ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
953 terörist etkisiz hale getirildi
953 terörist etkisiz hale getirildi
DAP BKİ 2025 yılı proje teklif çağrısına çıktı
DAP BKİ 2025 yılı proje teklif çağrısına çıktı
Mecidiye AL öğrencileri projelerini sergiledi
Mecidiye AL öğrencileri projelerini sergiledi
OBM orman yangınlarıyla mücadeleye yoğunlaştı
OBM orman yangınlarıyla mücadeleye yoğunlaştı
Oltu’da Üniversiteliler Gençlik Festivalinde buluştu
Oltu’da Üniversiteliler Gençlik Festivalinde buluştu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
2 Temmuz 2010 Cuma - 00:31

3 Temmuz, tarihin dönüm noktası

Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Konukçu, Atatürk’ün büyük kongreyi toplamak üzere Erzurum’a gelişinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna esas teşkil eden en önemli olaylardan birisi olduğunu söyledi.

3 Temmuz, tarihin dönüm noktası

SAMET ÖZÜNAL (GHA) - Tarih Profesörü Konukçu, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir dönüm noktası olan ‘3 Temmuz’, tarihi tespitler yanında roman, hikaye, temsil ve belgesel olarak da gündeme taşınmalıdır.” dedi.
//KONUKÇU 3 TEMMUZ’UN ÖNEMİNİ ANLATTI
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, Atatürk’ün büyük kongreyi toplamak üzere Erzurum’a gelişinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna esas teşkil eden en önemli olaylardan birisi olduğunu söyledi. Atatürk’ün, Ilıca ve İstanbul Kapısı’nda karşılanması ile ilgili olarak gerek kader birliği ettiği yakın arkadaşları ve gerekse birçok tarihçi tarafından çeşitli tespitler ve aktarımlar bulunduğuna dikkati çeken Konukçu, “Atatürk’ün önce Ilıca’da, ardından İstanbul Kapı’da karşılanışı, aslında Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atılmasıdır. Bu büyük günle ilgili olarak birçok tarihi tespitte bulunulmuştur. Fakat bu tarihsel aktarımlar, eğitim, kültür ve sanat alanında her geçen gün ivme kazanan Erzurum’da, roman, hikaye, temsil ve belgesel olarak da gündeme taşınmalı ve 3 Temmuz gününün taşıdığı önem, kültürel ve sanatsal anlamda da ele alınmalıdır.” diye konuştu. Prof. Dr. Konukçu, Atatürk’ün Erzurum’a geldiği 3 Temmuz 1919 gününe dair, günümüze kadar ulaşan tarihi tespitler ve sahipleri hakkında bilgiler de verdi.
//TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN KURULUŞUNA GİDEN YOL
Türkiye Cumhuriyeti’nin oluşmasında önemli adımların atılacağı Kongre’ye toplamak üzere kalabalık bir maiyet ile Erzurum’a gelen M. Kemal’in, Ilıca ve İstanbul Kapı’da törenlerle karşılandığını kaydeden Konukçu, Erzurum halkının, sarışın ve mavi gözlü kurtarıcısını bağrına bastığını ifade etti. Konukçu; “Bilindiği gibi M. Kemal’in Anadolu’ya geçtiği ve Samsun’da görevi ile ilgili temaslara başladığı, 21 Mayıs 1919 tarihli telgraf ile 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa’ya bildirilmişti. O da, Vali Münir i(Akaya), Belediye Başkanı Zakir (Gürbüz) ve Vilayat-ı Şarkiye Müdafaa-ı Hukuk Cemiyeti üyelerine, Raif Hoca’ya olayı duyurmuştu. Erzurum Vilayet Kongresi’nde M. Kemal ile temasa geçilmiş ve Erzurum’a davet edilmişti. Bu arada Amasya Genelgesi’ni yayımlayan M. Kemal, Sivas ve Erzurum’da yurdun kurtuluşuna yönelik iki toplantının yapılmasını da kararlaştırmıştı. Erzurum daveti üzerine, Sivas, Erzincan ve Tercan üzerinden Erzurum’a gelen M. Kemal, ilk olarak Ilıca’da karşılanmıştı. Erzurum ileri gelenleri tam kadro ile burada hazır bulunmuşlardı. İstanbul Kapı karşılamasını ise, Kadiı Hurşit Efendi organize etmişti. Bu mutlu karşılamanın tarihi, 3 Temmuz 1919’dur. Yani bugün Samsun’dan sonra parlak güneşin doğduğu ikinci gündür.” ifadelerini kullandı. 
//KONGRE SÜRECİ
M. Kemal’in, Erzurum’a ayak bastığı Ilıca ve İstanbul Kapı’daki karşılamaların, yine kendisi tarafından yazılan Nutuk’ta bahis konusu edilmediğine işaret eden Konukçu, bu tarihi olayı aydınlatma ve gelecek nesillere bırakma işinin, büyük milli eğitimci ve siyaset adamı Cevat Dursunoğlu’na düştüğünü kaydetti.
Konukçu, “Dursunoğlu, Mazhar Müfit Kansu’ya anlattıklarında, son olarak da, Atatürk Üniversitesi eski Öğretim Üyesi Prof. Dr. Utkan Kocatürk’e anlatarak yazılı hale getirilmiştir. Daha önce de Ankara’da, Türk Tarih Kurumu’ndaki konferansında 3 Temmuz’u dile getirmiştir.” dedi.  3 Temmuz karşılamasının canlı bir diğer belgesinin de, eski Bitlis yöneticisi ve Cumhuriyet’e kanat geren Mazhar Müfit Kansu tarafından kaleme alındığını belirten Konukçu, Cevat Dursunoğlu ile Mazhar Müfit Kansu’nun yazdıklarının, Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi olarak kendisinin de Erzurum ve Atatürk’le ilgili olarak yazdığı kitaplarda çeviri olarak kullandığını ifade etti.
//ERZURUM TÜRK TARİHİNİN DÖNEMEÇ NOKTASI
 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir ve kafilede bulunanların yazdıklarının da, Hüsrev Gerede dışında kısa olarak anlatıldığını söyleyen Konukçu, “Günümüzde sevinerek ifade edelim ki, sosyal, kültürel, sanatsal ve eğitim açısından Erzurum’da çok güzel gelişmeler yaşanmaktadır. Atatürk Üniversitesi, Devlet Tiyatroları, amatör ve profesyonel yazarlarda artış gözlemlenmektedir. Tarih tespitleri yanında, roman, hikaye, temsil ve belgesel olarak da, 3 Temmuz 1919 günü gündeme taşınmalı ve önemi genç ve gelecek nesillere bu yollarla da aktarılmalıdır.” şeklinde konuştu.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Halk Oyunlarında “Bar” rakipsiz
Milli Eğitim Bakanlığı Okul içi Beden Eğitimi Spor ve İzcilik Dairesi ...
Turizme rehberlik yaklaşımı
AYHAN TÜRKEZ (İHA) - Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk, ...
Müzeden tarihi eser açılımı
Erzurum Arkeoloji Müze Müdürlüğü geçen yıl çoğunluğu Ağrı ve Muş'tan olmak ...
 
Yakutiye Müftülüğü yer değiştirdi
ERZURUM(GHA) – Yakutiye Medresesi ve Lalapaşa Camii civarında yürütülen ...
“Erzurum beni çok etkiledi”
Aziziye Tabyaları-Nenehatun Film Koordinatörü ve Oyuncu Nazlı Kar, Erzurum’un ...
Aşık Güryani’yi kaybettik..
Erzurum ve Olur ilçesinin sevilen halk ozanlarından Âşık Şeref Gür (Güryani), ...
 
İzmir’de Dadaş Rüzgarı
İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir'in yoğun göç alan bir kent olduğunu, göç ...
Oltu Taşı, Kütahya Fuarı'nda
HÜSEYİN EFE (İHA) - Bu yıl 36. sı düzenlenecek olan Kütahya El Sanatları ...
Dadaşlar şampiyonluk için yarışacak
ERZURUM gazetesi(GHA) – Erzurum, 2 ile 4 Temmuz tarihleri arasında oldukça ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Konunun Mülkiyeti 
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Ülkü Ocakları Mektebi ve Yiğido Şarkışla
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bir başarı Hikayesi: ‘Erzurumspor’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva