ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Özüberk: 'Allah tüm şehit annelerine yardım etsin'
Özüberk: 'Allah tüm şehit annelerine yardım etsin'
Şehitlikte buruk Anneler Günü
Şehitlikte buruk Anneler Günü
Destici: İki suç için idam cezası geri getirilmelidir
Destici: İki suç için idam cezası geri getirilmelidir
Reyhanlı şehitlerine vefa
Reyhanlı şehitlerine vefa
Çiftçi’den Anneler Günü mesajı
Çiftçi’den Anneler Günü mesajı

Vahdet Nafiz Aksu

Şehrin Güçlü Kanatları
19 Kasım 2023 Pazar

Erzurum Teknik Üniversitesi’nin kuruluşuna ilişkin müjdeyi işittiğimde arkadaşlarıma: “Maşallah! Artık şehrimizin iki bilim kanadı oldu, geleceğe uçuşumuz kolaylaştı.” demiştim.

Gereksiz, gerekçesiz bir ham hayal değildi bu. Bir şehrin istikbale yürüyüşünde en şaşmaz kılavuz elbette ilimdir. Çatısı altında kaliteli üniversiteler barındıran kentler, diğerlerine göre her bakımdan sayısız avantaja sahip olurlar.

Şehrin gelişim ve kalkınmasında oynayacağı rolü daha da güçlendirmek için, üniversiteler ile yerel yönetimler arasında iş birliğinin geliştirilmesi, üniversitelerin kentin gelişimine yönelik araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ağırlık vermesi gerekiyor. Bu da belli ölçüde var olan yerel yönetim üniversite iş ve güç birliğinin azami seviyeye ulaştırılmasını zaruri kılıyor.

Yıllar önce kaleme aldığım bir yazıda işaret ettiğim hususlar hâlâ güncelliğini ve önemini muhafaza ediyor.

Namık Kemal, Abdülhak Hamit’e yazdığı bir mektupta şöyle der: “İnsanı bir fikir istila ederse, başka bir mütalaaya meydan bırakmıyor. Zihnimde başka bir şey yok. Ne düşünsem karşıma kanlı kefeniyle vatan çıkıyor.”

Biz de bazı konular üzerinde ısrarla yazıyoruz. Kimi okuyucularımız bunu “kendimizi tekrar” olarak görüyor. Haksız da sayılmazlar. Sabah Erzurum, akşam Erzurum...

Farklı bir açıdan bakarsak şöyle diyebiliriz: Köşe yazısının tabiatında bu var. Önem verdiğimiz konularda kamuoyu oluşsun, toplumsal talep meydana gelsin istiyoruz.

Evet, itiraf edeyim ki, Erzurum'un kalkınma meselesi, birçok siyasetçi, aydın, sivil teşkilat mensubu gibi bizde de “sabit fikir” haline geldi. Dönüp dönüp “Erzurum'un kalkınması” diyoruz. Namık Kemal’in söylediği gibi “insanı bir fikir istila edince, başka bir mütalaaya meydan bırakmıyor.”

O nedenle ha babam Erzurum düşünüyor, Erzurum yazıyoruz!

Son zamanlarda Erzurum hakkında ne düşünsem zihnimde “bilgisayar ekranları, DNA laboratuvarları, patent sertifikaları, teknokent ofisleri” canlanıyor. Yerel medyayı tararken ilkönce üniversitelere ilişkin haberler dikkatimi çekiyor.

Acaba Atatürk Üniversitesinden ne gibi bilimsel müjdeler var? Teknik Üniversite, yeni koyulduğu ince ve uzun bilim yolunda emeklerken hangi güçlüklerle karşılaşıyor? Ayağı hangi tümseklere takılıyor? Dağarcığına koyduğu yiyecekler sağlıklı mı, temiz mi, doyurucu mu?

Arabanın ön tekerini nereye koyacağımız önemli. İstikameti isabetli belirlememiz lazım. Yol haritaları güncel ve doğru olmalı. Kaptan ve kılavuz ne kadar mahir olursa olsun, yanlış haritayla doğru menzile ulaşmak mümkün değil. Navigasyon cihazını doğru programlamak lazım ki, yoldan sapmayalım.

Üniversitelerin bilim alanındaki yükselişlerine paralel olarak bulundukları şehirlerin de yükselişi hızlanır. Tercih eden öğrencilerin sayısı artınca kendi ekonomisi hissedilir bir şekilde canlanır. Bunun yanı sıra yayınlar, raporlar, kente ilişkin fütürist vizyonlar zenginleşme devrimine cephane taşır. Akademisyenlerin bireysel olarak, teknokent'in de kurumsal bir şekilde alacakları patentler, imza atacakları buluş ve icatlar şehrin yelkenlerini şişirecek güçlü rüzgârlara dönüşür.

Yöneticisi, ahalisi, yazarı çizeri “ne düşünsem karşıma Erzurum çıkıyor ne hayal etsem karşımda Erzurum canlanıyor” dediği müddetçe...

Aşılamayacak hangi zorluk olabilir ki?

 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Yaşın Alınanı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Atatürk Üniversitesi’nde akıl teri patenti geçti
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Trafikte ölüm sessizdir, istatistik bağırır
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Kurşun sıkarsan, sevinç dağılır kardeşim
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Herkesin putu kendine şirin...
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva