ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum 3 ayda 86 marka üretti
Erzurum 3 ayda 86 marka üretti
Erzurum tasarımda fark attı
Erzurum tasarımda fark attı
Erzurum patentte 16. sırada
Erzurum patentte 16. sırada
Erzurum Faydalı Model verileri açıklandı
Erzurum Faydalı Model verileri açıklandı
Taraftar: ‘Erzurumspor farkını göstermeli’
Taraftar: ‘Erzurumspor farkını göstermeli’

M.Tevhit Gülseven

Takva, İrfan ve Tarz
8 Mayıs 2022 Pazar

Hayat kişilerin tarzlarıyla yaşanan hikâyeler toplamıdır! Tarzlarda irfan, inançlarda takva yaşamlarda etkendir. Çok bilgiliyseniz; irfanınız yoksa bilgi sadece yüktür, hayatınıza olumlu katkı sağlamaz!

İslam iki ana bölümde yaşanır. Allah’ın emir ve yasaklarına uymak, haramlarından kaçmak! İkincisi ise ibadetleri Allah’ın buyurduğu gibi yapmak! Bu ikisine uymak takvadır.

İrfan anlamak, izan ise anlama kabiliyeti!

Kuran’ı anlarsanız (irfan), Kurana uyarsanız takva sahibi olursunuz! Kurana uymak; adaletli düşünmeği öğrenmek, adaletli olmak, ana babaya, akrabalara bakmak, haram lokma yememek, devlet millet malına el uzatmamak, adam kayırmamak, yalan söylememek, iftira atmamak, başkalarına zulüm etmemek, zina etmemek, fiili livata ve bütün cinsi sapkınlık sayılan çirkin işlere yaklaşmamak, çoluk çocuğa taciz, tecavüz, bademleme yapmamak, devletin malını başkalarına peşkeş çekmemek, faiz yememek, israf yapmamak, başkalarının hakkını gasp etmemek, akitleştiğinizde akti bozmamak, emanetlere ihanet etmemek, insanları aldatmamak, kendi yemediğin bir şeyi başkasına yedirmemek, iltimas yapmamak, rüşvet alıp- vermemek, insanları kandırmamak, ihanet etmemek, hiçbir canlıya, eşinize, çocuğunuza, hayvanlara şiddet uygulamamak, tartıda hile yapmamak.. Ve eğer bir makamdaysanız bir yolsuzluğun üstünü kapatmamak, suçları görmezden gelmemek!

İbadetler, ancak bu kötü adetleri bıraktıktan sonra değer kazanır ve insan ancak o zaman takva sahibi olur!

Eğer bu kötülüklerden birisi var ise ve o zaman ibadetlerden, nafilelerden medet umuluyorsa; bunun adı irfansızlıktır!

Ve bu yukarıda saydığım günahların başına şirki koyun! Allah’tan başkasından bir şey istemek, Allah’tan başkasında Allah’ın kudreti olduğunu söylemek, buna inanmak, türbelerden bir şey beklemek, dini cemaat, lider, şeyh gibi insanların gayb bilgisine inanmak ve insan veya kâinatta tasarruf sahibi olduklarına inanmak şirktir! Şirk, İslam’ın Tevhid akaidine ters düşmektir.

Ve tesbihatla, falan duayı bilmem kaç defa okumakla, bilmem kaç defa selatuselam okumakla ne takva olur, ne bir günah affolur! Bunu size söyleyenler irfandan, takvadan, Kuran’dan habersiz insanlardır!

İman etmişseniz irfana çok fazla ihtiyaç vardır, irfanı geliştirmek, bilgilenmek ve sonunda takvaya ulaşmak dünya ve ahret için kişinin kendisine yapabileceği en büyük iyilik ve yardımdır!

Dini referansları din adamıyım diye etiketlenen veya kendilerini etiketleyen insanlardan almak; takvayı yakalama şansını sıfıra indirir. Ortalıkta din adamı diye dolaşan, sakalı göbeğinde, kılık kıyafeti, cübbesi, sarığı ile irfandan yoksun, süslü konuşmaları, bağırmaları, kendisiyle alay eden esprileri ile Kuran’dan habersiz, Kuransız, şarlatan din adamları o kadar çok üredi ki; Kuran’ı kendi dilinde okumayan Müslümanları şirk başta olmak üzere birçok hataya götürebilirler.

İrfan eksikliği ise Kuran’ı, kâinatı, insanı, yaradılış amacını ve kendisini anlamak, kişinin kendisini tanımak gibi çok önemli başlıkların gözden kaçmasını ve hayata girmesine engeldir!

İslam’da kisve yoktur, kisvede irfan ve takva aramak hatadır. (Bayanlar için Bkz. Ahzab 59. ayet ve Nur Suresi 31. Ayet).

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva