ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu

M.Tevhit Gülseven

Prof. Dr. Necip Alp: Gölgesi Ağır Bir Adam..
21 Kasım 2010 Pazar

Böyle sırası geldikçe insanlığa, Erzurum’a, dünyaya, ilme, bilime gölge bırakan insanları hatırlamak, tanımayanlara tanıtmak, gelecek nesillere –okuyanını bulabilirseniz- bir mesaj bırakabilmek adına size doğru iş yaptığını düşündüğünüz, doğru işler yaptığına tanık olduğunuz insanları yazmak bir borçtur diye bilirim, gereğini de bu yüzden yapıyorum.
Her gelen gider, her konan göçer!
Mesele; iz bırakabilmek, eser bırakabilmek!
Tarih olarak tam hatırlayamıyorum; ancak Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi yetmişli yılların ilk başında açıldı! Seksenli yılların başında ben ilaç sanayine girdiğimde; Necip Alp’le tanışmıştım, o zaman Yrd. Doçentti ve Kardiyoloji henüz Dâhiliyeden ayrılmamıştı.
Birçok ilde birçok fakülte çalıştım, hocalarla tanıştım. Sistemlerini tanıdım.
O zaman dönüp Erzurum Araştırma Hastanesinde sistem kuranlara bi daha baktım, minnetle baktım, teşekkürle baktım.
Bir yakınımı başka bir ildeki, bir fakültede Kardiyoloji’ye yatırınca dönüp Prof. Dr. Necip Alp’e, Prof. Dr. Sebahattin Ateşal’a, Prof. Dr. Hüseyin Şenocak’a kalbi muhabbet ve kalbi teşekkürlerle bi daha bi daha baktım!
Prof. Dr. Necip Alp ve ekibi ile başka ildeki hocalar ya aynı deontolojiyi aynı şekilde okuyup algılamamışlar ya da dışarılarda bir yerlerde bir yanlışlık var!
Elbette onlardan sonra gelen, Kemal Erol Hoca, Şule Hanımları, Engin Hoca’ları da diğerlerini de unutamayız!
Kardiyoloji Servisinde fakir-zengin, tanıdık, tanımadık, kariyerli-işsiz ayrımı yapılmadan hasta viziteleri yapılır, viziteye tüm kadro öğrenciler dahi katılır, sonra Kalp-Damar Cerrahisi ile konsültasyon yapılır ve hastaya gereği neyse yapılırdı!
Elbette diğer birçok serviste de aynı sistem yürütülürdü.
Yakinen bildiğim birçok servis hala eskisi gibi harıl harıl çalışıyor.
Son ziyaretimde bazı serviste bazı hocalarla görüştüm. Hatta şu an yaşadığım şehirde bir Erzurumlunun “Erzurum’a gidince Araştırma Hastanesindeki bütün hocaların ellerini öpeceğim” sözünü de birçok hocama ilettim, teşekkür ve minnetimle.
Ancak yeni gelişen bazı tehlikeli bencil yapılanmalardan ilim de, öğrenci de, tıp da, hasta da zarar görür. Sosyal olarak iç içe girmiş ilmi diyalogların kesilmesi, asosyal tipler ortaya çıkarır ve ilme, tıbba, üniversiteye fayda sağlamaz.
Erzurum keşke değişmese, orijinalliğini birkaç kişinin keyfine kurban vermese diye düşündüm.
İşte bu sistemi kuranlardan Necip Hoca’yı dört gözle yakınımı yatırdığım fakülte hastanesinde aradım. Hoca arkasına taktığı bir asistanla bir hastanın başına geliyor, talimatını veriyor, diğer hastalara bakmadan çekip gidiyor; vizitede diğer hocalar yok, asistan yok, genel vizite yok, öğrenci, stajyer, intörn yok!
Acile gelen kalp krizi tanılı hasta fakülteden devlet hastanesine yönlendiriliyor. Yerimiz yok deniliyor! Bir tanıdık buluyorsunuz, rica minnet yarısı boş kardiyoloji aciline kabul ediliyorsunuz. (Yer yok denmişti) Sonra serviste bir asistanla dahi muhatap olamıyorsunuz, hastalığın seyrini öğrenmek için, bilgi almak için!
Sonra rektör ve dekanla bir şekilde görüştüğünüzde; gözleriniz fal taşı gibi açılıyor, kimse bir şey yapamıyor, durumu, hizmet kalitesini kimse düzeltemiyorlar, onların mevcut durumdan, sizden daha çok şikâyetçi olduklarını öğreniyorsunuz. Yani birçok üniversite hastanesinin Erzurum’un seviyesine gelebilmesi için çok şeyi sıfırdan yapılandırması gerekeceğini görüyorsunuz.
Serviste ne diyalog var, ne kimse oturup hastanenin, servisin sorunlarını konuşuyor!
Ben Erzurum’daki Hocalarımızın Kardiyoloji’nin kuruluş, yeniden modernizasyonlarının yapılandırılması, taşınması, onarıma girdiğinde yakinen ilgilenilmesi, hastaları yakinen takibini bu sistemi kuranlardan bildim, şahitliğini de onun için rahatlıkla yapıyorum!
Erzurum’a bu sistemi kurup yaşatan Necip Hoca, Erzurum’dan İstanbul’a göçmüş!
Diğer illere göçen her Erzurum’a hizmet etmiş çok sevildiğini, tanındığını bildiğim insanlar gibi Prof. Dr. Necip Alp’in Erzurum’dan gitmesine üzüldüm.
Üç öğüdünü hiç unutmam; hastalarına;
***Az ye,
***Sigara içme,
***Yürü!
Kendisinin az yediğini, sigara içmediğini ve çok yürüdüğünü yakinen bilen bir insanım. Bazen Fakülte içinde yürürken yakalandım mı; hem Fakülte içinde birkaç kilometre yürür hem de söz ve sohbetinden faydalanırdım. Oldukça yeri geldiğinde esprili, muhabbeti hoş bir insandı. 
Gerek Erzurum ve gerekse Erzurum’u temsil eden Tıp Fakültesi ve Hastanesine yapmış olduğu hizmetlerden dolayı Erzurumlu minnetle Hoca’yı anacaktır.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kemal doğan 25 Şubat 2022 Cuma  08:29

2003 yılında Erzurum aziziye hastanesinde rahmetli anemi açık kalp ameliyatını yapan değerli Necip alp hocaya hayattaysa sağlık rahmetli olduysa rahmet dilerim

Yorumu oyla      0      0  
Sadık Koca 7 Nisan 2020 Salı  23:18

1997 yalında Erzurum aziziy hastanesinde annemi balon tedavisiyle hayata döndürdü sayın Alp sağ ise Saglık rahmetli olduysa rahmet dilerim

Yorumu oyla      2      2  
Kursat turan 1 Nisan 2020 Çarşamba  21:23

Erzurumda memurluk yaparken dahiliye göğüs hastalıkları bölümünde 1 ay kadar yatmıştım. Bende çok emeği var. Yukarıda Allah aşağıdaysa hocam ilk hafta 3 kere buzlu küvete bile alınmıştım. Sağlığıma kavuşmuştum Allah hocamız prof. Necip Alp beye uzun ömürler versin saygilarimla.

Yorumu oyla      2      2  
Selim ÇAM 24 Kasım 2010 Çarşamba  09:22

Sayın M.Tevhit Gülseven yazı başlığınız çok güzel ancak yazınızı okuyunca ne yazmak istediğinizi ya da nereye varmak istediğinizi anlayamadım. Yazı kendi içinde çok karışmış ve anlam olarak dağılmış. Necip Bey gerçekten Erzurum'a çok değerli hizmetleir olmuş bir bilim adamımız sevgiyle kalın

Yorumu oyla      6      4  
AHMET ÖZYAZICIOĞLU 23 Kasım 2010 Salı  14:02

SEVGİLİ TEVHİT, KÖŞENDE DEĞERLİ HOCAMIZ NECİP ALP'E YER VERMİŞ OLMAN BENİ ÇOK SEVİNDİRDİ.HOCAMIZ HER TÜRLÜ ÖVGÜYE LAYIKTIR.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva