, kadınlara verilebilecek en önemli desteğin hak ettikleri konuma gelmeleri ile mümkün olduğunu belirtti ve sözlerine şu şunları ekledi: “Kadını anlamak onun ruhuna dokunmaktır. Ruhuna dokunabildiğiniz bir kadının yapamayacağı bir şey yoktur, yeter ki gerçekten anlaşılsın ve değer görsün. Yaşam ışığı saçan kadınlar değiştirebilir bu dünyayı. Dokunuşları ile dünyaları değiştiren de kadınlar, güzellikleri ile hayata anlam katan da kadınlar, analıkları ile varlık, kadınlıkları ile can’lık katan da kadınlar.”

KADIN VE TOPLUMSAL ROL

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Tellan, içinde bulunulan yüzyılda iletişim teknolojilerinin özellikle de kitle iletişim araçlarının toplumsal rolleri yeniden üretici ve pekiştirici rolüne dikkat çekti. Medya ve kadın ilişkisi kurulurken üç düzlemin öne çıktığını vurgulayan Tellan, bu düzlemleri medya sektöründe kadın istihdamı, medyada içerik olarak kadının sunumu ve medyada sunulana dönük algı başlıklarında ele aldı. Son yıllarda kadın çalışanlarının sayısında artış yaşanmasının memnuniyet sağladığına işaret eden Tellan, halen yönetici pozisyonlarında erkeklerin ağırlıklı olduğunu belirtti. Tellan, konuşmasında, medyada kadının sunumuna ilişkin olarak, lüks ve tüketim toplumu odaklı bir yaşam tarzının sembolize edildiği kitle iletişim araçlarında, nesneleştirilen yaşamın özellikle reklamlar çerçevesinde kadın figürünün dış görünümü ile desteklendiğinin ve bu süreçte kadının, ideal bir tüketici olmanın yanında, tüketimi teşvik edici bir obje durumuna geldiğinin altını çizdi.

ERGÜDER’İN TESPİTLERİ

Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Aslıhan Ergüder, tarih boyunca kavimlere, milletlere, uygarlıklara veya medeniyetlere bakıldığında tüm toplumların kendi anlayışı ya da inancı çerçevesinde kadını bir yere konumlandırdığını belirtti. Kadının  tarihin hemen her evresinde şairlere, ressamlara, edebiyatçılara, heykeltıraşlara ve sanatın tüm dalında uğraş veren sanatçılara ilham kaynağı olduğunu ifade eden Ergüder, kadının fiziksel farklılığı ve olaylara bakışı ile özel konumunu ortaya koyduğunu, günümüzde sanat dünyasındaki önemini ve vazgeçilmezliğini tüm çevresine bir kez daha gösterdiğini vurguladı. Kadınlar günümüzde geçmişle kıyaslanmayacak kadar yasal haklar elde etmiş olmakla birlikte çoğu zaman geçmiş dönem kadınlarıyla paralel bir yaşam içinde olduğuna gönderme yapan Ergüder, kadınların geçmişte olduğu gibi bugün ve yarın da toplum için bir denge, güç, aşk, ilham kaynağı, sanat objesi ve sanatçı kişilikleri ile varlıklarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Konukların yönelttikleri soruların yanıtlanmasının ardından Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üstün Özen panelistlere Teşekkür Belgeleri’ni takdim etti. Panel, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencisi Nazlı İkemen’in gerçekleştirdiği müzik dinletisi ile sonlandı. 

 
Koçak, eğitim sorununa dikkat çekti
 
Paşalı’da arazi kavgası: 4 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Güllüce Doğu turunda
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Kars’a geldi.
Yılmaz: ‘İslam'da kadın en değerli varlıktır’
AK Parti Erzurum Milletvekili Adnan Yılmaz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ...
Altıparmak: ‘Kadınlar fedakarlığın kaynağıdır’
Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
 
‘Allah sayınızı artırsın’
Hafız öğrenciler için düzenlenen törene katılımın yoğun olması karşısında ...
Altıparmak Ata Teknokent’te incelemede bulundu
Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak Atatürk Üniversitesi içerisinde bulunan ...
DAP, Sözleşmeli uzman personel alacak
DAP Bölge Kalkınma idaresi Başkanlığı çeşitli birimlerde istihdam edilmek ...
 
İşçilerden maaş eylemi
90 gündür maaş alamadıklarını öne süren Aras Edaş Erzurum İl Müdürlüğü’nde ...
Ala’dan siyasi istikrar vurgusu
İçişleri Bakanı Efkan Ala, bir ülkenin kalkınmasında, sanayisinin gelişmesinde, ...
Horasan'da hafif şiddetli deprem
Horasan ilçesinde 2,5 büyüklüğünde hafif şiddetli bir deprem meydana geldi.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva