ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
MÜSİAD’dan ticari ahlak değerlendirmesi
MÜSİAD’dan ticari ahlak değerlendirmesi
Oltu Taşına zerafet katıyorlar
Oltu Taşına zerafet katıyorlar
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı

M.Tevhit Gülseven

Okumadan Olmaz!
3 Kasım 2019 Pazar

Herhangi bir konudaki uzmanlar, ana baba, eş adayları, öğretmenler, din görevlileri, hele ki tefsir yazanlar; hayatı yaşamaya çalışan herkes; inanın okumadan asla olmaz; asla!

Bir mühendis bir ortamda “ben okumayı hiç sevmiyorum, okuldan sonra hiç kitap okumadım ama hiçbir eksiklik hissetmiyorum, siz kendinizi yeterli görseniz siz de okumazsınız, her yazılan birbirinin aynısıdır” dediğinde; eyvah, eyvah ki eyvah diyebilmiştim!

Çok şeyi unuttum, tabi ki istediğim için! Birçok şeyi hatırlamak istemediğim için beynimin geri dönüşüm kutusuna gönderdim, kişisel olmayan kızgınlıklarım yok, hatta kişilerle ilgili kötü hatıralarım geri dönüşüm kutumda bile yok; ancak bu söz makul talihimizi diplere çekebilecek bir kara kutudan gelen ses ve ben bu kara sesi hiç unutmadım!

Her kitap karanlıklara yakılan bir mum, her yaraya yapılan bir pansuman! Her satır başka bir dünyaya açılan pencere, her pencerede ilerilere doğru parıldayan ışık, yükselen ufuktur!

Yazı yazıyorsanız, bir hafta okumayı biraz savsakladığınızda beyniniz kendini sallıyor, silkeliyor, çırpınıyor, didiniyor; birçok şey hatırlıyor gibi oluyor ama yazamıyorsunuz! Yazı her hafta yeni, her zaman taze bilgilere muhtaç!

Hatıralar, eski bilgiler, birikimler, deneyimler turşu tadında çok mu çok leziz; gene de yanında taze günlük okunan bilgilere ihtiyaç duyuyor!

1850 1900 yılları arasında yaşamış, felsefe, psikoloji alanlarında müthiş odaklar ve ekoller kurup, temeller atıp bilgileri inşa edenlerin kitapları günümüzde tazeliğini koruyor; mesela, böyle saklı hazine değerinde; her girişte bir bilgiyi dağarcığınıza koyabiliyorsunuz!

Hele uzmanların uzmanlıkları dairelerinde okumamaları inanılacak bir şey değil ki dünya her gün milyonlarca bilgiyle yeniden aydınlanırken!

Bir öğrenci düşünebiliyor musunuz; öğretmeni kitap okumuyor? Kitap okuyan bir öğretmenin öğrencisi ile kitap okumayan bir öğretmenin öğrencisi arasındaki fark doğu ile batı kadar bir birlerine uzaktır!

Öğretmenin kitap okumaması izah edilebilecek bir mazeret değildir; kitap okumayan öğretmen, öğretmen olarak kabul edilemez, her ne kadar belgesi olsa da!

Din adamı kavramı diye bir kavram veya meslek dinimiz İslam’da yok! Diyanet’in din görevlisi olarak atadıkları insanların, vaaz yetkisi verdikleri çalışanlarının ve daha çok Kuran’ın tefsirini yazmaya karar verenlerin mutlaka psikiyatri, sosyoloji, matematik ve fen bilimlerinin felsefesini, amacını bilmesi ve bu ilimlere nispeten vakıf olması gerekir! Yoksa Kuran’daki ilimle, bilgilenme ile okuma ile mesajlarını nasıl anlatabilecekler? Anlatamayacaklar! Şu anda yaptıkları gibi bin dört sene önce yaşanan günlük hadiseleri yorumlayıp duracaklardır; okumaz, yeni bilgiler edinmezlerse!

Okumak bu yüzden hayattır, hayati önem taşır!

Okumayı terk ederseniz dolapçı beygiri gibi akşama kadar aynı çerçevede döner, aynı şeyleri görür, aynı ufukta yıllarınızı geçirirsiniz!

Aramızda kalsın; okumamak aslında cesaret isteyen bir durumdur; eee “cahil cesurdur” der, bir atasözümüz!

Zamanınızı fazla almak istemiyorum, belki okuyacak bir şeyleriniz vardır; ertelememek lazım!

 

 

 

 

 

 

 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva