ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Hainlere ait EYP ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi
Hainlere ait EYP ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
Erzurum’un şirketleşme performansı düşüşte
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
MEB’den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
Hainler Avrupa’nın başına bela oldu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
25 Ağustos 2023 Cuma - 11:49

12 üniversite Malazgirt kazısına yoğunlaştı

Sultan Alparslan'ın tarihin en büyük zaferlerinden birini kazandığı ve Anadolu’nun kapılarının açıldığı Malazgirt ilçesinde 2020 yılından beri devam eden ve 12 üniversiteden 40 akademisyenin görev aldığı kazılar tüm hızıyla devam ediyor.

12 üniversite Malazgirt kazısına yoğunlaştı

Sultan Alparslan'ın tarihin en büyük zaferlerinden birini kazandığı ve Anadolu’nun kapılarının açıldığı Malazgirt ilçesinde 2020 yılından beri devam eden ve 12 üniversiteden 40 akademisyenin görev aldığı kazılar tüm hızıyla devam ediyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Ahlat Müzesi, Muş Alparslan Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin iş birliğiyle 2020'de hayata geçirilen "Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi" çerçevesinde başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor. Malazgirt kalesi içerisinde yapılan kazı çalışmalarında toprakla kaplı han tespit etiklerini ifade eden Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, çalışmaların yıl boyunca devam edeceğini ifade ederek, “Ekibimiz her yıl Malazgirt’te çalışıyor. Birkaç yerde kazı yapıldı. Özellikle Malazgirt ile Patnos arasında bulunan ve halk arasında 'Grebido' olarak bilinen askeri haritalarda türbe tepe olarak geçen 'Öğrenşahın' hemen üst kısmındaki tepede kazılar yaptık. Daha sonra Afşin bölgesinde 2 yıldır yoğun kazı faaliyetleri yapıldı. Geçen yıl ve bu yıl buradan çıkan kemiklerde özellikle yapılan karbon 14 testleri sonucunda bu mezarlıklarda yatan insanların 11.-12. yüzyıllarda vefat ettiğini ve o yüzyıllarda yaşamış olduğunu tespit ettik ki bu da savaşa çok yakın bir tarih dolayısıyla aslında bizim açımızdan heyecan verici bir keşif oldu. Tabii bu Afşin bölgesinde yürütülen kazıların daha sağlıklı ve net sonuçlarını inşallah önümüzdeki dönemlerde daha sağlıklı bir biçimde değerlendirebileceğiz.
Malazgirt projesi bir yandan savaş alanını ararken diğer yandan da Malazgirt’in tarihi ve kültürel değerlerin ortaya çıkarma yönünde faaliyetler yürütüyor. Bu çerçevede Malazgirt surlarını ortaya çıkarma çalışmalarımız oldu. Malazgirt savaş alanının tespitiyle ilgili bu projemiz çerçevesinde biz sadece savaş alanını aramıyoruz aynı zamanda Malazgirt’e ilgili çalışmalar da yürütüyoruz. Malazgirt’in tarihi ve kültürel birikimini ortaya çıkarma yönünde de bir irade sahibiyiz ve bu yönde de çok ciddi çalışmalarımız oldu” dedi.
Surların dibinde kalan ve han olarak değerlendirdikleri yeni keşiften de bahseden Rektör Alican, “Özellikle 2020 yılından itibaren Malazgirt şehrini çevreleyen 2 kilometreye yakın tarihi surlarla ilgili çalışmalar oldu. Bu surların tarihsel yapısına uygun bir biçimde çizimleri ve modellemeleri yapıldı. Bilgisayar üzerinden işte birtakım animasyonlarla ayağa kaldırıldı bu surlar yine bunun dışında surlarının içerisinde hemen iç Kale’de birtakım kazı çalışmaları yapıldı. Ayrıca yine surların dibinde yer alan ve bizim han olduğunu değerlendirdiğimiz daha önce hiçbir çalışmada araştırmada geçmeyen gözden ırak kalmış bir tarihi yapı üzerine de yine bu sene çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.
Yapılan kazı çalışmalarında çok sayıda savaş aletlerinin bulunduğunu aktaran Rektör Alican, “Selçuklu döneminden kalma ok uçları bulduk. bir takım işte kılıç kalıntıları mızrak kalıntıları bulduk. Haçlar bulduk. Mesela Bizans askerlerini kullandığını düşündüğümüz o dönemin tam karakteristiğini yansıtan ve sanat tarihçilerinin tam 11’inci yüzyıl Bizans ikonografi işini yansıtan özellikler yansıttığını belirttikleri birtakım haçlar bulduk onun dışında birtakım sikkeler mühürler ki İslami döneme ait olanlar da var Bizans dönemine ait olanlar da var ve bunların tarihlendirmeleri genellikle 11-12 yüzyıl tam da savaş, savaş öncesi ve savaş sonrası döneme aitti dolayısıyla mesela şöyle bir şey söyleyeyim bin 500 civarında elimizde sikke oluştu. Malazgirt ve çevresi değil yalnız işin esası Van Gölü havzası gerçek bir tarih ve kültür hazinesi dolayısıyla inşallah bizim yürüttüğümüz bu projenin başka bir takım projelere de ilham kaynağı olacağını umuyoruz. Bir çeşit savaş arkeolojisi metodolojisine dönüşerek başka bir takım bilim adamlarını da yine Türkiye’nin tarihsel ve kültürel zenginliklerini ortaya çıkarma konusunda motive edeceğine inanıyorum. Türkiye’nin diğer bölgelerinde bu tarz çalışmalar yürüteceğini umuyoruz ve bekliyoruz bizim projemizin onlar için yol gösterici olacağını da biliyoruz” ifadelerini kullandı.

 
Onlar Doğu’nun pelikanları
 
Doğu Anadolu'da milli coşku
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Geleneksel iğne oyaları sergiye çıktı
Yakutiye Kent Meydanın da Palandöken Kültür Yolu Festivali çerçevesinde ...
‘Benzeri bir başka yerde yok’
Muş’un Malazgirt ilçesinde 37 yıl önce yapılan kazılarda ortaya çıkarılan ...
Bingöl hayranlarıyla buluştu
Palandöken Kültür Yolu Festivali çerçevesinde Erzurum Miting ve Etkinlik ...
 
Güzel, İsmail Saib Sencer’i anlattı
Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı Eczacı Erdal Güzel, Palandöken ...
Erzurum Destanların Dansına sahne oldu
Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin Erzurum’daki durağı Palandöken Kültür ...
Erzurum’da kültür ve sanat sinerjisi
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin uluslararası marka değerine ...
 
Erzurum’da Türkülerle Kerkük gündemi
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin uluslararası marka değerine ...
Alı Kınık Erzurumlular için söyledi
Ali Kınık, Palandöken Kültür Yolu Festivali’nin üçüncü akşamında, sazıyla ...
Erzurum Kalesi önünde aşıklar buluşması
Palandöken Kültür Yolu Festivali kapsamında her gün saat 16:30’da Erzurum Kaleönü’nde ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva