ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'

M.Tevhit Gülseven

Ramazan Yazıları – V -
17 Mayıs 2020 Pazar

MUTMAİN KALPLER!

Zikir, Allah’ın her şeyden her an haberi olduğunu düşünerek buna uygun yaşamaktır!

“Bilesiniz ki, kalpler ancak Allah’ı anmakla mutmain olur! Râd 28. Ayet!

Mutsuzum diyor! Dünyada olabilecek hemen her şeye sahip! Ağzıyla söylemese bile yüzü mutsuzum diyor! Yüzü asık! Canı sıkılıyor!

Üstündeki giyecekler marka! Arabası var, parası var, karnı tok, yarın endişesi yok; mutsuz!

Kariyeri var, saygın, emrinde adamlar var; mutsuz!

Babadan var, kira gelirleri, bankada para var; mutsuz!

Tam tersi de olabiliyor; hiçbir şeyi yok, yarına endişeli; mutsuz! Anlaşılabilir bir sıkıntı ve kaygı içerisinde en azından!

Maddeyi kötüye kullanma bozukluğu olan sigara, alkol, esrar veya eroin gibi madde kullananların ortak şikâyetleri mutsuz olmalarıdır! Hayatın bir ucundan yakalayamamanın, hayata adapte olamamanın ve hayata en kötü tutunma şeklini denemenin adıdır maddeyi kötüye kullanma bozukluğu!

Her şeyimiz var mutsuz, hiçbir şeyimiz yok; mutsuzuz!

İki konuya değineceğim!

Birincisi zikir; Allah’ı zikretmek!

İkincisi; hayrı ve şerri Allah’tan bilmek!

Zikir ne mütemadiyen dilinle Allah demek, ne bir takım duaları tespih ederek sıralamaktır. Allah veya dualar ağzında; aklında dünyalık, dilinde, kalbinde dünya, endişeler, arzular! Biraz tuhaf! Hatta tespih çekerken belli rakamlarda saymak; yarın şu kadar teşbih çekmiştim demek için mi acaba? Kalpte Allah yoksa elli milyon tespih çeksem ne olur?

Zikir, Allah’ın her şeyden her an haberi olduğunu düşünerek buna uygun yaşamaktır! Zikir; Allah’ın bir kelamını tefekkür etmektir.

Mesela: “Hiçbir şey Allah’a denk değildir” İhlas 4. Ayet! Ne anlama geldiğini düşünmek zikirdir!

Mesela: “O, din gününün Malikidir”! Fatiha 3. Ayet! Demek ki; tek Rab, tek Efendi, tek söz sahibi, her şeye Hâkim ve otorite Allah’tır! Tefekkür et, edebildiğin kadar; işte bunu düşünmek zikirdir!

Mesela: “Sadece Sana kulluk ederiz ve ancak Senden yardım dilleriz”! Fatiha 4. Ayet! Allah’tan başka hiçbir şeye itaat ve ibadet etmeyiz, Allah’tan başka kimseden yardım beklemeyiz demektir. Bu çok önemlidir; bu inanç, bu konuda tefekkür ve zikir bizi şirkten korur! Putperestlik adetlerinden kalma alışkanlıklar olan nazar boncuğu, muska, iğde dalı, bir takım taşlar bizi koruyamaz ve koruduğuna inanmak şirktir!

Bu ayetler ve bütün ayetlerin üzerinde Allah’ın ne dediğini, bizden nasıl bir inanca sahip olmamızı istediğini, derin anlamlarını, tefekkür etmenin adıdır; zikir etmek!

Başımıza gelebilecek, hastalıklar, felaketler, kazalar, belalar, zenginlik ve fakirlikler, dertlerimize deva, hastalıklarımıza şifalar; Allah’tandır!

Musallat olmalar, kaderin bir araya getirerek ilişkiye sokulduğumuz bütün insan, eşya, hayvanlar imtihanımız gereği kaderimizdir ve Allah’tandır!

Zenginlik ve fakirlik, hastalık, dert, musibet ve sağlık ve şifa da Allah’tandır!

Bu elimizden gelen gayreti yapmayacağımız anlamına gelmez! Şifa aramak için doktora gitmek, dertlerimize deva aramak, fakirlikten kurtulmak için çalışmak, rızkımızı genişletmek için çalışmamız; konforumuzu artırmak için çabalamamız olmamalı anlamı taşımıyor. Ceht etmek bizdendir, sonuç Allah’ın takdiridir. İstemek, yalvarmak, çalışmak, çabalamak, yorulmak bizden; gayret ve Hak Allah’tandır; verir, vermez, takdir O’nundur!

Herhangi meşru ve helal bir konuda hırs yapmadan, adaleti, hukuku, gerekli kanunlara uyarak çalışmak ve Allah’tan istemekte bir beis yok! İstediğimizin olmaması durumunda mutsuz olmamız yanlıştır; bir iş illa her gayrete rağmen olmadıysa bunda da bir hayır vardır diye düşünmek ve Allah’ın istemediğini düşünerek gene şükretmek kalplerimizde bir gama, kedere yol açmaz. Allah böyle istedi, böyle oldu diye düşünmek kalbi mutmain eder! Aksi düşünmek;  mutsuzluğa yol açar.

Kalbimizi mutlu etmenin yolu Allah’tan adaletsiz bir şey istememek, meşru olmayan bir şeye talip olmamakla başlar. Mesela çocuğunu, bir yakınını işe yerleştirmek istiyorsun, aracı, ricacı, rüşvetçi, sınava fesat karıştırıcı kullanıyor ve sevdiğin işe girince kalbin mutmain oluyor(!). Adaletten saparak, kul hakkına batıp mutmain olmak ancak şeytanın vereceği bir sahte mutluluktur ki; buna kesinlikle meydan vermemek için mutlaka adaletli olmak gerekir; Müslümana yakışan budur!

Müslümanın kalbi hep mutmaindir!

Kalbi mutmain olanların varacağı yer cennettir! Fecr Suresi. 27. 28. 29. 30. Ayeti kelimeler!

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva