ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
Jandarma sahip çıktı
Jandarma sahip çıktı
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi

Kadir Sabuncuoğlu

Sağlıklı Beslenmek İçin Ne Yapmalı?
1 Ağustos 2014 Cuma

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Vahap Yağaoğlu 'saksıda elma', 'saksıda limon', 'saksıda çilek' fotoğraflarını sosyal medyada paylaşınca bizim gibileri yüreklendirdi.

Beş litrelik pet şişelerin üstünü bıçakla açtık, içini toprakla doldurduk.

Sonra reyhan, tere, soğan, maydanoz, sarımsak, fesleğen tohumları ektik.

Sizin anlayacağınız evimizin uzun süre güneş alan ön balkonunu, küçük bostana dönüştürdük.

Balkonda ekilenler yeşermekle kalmadı, ihtiyacımızı da karşılamaya başladı.

Yeşilliklerin güzel kokusunu alıp lezzetini tadınca "Niye şimdiye kadar denemedik" diye hayıflandık.

Üstesinden gelince de salatalık, domates, biber, çilek yetiştirmeyi planlamaya başladık.

"Hayırdır, niçin öyle bir denemeye ihtiyaç duydunuz?" diye sorar gibisiniz.

Vallahi olanaklarım elverse buğdayı su değirmeninde öğütür, ekmeği bile evde yaparım.

HİLELİ GIDA KANSER YAPIYOR MU?

"Niçin", "ne oldu" dediğinizi duyar gibiyim.

Peki, Avrupa Birliği Gıda Denetleme Dairesi'nin patatesten yapılan cipslerde, kahvede, bazı tahıllı yiyeceklerde kansere neden olan zehire rastlandığını hala duymadınız mı?

Ayrıca siz hiç Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yayınladığı listeleri görmüyor musunuz?

Bakanlık, her ay ortalama 50-100 şirketin hileli ürün pazarladığını duyuruyor.

Yapılan hileleri ben utanarak sıraladım.

Ama bunları yapanların ne yasalardan ne de Allah'tan korkusu var.

Gıdalarda uzmanlar tarafından yapılan tahliller sonucu belirlenen hilelerden bazıları şunlar:

HANGİ GIDA MADDELERİNDE HİLE VAR?

*Ekmeği beyazlatmak ve geç bayatlamasını sağlamak için kimyasal kullanıyorlar.

*Çavdar, kepekli ekmek yapmak için boya katıyorlar.

*Tereyağına patates, margarin, zeytinyağına bitkisel yağ katan bir millet olduk.

*Küflenmiş peynire nişasta, bitkisel yağ katıp tulum peyniri yapmayı ilk biz becerdik.

*Yoğurdu yağlı göstermek için üzerine kağıt peçete koyuluyor.

*Sığır ya da dana kıymanın içine at, eşek, tavuk, kelle, iç yağ katılıyor.

*Akciğerden sucuk, salam, sosis yapılıyor.

*'Arılar yorulmasın' diye kovanların önüne şeker, glikoz koyarak bal üretiliyor.

*Artık kırmızı biber kiremit tozundan, bitkisel baharatlar kurumuş ottan elde ediliyor.

*Tatlılarda Antep fıstığının yerine bezelye, yeşile boyanmış yer fıstığı konuyor.

*Kuru üzüm çabuk 'bozulmasın' diye mazota batırılıyor.

*Kaçak çayı yazmaya midem elvermiyor.

*Tatlı yerine pastanelerde mısır şurubu kullanılıyor.

GÜVEN'İN ÇİFTLİĞİ

'Balkonda bostan' ve 'hileli gıdalar' konusunu kaleme alırken Hasankale eşrafından Hacı Yusuf'ların Fahrettin amcamın oğlu Güven Önler ille ilgili bir anı gözlerimin önüne geldi.

Erken kaybettiğimiz Güven'e ne biz arkadaşları ne de eşi Gülden, kızları Sezin ve Duygu doydu.

Allah rahmet eylesin, nurlar içinde yatsın.

Ankara'da yaşayan Güven'in mesleği mimardı, bir dönemler Tez Büro İş Genel Başkanlığı da yapmıştı.

1990'lı yılların başlarında Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Göcek'e, İngilizlere villa yapmaya gitti.

Göcek'te marinanın tam karşısındaki inşaatın giriş kapısında bir ıslık çalardı, iki köpek birden koşar gelir, ona eşlik ederdi.

Çevrede hindiler, tavuklar, horozlar, ördekler cirit atardı.

Sabah kahvaltısında taze yumurta yerdik.

Tere, soğan, salatalık, domates, biber ise villa inşaatları arasındaki bostandan gelirdi.

Şimdi günümüzde sahtekarlar ve kanserden korunmak için böyle düzen kurmak gerekmez mi?

Başka türlü nasıl sağlıklı yaşayacağız?

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva