ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi başarılı öğrencileri ağırladı
Çiftçi başarılı öğrencileri ağırladı
Futsal kadınlarda Gümüşhane şampiyon
Futsal kadınlarda Gümüşhane şampiyon
Atatürk Üniversitesinde öncelik kalite
Atatürk Üniversitesinde öncelik kalite
ETÜ – Büyükşehir sanayi iş birliği
ETÜ – Büyükşehir sanayi iş birliği
Olur Belediyesinde tebrik gündemi
Olur Belediyesinde tebrik gündemi

M.Tevhit Gülseven

Sosyalleşme
17 Ocak 2019 Perşembe

Genelde eskilerden söz eder ve eskilerin özlemini çekeriz. Eskiye özlemin altında yeni hayatlarımızdan çok mutlu olmadığımız, hatta yaşanan olaylardan açıkçası memnun olmadığımızı ifade etmiş oluruz! Bir kısmımız da çocukluğundan hiç söz etmez; çünkü değerli bir hatırası yoktur! Bunun sebebi nedir; birçok akrabam ve arkadaşımla bu konuda konuştum!

Şiddetli bir toplum hastalığı olan asosyallik artıyor! Kısacası sıkıntılar, insanın yalnızlığı buradan doğuyor.

İnsanlar asosyalleşiyorlar.

Asosyalleşen insan değirmen taşı gibi kendi ekseninde dönerek bütün ömrünü karanlığa çalan bir ruh fonu üzerinde mahpusluğun bitmesini bekliyor.

Sıfır altı yaşın kişilik gelişiminde ve sosyalliğin boyutları hakkında fikir verdiğini uzmanlar söylüyor.

Asıl meseleye 1890 yıllarında Alfred Adler basıyor! Eğer bir anne çocuğuna meme verirken, çocuğunu etraftakilere tanıştırarak konuşursa o çocuk hayatında başarılı olur, sosyal bir insan olur! Çocuğa meme verirken annesi; bak bu senin halan, bu senin amcan, bu dayın bu komşumuz falan diye tanıtmak, değer verdiğini gösteren bir tanıştırmadır. Bunun tersi ise gelişme çağında insanlardan çocuğunu insanlardan uzak tutmak veya insanlar hakkında olumsuz veya yalan beyanlarda bulunmaktır.

Birinci çocuk sosyal olup, merhametli, insanlara yakın,  iyiliksever, başarılı olurken ikinci şartlarda yetişen çocuk asosyal, insanlardan kaçan, insanlara güvenemeyen, mutsuz ve genelde başarı çizgisine çok yaklaşamayan insanlar olurlar.

Hayatı değerlendirme ve normal yaşamak için yardımlaşma ve akıl kullanmalarda birinci çocuk sosyal davrandığı için başkalarının aklını da kullanarak hayatını kendisine ve başkasına kolaylaştırabilir. İkinci ortamda yetişen çocuk ise kendi dünyasında ve kendi dertleri ile baş başadır.

Eski özlemlerin içinde muhakkak ki geniş ailelerimiz, çok yakın veya daha yakınlarımızla dostlarımız, arkadaşlarımız, sosyal çevrelerimiz vardı! Özlemimiz bunadır.

Asosyal bir insanın eskiden ve çocukluğundaki asosyal dar ve yalnız çevre hayatı boyunca kendi yalnızlığının garantisi olacaktır. İlişkileri daha çok menfaate dayalı, günü bir ve yüzeyseldir, samimi değildir.

Siyasi tartışmalar, kısır çekişmeler bir taraflılık durumlarında birinci insan daha geniş, daha hoş görülü daha fikirleri dinleyebilen, kabullenebilen, düşünebilen olurken, ikinci grupta yetişenler daha alıngan daha kızgın daha agresif olabilirler.

İlaç; anne sütü döneminde başlayarak insanlarımıza diğer insanları hayvanları ve doğayı sevdirebilmektir!

Çocuklarımıza pahalı hediyeler alarak onların gözünde dünyayı değersizleştirmek yerine onlara yakın uzak akraba, dost, ahbap sevgisi, saygısı ve elimizdeki sosyal çevrelerimizin değerini öğreterek hayat boyu bir hediye vermiş oluruz!

Kimse yalnızlığın psikolojisini kaldırabilecek kadar güçlü değildir.

Ve hayat insanlar ve hayvanlarla paylaştıkça daha güzel, daha yaşanılabilir ve daha değerlidir.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet Karaman 18 Ocak 2019 Cuma  18:38

Bu yazı benim için çok önemli adeta beni de kapsıyor gelenek göreneklerini kaybeden toplumlar yozlaşmaya mahkumdur çocuk emziremenin bile bir geleneği göreneği varmış bunu ağabeyimin yazdığı yazıdan öğrenmiş bulunuyorum Çocuk doğurmak önemli değildir önemli olan çocukları birbirine yakmak dost etmektir birisinin ayağına diken batsa ötekinin aynı acıyı hissetmesidir Toplumda yıllarca birbiriyle konuşmayan kardeşleri görüyoruz Yine birinin ayağına diken batsa öteki kardeşinin aynı acıyı duyduğunuda görüyoruz Bu yazı tam da benimle ilgili yetmiş yaşındayım yalnız kimsesiz yaşıyorum Bu yazıyı yazan değerli ağabeyim beni duygulandırdı Kendisine teşekkür ediyorum.Ayrıca çocuğa sabır aşılanmasınıda bir kitaptan okumuştum onuda buraya yeri gelmişken yazayım Buna lokum testi diyorlar mesela iki tane lokumu çocuğu gösteriyorsunuz hemen istersen bir lokum vereceğim eğer yarım saat beklersen ikisini birden vereceğim diyorsunuz çocuk yarım saat bekleyince sabretmesini öğreniyor Çocuğun isteklerini beklete beklete çocuğa yalancı çıkmadan yerine getirseniz çocuğuğa sabır aşılamış oluyorsunuz çok önemli bir bilim adamının kitabından okumuştum.Ağabeyim kalemine sağlık bu yaşta sizin yazdığınız yazıdan bir şeyler öğrendim.Ben Konyalıyım yarın oynanacak Konyaspor Erzurumspor maçtında Erzurumspor un galip gelip ligde kalmasını istiyorum Tüm Erzurum halkına selam ve saygılar.

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva