ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi Erzurum orman varlığını değerlendirdi
Çiftçi Erzurum orman varlığını değerlendirdi
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı
Nafiz Kotan’a vefa
Nafiz Kotan’a vefa
Ilıcalı Ailesi yasta
Ilıcalı Ailesi yasta
Bakan Tekin’den Diyarbakır annelerine destek
Bakan Tekin’den Diyarbakır annelerine destek
HABERLER>TÜRKİYE
10 Temmuz 2013 Çarşamba - 18:07

450 gün geçti, kamuoyu soruyor?

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa konusunda 19 Ekim 2011'den bugüne çalıştıklarını belirterek, yazım sürecinin üzerinden 450 gün geçtiğini söyledi. Çiçek, "Kamuoyu soruyor; 450 gündür çalışıyorsunuz, geldiğiniz nokta ne?" dedi.

450 gün geçti, kamuoyu soruyor?

ENİSE YAPAR
ANKARA (İHA) - Meclis Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa konusunda 19 Ekim 2011'den bugüne çalıştıklarını belirterek, yazım sürecinin üzerinden 450 gün geçtiğini söyledi. Çiçek, "Kamuoyu soruyor; 450 gündür çalışıyorsunuz, geldiğiniz nokta ne?" dedi.
TBMM Başkanı Çiçek, liderler turu kapsamında dün muhalefet liderleriyle yaptığı görüşmelerin ardından bugün de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşerek liderler turunu tamamladı. Çiçek, görüşmenin ardından Meclis'te bir basın toplantısı düzenledi. 19 Ekim 2011'den bugüne yeni Anayasa için çalıştıkları anlatan Çiçek, "Yeni Anayasa artık bir ihtiyaç ve zaruret haline gelmiştir" dedi. 15 maddelik bir program hazırlandığını belirten Çiçek, "Sivil toplum örgütleri ve vatandaşların katkıları ile 18 bin 500 sayfalık bir doküman oluştu" diye konuştu. Çiçek, 30 Nisan'dan bugüne kadar olmadık bir çalışma yaptıklarını vurgulayarak, 2012 yılı sonuna kadar bu işi sonlandırmayı hedeflediklerini hatırlattı.
Yazım sürecinden bugüne gelinceye kadar yaklaşık 450 gün geçtiğini ifade eden Çiçek, "Kamuoyu soruyor, 450 gündür çalışıyorsunuz, geldiğiniz nokta ne? Bu geçen süre içinde 177 maddenin müzakeresi yapıldı. Bu maddeler üzerinde 450 gündür sürdürülen çalışmalar çerçevesinde 183 toplantı yapıldı, 449 saat çalışıldı. Bunu eşleştirdiğinizde bir güne bir saat düşüyor. Yine komisyonun aldığı kararla her siyasi partinin kendisinin belirlediği uzmanlar da 21 gün toplantı yapmış. Gelinen nokta itibarıyla müzakere edilen 177 madde içinden 48 maddede siyasi partiler görüş birliğine vardılar. Şu an 48 madde üzerinde 4 siyasi partinin de mutabakatı var. Konunun bir sebepten tıkandığı, geri kalan kısımlarda sanki mutabakat varmış gibi bir yanlış algılamaya meydan vermemek için rakamları açıklıyorum" diye konuştu.

ANAYASA UZLAŞMA KOMİSYONU ÇALIŞMALARINA DEVAM KARARI ALINDI
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "450 günde 449 saat çalışma tatmin edici bir çalışma değildir. Her gün 1 saat gibi bir zamanla anayasa gibi önemli bir sorunu biz sonlandıramayız. Bütün mazeretleri bir tarafa bırakıp bu saatten itibaren daha yoğun bir çalışmayla milletin ümidini boşa çıkarmamamız gerekir. O nedenle yarın saat 13.30'dan itibaren komisyonu tekrar toplantıya çağırıyorum" dedi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili dün siyasi parti liderleri ile görüşmüştü. Muhalefet liderlerinden anayasa çalışmalarının sürmesi noktasında destek alan Çiçek, Başbakan Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Çiçek, 2013 yılı başında siyasi partilerin genel başkanlarını, komisyon üyelerinin de aldığı kararla ziyaret ettiğini hatırlatarak, "Önemli çalışmalar yapılmıştır, bu çalışma heba edilmesin ve bize biraz daha imkan tanıyın' diye ziyaret ettik. Onlar da imkanı esirgemediler" dedi. O günden bugüne bir kısım çalışmaların yapıldığını anlatan Çiçek, bu çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Yazılım sürecinden bugüne gelinceye kadar yaklaşık 450 günün geçtiğini söyleyen Çiçek, geçen süre içerisinde partilerden gelen 177 maddenin müzakere edildiğini ifade etti. Çiçek, 177 madde üzerinden 450 gündür sürdürülen çalışmada 183 toplantının yapıldığını bildirerek, 449 saat çalışıldığını ve bir güne 1 saatin düştüğünü dile getirdi.
Partilerin yeni anayasa çalışmaları kapsamında önerdiği madde sayısı hakkında bilgi veren Çiçek, CHP ile MHP'nin önerdiği madde sayısının 4, CHP ile BDP'nin 4, AK Parti ile BDP'nin önerdiği madde sayısının ise 1 madde olduğunu ifade etti. Çiçek, "Yeni bir anayasa yapılacaksa şerhler başta olmak üzere bu hususların yoğun bir çalışmaya tabi tutulması, herkesin düşüncelerini bir defa daha gözden geçirmesi gerekmektedir. Herkes kendi kırmızı çizgisinde ısrar ederse bu uzlaşma olmaz" diye konuştu.
Siyasi parti genel başkanları ile yaptığı görüşmede genel tablo hakkında parti liderlerine bilgi verdiğini anlatan Çiçek, önemli bir çalışmanın yapıldığını ve milletin beklediği sonucun ortaya konulması gerektiğini ifade etti. Çiçek, "Bu masa ne maksatla kurulduysa, o masadan beklenen çabanın azami ölçüde gösterilmesi gerekir ki bu masa milletimiz bakımından bir şey ifade etsin. Elbette ki bu masada Türkiye'nin anayasaya konu olabilecek her türlü konusu konuşulacaktır. Kimse 'şu konuşulsun veya bu konuşulmasın' demez. Uzlaşmaya varılarak bir metin ortaya çıkarılacaktır. Geldiğimiz nokta itibarıyla eğer bir ciddi sonuca ulaşacaksak ve politik tartışmaya meydan vermeden sonlandırmak istiyorsak, daha yoğun bir çalışma ihtiyacı içerisinde olduğumuz ortadadır" şeklinde konuştu.
"450 günde 449 saat çalışma tatmin edici bir çalışma değildir" diyen Çiçek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Her gün bir saat gibi bir zamanla anayasa gibi önemli bir sorunu biz sonlandıramayız. Milletimizin beklentisine cevap veremeyiz. Dolayısıyla bütün mazeretleri bir tarafa bırakıp bu saatten itibaren daha yoğun bir çalışmayla milletin ümidini boşa çıkarmamamız gerekir. O nedenle yarın saat 13.30'dan itibaren komisyonu tekrar toplantıya çağırıyorum. Şu saatten sonra komisyonun sorumluluğu eskisine nazaran kat kat artmıştır."
Bir soru üzerine Çiçek, "Uzlaşabilmek için herkesin taleplerini gözden geçirmesi lazım. Herkes görüş getirecek, tartışacak, konuşacak ve uzlaşacak" ifadesinde bulundu.
Siyasi parti liderleriyle pazarlığa gitmediklerini belirten Çiçek, bu çalışmaların nasıl yapılması gerektiği noktasının ortaya çıktığını söyledi.

 
Futbolda kura heyecanı
 
Doğu yine rekor kırdı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Diyanet Radyo bu gece yayına başlıyor…
Türkiye’de ilk etapta aralarında Erzurum’un da yer aldığı 25 ilden dinlenebilecek ...
İş adamlarından ASİMDER’e övgü
Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Başkanı ...
Altıparmak 7 ilçeyi ziyaret etti
Geçtiğimiz haftalarda Hınıs, Karaçoban, Tekman ve Karayazı ilçelerine ...
 
Hacı adaylarına şok haber
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Kabe çevresindeki çalışmalar sebebiyle ...
Görmez’den önemli tespitler
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Habertürk kanalından canlı ...
Başbağlar'dan birlik ve beraberlik çağrısı
Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 5 Temmuz 1993 tarihinde meydana ...
 
Başbakan’dan tarihi tespit
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır’daki darbe karşısında sessiz kalan ...
'Helal Kazanç, Helal Lokma'
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, yaklaşan Ramazan ayına ...
Dede Korkut rahmetle anılıyor
19. Uluslararası Bayburt Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni, Türk Dünyası Parkı'nda başladı.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Güvenin Verilmeyeni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva