ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı

Ahmet Göksan

Önyargının Peşini
24 Şubat 2017 Cuma

“Tarihte Yunanlılardan aynı zamanda ‘palikarya’ olarak bahsedilmektedir. Yunanlılar için söylenen bu deyimin ifade ettiği manayı biz değil Yunanistan’da doğan senelerce orada oturan Yunan dili ve edebiyatına vakıf S.G.W. Benjamin ismindeki yazara bırakıyoruz. Yazar, “meydanı boş bulduğu vakit hindi gibi kabaran, menfaati için komşusunu kahpece öldüren, soyan hatta kendi öz kardeşini dahi katletmekten çekinmeyen ve fakat icabı halinde tehlike baş gösterince sıvışıp kaçan bir maceracı bir zorbadır’ demektedir.” 1973

 

                                                                                                                  Dr. Fazıl KÜÇÜK

 

            Kıbrıs’ta sürdürülmekte olan müzakerelerin birden bire kopmasına neden olan hareket kimin önce kalktığı tartışmasına dönüştü. Adanın Yunanistan’a bağlanması isteğinin faturasının da ırkçı ELAM’ın üzerine yıkılması ucuzluğunu yaşıyoruz. Bazı Rum siyasi partilerinin konuya ilişkin bilgilerinin olmadığını söylüyor olmaları kocaman kocaman yalan olduğunu hemen herkes biliyor. Hele adanın Yunanistan’a bağlanması için iki kez partisinin genel kurulunda karar almış bulunan Akel’in bu yöndeki açıklamalarını yalan ötesi bir durum olarak değerlendirmek istiyoruz.

Rum Ekologlar Partisinin ise Mustafa Akıncı’nın ortaya koyduğu isteğinin oldukça kışkırtıcı olduğunu savlaması ayrı bir maskaralıktır. Projenin mimarı olarak sunulan Elam ise açıklamasında Akel’i Akıncı ile görüş birliği içinde bulunduğu gerekçesi ile suçluyor. Filelefteros gazetesinde yer alan bu açıklamalara kargaların bile gülemediğini belirtmek istiyoruz. Bazıları bir yerleri ile bu açıklamalara gülebilir…

Konunun Akel ile ilişkilendirilmesi sonrasında bazı gerçekleri paylaşmak istiyoruz. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nda “Kıbrıs’ta Türkler” belgeselinin çekimleri sırasında araştırmacı yazar Ahmet Gazioğlu ile birlikte danışman olarak görev yapıyor idik. Bu nedenle kamuoyunda Akel’in marifetleri ile yapılanlar gözlerden kaçırılıyordu. Akel ile Rum Ortodoks Kilisesi arasında adanın Yunanistan’a bağlanması konusunda bir yarışın olduğu gizlenmeye çalışılıyordu. Hatta Eoka terör örgütü kurulmadan önce Akel’in benzer bir silahlı örgüt kurarak harekete geçmek istediğine ilişkin belge geçtiğimiz aylarda Haravgi gazetesinde ikinci kez yayınlanıyordu. Bu gerçek üzerinde ne yazık ki hiç durulmuyor. Tarihi gerçek ne ise o gerçeğin mutlaka paylaşılması gerektiğini düşünüyoruz.

Akel ile kilise arasındaki enosis rekabeti adeta bir yarışa dönüşmüştü. 01 Aralık 1949’da kısa süre sonra Başpiskopos seçilecek olan Kitium Piskoposu Makarios’un başkanlığında toplanan Sen Sinod Meclisi 15 Ocak 1950 tarihinde “Enosis referandumu”nun yapılması kararını aldı. Alınan bu kararın Yunanistan Parlamentosu tarafından 26 Temmuz 1950 gününde onaylandığı biliniyor. Aradan geçen süreye karşın karşı tarafın hala daha 1950’lilerde kaldığını kaydetmek istiyoruz. Bu nedenle de uzlaşmak gibi bir sıkıntılarının olmadığı görülüyor.

Bizlerde yakın döneme ilişkin olarak kutlamadığımız ve unuttuğumuz 13 Şubat 1975 gününün kutlanmasını isteyebiliriz. Anılan tarih Kıbrıs Türklerinin uzun mücadeleler sonrasında kurdukları KIBRIS TÜRK FEDERE DEVLETİ’nin kuruluş günü olduğunu anımsatmış olalım. Kabul etmezlerse başka tarihleri de önerebiliriz.

Yaşananlardan sonra, “Bu işi Ben çözerim. Benden başkası çözemez” önyargısının da iflas ettiği noktasına da ulaşmış bulunuyoruz. Daha öncede denenmiş bu önyargının hiç kimseye bir yararının olmadığı karşımızda acı bir gerçek olarak duruyor. BM Genel Yazmanının temsilcisi yaşanan bu olaydan sonra her iki toplumun bir birine güvenmediğini çözüm için ideal ortamın olmadığını söylüyordu. Kendisini geç de olsa bu gerçeği görmesi nedeniyle kutluyoruz… Cumhuriyet Meclisinin yaşananlardan sonra yayınladığı ortak açıklamasına da katılıyoruz.

Adadaki uyuşmazlığın peşin önyargılarla çözülemeyeceği gerçeğinin artık görülmesi gerekiyor mu ne…

SEVGİ ile kalınız…

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva