ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı

M.Tevhit Gülseven

Tövbe, Tövbe!
22 Ekim 2018 Pazartesi

Sıklıkla “Tevbe edin” tavsiyesini işitir, duyarız.

Her işin, eylemin şartı şurtu vardır, yolu yordamı vardır, da tövbe etmenin yok mudur; elbet vardır ama tövbe etmeyi tavsiye edenler bu şart şurt üzerinde durmazlar.

Vaizlerde, hutbelerde dini program yapan radyo ve televizyonlarda, dini hikâye olarak anlatılan bir tefrika vardır ki şimdi bazı yerlerde de hadis olarak işitmekteyim: Günahkâr bir adam ilerlemiş yaşına kadar günah işlemiş haldeyken susuz bir köpeğe su verir ve Peygamberimiz “Onun günahları affoldu, onu cennette gördüm” diye güya haber verir.

Peygamber Efendimizin (SAV) adı geçen bu hikâye birçok yönden hatalıdır. Peygamberimiz, gayb bilgisini Allah CC O’na vermeden bilemez ve haber veremez. Günahların bağışlanması için pişmanlık, tövbe etmek, kul hakkı varsa iade edilmek gerekir. Kişinin günahlarından temizlenmesi ise Büyük Din Günü olan Fatiha 3. Ayette bildirilen büyük mahkemede Allah’ın Hâkimlik yapacağı ve “Şahit olarak Ben yeterim” dediği zamanda hesaplar görülecek, af beratları orada alınacak.

Allah birçok ayeti kelimede günahlarımızdan tövbe etmemizi emrediyor, tövbelerin kabul edileceğini de müjdeliyor.

Tövbeyi anlatanlar tövbe etmeyi çok basite almışlar gibi görünüyor. Hele kuldan tövbe alanları hiç saymıyorum bile.

1. Tövbe Nasuh tövbesi olarak yapılmalıdır. Nasuh tövbesi demek; günaha bir daha dönmemek üzere yapılan tövbedir.

2. Kişi kullara veya bir kula karşı günah işlemişse onun hakkını iade etmeli, gönlünü almalı ve sonra tövbe etmelidir.

3. Kişi kamuya ait bir zimmet, zarar verme gibi bir suç işlemişse, üzerindeki zimmeti iade etmeli, dünyadaki cezasını çekmek için gerekli kurumlara

müracaat etmeli, nasuh tövbesi etmeli ve Allah’ın büyük mahkeme günündeki kararına kadar da affedildiğinden emin olmadan, pişmanlıkla tövbesine devam etmelidir.

4. Şirk konusu İslam’da en tehlikeli, hassas ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. İnsanlar bir şekilde şirk batağında olabilirler. Allah’tan başkasından bir şey beklemek, başkasının kendi gücü olduğuna inanmak, Allah’tan başkasının günahları affedebileceğine inanmak şirktir.

Tövbe etmek farzdır. Tövbelerimizi yaparken üzerimizde kul hakkı olmaması, midemizde haram lokma olmaması, adaleti terk etmemiş olmamız çok ama çok önemlidir. Büyük günah olarak, zina, içki, kumar, gıybet, sui zan, adam öldürmek, tartıda hile yapmak, zimmete mal geçirmek, hırsızlık, fiili livata, yalan söylemek, rüşvet alıp- vermek, iftira etmek, fitne çıkarmak, insanları kandırarak hileli mal satmak! Haramları helal gibi sunmak ve daha yüzlerce günahtan temizlenmek için, tertemiz olmak için tövbe edip bütün kirli işleri terk etmek azlım, yoksa birisini terk etmekle olmuyor bu işler! Allah yakınlarımızın aleyhine bile olsa adaletten ayrılmamamız gerektiğini emretmiştir! Bunu aile içi ve dışı durumlarda yanlı olarak davranan veya işe girmesi için torpil arayıp bulan ana babalar için hatırlattım.

Başkasının hakkını hak etmeyene verenlerin bir tövbeyle işten sıyrılabileceklerini, Allah’ın kendilerini affedeceklerini düşünmüyorlardır herhalde!

İslam dümdüz, lekesiz, saf ve temiz; tövbe etmek için illa temiz olmaya karar vermek ve üzerindeki kul haklarını sahiplerine iade ederek tövbe etmek gerekir.

Merhametli olmakla büyük günahlar affolunmaz, günahlara pişman olup, kul haklarını iade ile affolunur!

Şeytan, Allah’ın rahmeti ve affediciliğiyle sizi kandırmasın, (Fatr 5 ) Allah’ın affı ve mağfireti temiz olanların üzerinedir.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva