ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Güler: ‘Varlığımızın en büyük teminatı TSK’dır’
Güler: ‘Varlığımızın en büyük teminatı TSK’dır’
Tekin’den sistem eleştirisine tepki
Tekin’den sistem eleştirisine tepki
 'Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız'
 'Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız'
'Rantsal dönüşüm yapanın Allah cezasını versin'
'Rantsal dönüşüm yapanın Allah cezasını versin'
Bahçeli: Dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum
Bahçeli: Dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum

Kadir Sabuncuoğlu

Prof. Dr. Kadıoğlu’na Bravo
15 Temmuz 2019 Pazartesi

Atatürk Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu, bir ilke imza attı.

Erzurum Kongresinin 100’üncü yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinliklere Prof. Dr. Kadıoğlu, çizdiği 57 Atatürk portresi albümü ve yazdığı Kongre Öyküleri kitabı ile renk kattı.

Kongre Öyküleri kitabı, ülkenin o gününü yansıtan ‘Genel Durum’ ile başlıyor. Mustafa Kemal Paşa ile Kazım Karabekir Paşa, 11 Nisan 1919 günü Şişli/ İstanbul’da bir araya geliyor. 0 gün Mustafa Kemal ve Kazım Karabekir, Anadolu’da istiklal mücadelesi başlatma kararı alıyor. Bir ay sonra Üçüncü Ordu Müfettişliğine atanan Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a çıkıyor ve Karabekir Paşa ile buluşmak için Erzurum’a geçiyor.

Erzurum’da 57 gün konuk olan ve askerliğe veda eden Mustafa Kemal, çeşitli illerden gelen delegelerin katılımı ile yapılan Erzurum Kongresine başkanlık etti. Manda ve himaye kabul etmediğimizi tüm dünyaya ilan eden Gazi Paşa, doğduğu Selanik işgal altında olduğu için nüfusunu Erzurum’a aldırdı.

KONGRE İÇİN İKİ YILINI VERDİ

Kongrenin 98’inci yıldönümünden itibaren Prof. Dr. Kadıoğlu da, “Ben ne yapabilirim?”, Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarına, “Borcumu nasıl öderim?” diye planlar yaptı.

Ardından, Erzurum’da parmak hesabı 57 gün kalan Mustafa Kemal Paşaya kaldığı her gün için bir portre çizmeye başladı. Erzurum Kongresine ait belgelerle, çizdiği harika resimleri yan yana getirdi. Cerrah olmasına karşın, bir ressam, bir tarihçi, bir edebiyatçı gibi Kongre Öykülerini derleyerek iki eseri vaktinden önce tamamladı. 

TDED Erzurum Şubesi Yayınlarından çıkan Kongre Öykülerini imzalı olarak aldım. Kitapta yer alan; Sivas’a uğurlanması sırasında Mustafa Kemal’in Kazım Karabekir Paşa ile vedalaşma sahnesi, gözlerimi yaşarttı.

500 YERİNE 1919 OLMAZ MI?

Prof. Dr. Kadıoğlu, ‘Vatanın bağrında/ Elli yedi gün/ Ya istiklal ya ölüm’  isimli projesini Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’ya anlattı. Bunun üzerine albümü, Atatürk’ün adını taşıyan üniversite bastırma görevini üstlendi. Ancak albümün sadece 500 adet olması, sorun çıkardı. Talepler çığ gibi büyürken Rektör Prof. Dr. Çomaklı’nın albüm sayısını 1919’a çıkarması daha uygun olmaz mı?

Gelelim sözün özüne: Erzurum Kongresinin 100’üncü yılına, bireysel olarak iki eserle katılan Prof. Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu’nun heyecanını görünce, aklıma böylesine önemli bir etkinlikte hiçbir görev almayan, katkı sunamayan koskoca kurumlar ve sözde sivil toplum örgütleri geldi.  Bravo sevgili Hakan hocam, bu konuda kılını dahi kıpırdatmayanların tümüne bedelsin…

 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
esef dadaş 17 Temmuz 2019 Çarşamba  23:09

İŞTE BEN HEP BUNA YANARIM. ERZURUMUN HAKKININ SAMSUNA VERİLMESİ. SESLİ VE CESUR DÜŞÜNELİM. ATATÜRK SAMSUNA NİÇİN ÇIKMIŞTIR. ERZURUMA GİTMEK İÇİN. UÇAK OLSA DİREK GİDECEK. ATATÜRK MİLLİ MÜCADELEYE ERZURUM DA KARAR VERMİŞTİR. ULUSAL BAYRAMIN HAKKI 3 TEMMUZ 1919 DUR.

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Riskin Güveni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva