ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
Horasan’da Ramazan bereketi
Horasan’da Ramazan bereketi
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular

Ahmet Göksan

Yılın Kaybı
23 Şubat 2018 Cuma

“Türk alayının Kıbrıs’tan geri gitmesi hiçbir zaman mevzubahis olamaz. Türkiye’nin imzasının şerefi kadar, buradaki Kıbrıs Türk’ünün emniyet ve selameti bakımından da buna izin verilemez.” 1969 Dr. FAZIL KÜÇÜK

 

            AB gemisinin su almaya başladığı noktada olduğunu kabul edersek fazladan abartmış olmayacağız. Geçtiğimiz günlerde Bayan Angela Merkel ile Bay Emanuel Macron’un bir araya geldikleri duyuruluyordu. Bir araya gelme gerekçeleri Elysee Anlaşması olarak da bilinen Fransa – Almanya İşbirliği Anlaşmasının imzalanmasının 55. yılı idi. Yıldönümü nedeniyle bir araya gelenler yayınladıkları ortak açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendireceklerini ayrıca AB’ne uyumu da güçlendirecek adımlar atacaklarını duyuruyorlardı. Görünen o ki iki ülkenin önde gidenleri bizden sonra tufan yaklaşımı içinde olduklarını da kanıtlıyorlardı. Daha önceleri denedikleri ailelerin kaynaşması projesinden yalnızca ailevi dostlukların elde edildiği de unutulmamıştır.

Türkiye’ye göre cim karnında nokta bile olamayan ülkede enerji konularına ilişkin olarak yapılan kamuoyu araştırmasının sonuçları bize yabancı gelmedi. Türklerle olan ilişkiler konusunda da düşünce yapıları değişmeyeceği için doğalgazın paylaşılması konusunda yapılan bu yönlü çalışmanın sonuçları da şaşırtıcı olmadı. Araştırmaya katılan Rumların çoğu, Kıbrıs Türk’lerine Kıbrıs sorununun çözümünden önce doğalgaz gelirlerinden pay verilmemesini istiyor.

1960 yılında kurulan Kıbrıs Ortaklık Cumhuriyeti’nin temellerinin dinamitlenmesi Genel Devlet Bütçesinden Türklere verilmesi gereken payın ödenmemesi yüzünden olduğunun unutulmaması gerekiyor. Para konusu yalnızca yıkımın bir boyutudur. Türklerle uzlaşmamak için her yolu denediklerini sizlerde biliyorsunuz.

Başkan seçilmesi öncesinde seçildiği takdirde ilk fırsatta Akıncı ile görüşeceğini açıklayan Bay Nikos Anastasiyadis’in bu söylemine karşın Bay Yannakis Kasulidis, iğnesi kırılmış plak gibi Türkiye güvenlik ve garantiler konularında önemli ve mantıklı adım atmadığı takdirde süreçte bir gelişme yaşanmasının zor olacağını savlıyordu. Buna koşut BM Güvenlik Konseyi’ne üye ülkelerin Kıbrıs sorununa gelecekte alınacak inisiyatiflere aktif olarak katılmayı istedikleri ve müzakereler yeniden başlarsa Güvenlik Konseyinin rol isteğinde bulunacağı belirtiliyor. Yapılacak olası bir müdahalenin bu ülkelerin çıkarlarının ön plana çıkarılacağı bir yapının oluşmasına neden olacağı baştan kabul edilmesi gerekiyor. Bu ülkelerin çözüm için bir umut kırıntısının bile oluşmasının önünde takoz olacaklarını da şimdiden belirtmek durumundayız.

Akıncı, AB’ne ve BM’e karşı tarafın Doğu Akdeniz’deki tek yanlı çalışmaları ile ilgili olarak Kıbrıs Türklerinin duyarlılığını ve endişelerini dile getiren mektup yazıyordu. Buna koşut AB’nin bölgedeki doğalgazın Avrupa’ya ulaştırılması için de karşı tarafa ekonomik yardımda bulunduğunun unutulmaması gerekiyor.

BM Genel Yazmanı Bay Antonio Guterrs 2018 yılına ilişkin olarak hazırladığı raporunda başında bulunduğu kurumun önceliklerinden söz ediyor. Kıbrıs sorununun çözümünün 2018 yılı içerisinde öncelikleri arasında olmadığını belirtiyor ve doğalgaz konusunun gerilimi arttırdığına dikkat çekiyordu. Bu yılı da kayıp bir yıl olarak okumamız gerekiyor.

Böyle bir ortamdan geçilirken yeni kurulan hükümetin her ne kadar bu yönlü konuların çözümünü Akıncı’nın sorumluluğuna bırakmış olmalarına karşın duruş göstererek halkın duyarlılığını dikkate almaları gerekiyor diye düşünüyoruz.

2018 yılına yeni girdiğimiz günlerden geçerken halkı kucaklayacak olan hükümetin Ulusal Konsey’in kurulmasına öncelik vermesi gerekiyor mu ne…

SEVGİ ile kalınız…

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva