ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu

Abdurrezzak Türk

Öğrenci Ders Çalışırken Nelere Dikkat Etmeli
14 Ekim 2009 Çarşamba

Öğretmenlik hayatım süresince, çok sayıda öğrencimin ders çalışma ile ilgili sıkıntılarını ve yakınmalarını sık sık dile getirdiklerine şahit olmuşumdur. Bunlardan bir kısmı ders çalışmaya başlamakta güçlük çektiğini, bir kısmı da çalıştığı halde çalıştıklarını anlayamadıklarını dile getirdiler.

Çoğunlukla bu şikâyetleri dinlemişimdir.

Bu yazımızda otuz üç yıllık eğitim tecrübesi sonucu olarak nasıl verimli ders çalışılacağı konusunda bilgi vermek istedim. Okulların yeni açıldığı dönemdeyiz kulak verilir ise bir faydası olur İnşallah.

        Her çalışma mutlaka bir amaca yönelik olmalıdır. Bu sebeple amacımızı belirleyerek başlamalıyız. Neye ulaşmak için çalıştığımızı bilmemiz gerekir. Birden çok iş ya da ders üzerinde aynı günde çalışmamız gerektiğinde nasıl, ne zaman ve nerede çalışacağımıza karar vermeliyiz. Yani planlı çalışma yapmamız gerekir.

Planlı çalışma başarının artırılmasında en önemli en önde gelen şarttır. Günlük, haftalık, aylık çalışma planları vardır. En etkili çalışma planı haftalık olanıdır. Haftalık çalışma planı yaparken, her gün hangi saatlerde hangi etkinliği yapacağımızı düşünerek, her etkinlik için belli zamanlar ayırmalıyız.

Her öğrenci zamanı kendine göre ayarlamalıdır. Dersi en verimli çalışabilmemiz için yapmamız gereken şey dersimizi engelleyecek etkenlerin en az olduğu saatleri çalışmaya ayırmaktır.

        Gün de kaç saat çalışılması gerektiği öğrenciden öğrenciye göre değişmektedir.

Günlük ortalama çalışma süresi beş saattir. Ara verilmeden yapılan uzun süreli çalışmalarla, sık aralarla uzun dinlenmeli olarak yapılan çalışma verimsiz olur. En uygun olanı 40–50 dakikalık çalışma sonunda 10 dakika ara vermektir. Farklı özellikteki derslere verilen ara biraz daha uzun olabilir. Ayrıca planınızda derslere vereceğiniz çalışma surelerini, öğreneceğiniz dersin özelliğine, sizin o ders deki başarı durumunuza, aynı tür çalışma gerektiren dersleri ard arda gelemeyecek şekilde, zor dersleri en rahat anlayabileceğiniz saatlere gelecek şekilde yerleştiriniz.

        Çalışmaya başlamadan önce yorgunluk, uykusuzluk, ağrı, sızı moralsizlik, korku, öfke, aşırı kaygı, fazla heyecan, endişe, açlık, aşırı tokluk, çok sıcak, çok soğuk ortam gibi etkenlerin elden geldiğince giderilmesi gerekir. Bazı öğrenciler yatarak çalışır. Yatakta, koltuk da, divanda, yerde uzanarak çalışmak, dikkatin toplanmasını güçleştirecek, öğrencinin çalışmak için daha çok zaman kayıp etmesine sebep olacaktır. Çalışmalarınızı mutlaka bir çalışma masası üzerinde yapınız.

        Ölçüsüz televizyon izleme, uzun süre bilgisayar karşısında oturma, çep telefonlarıyla oynama, hatta çocuğun üzerinde bulundurması bile, göz vizyonunu kayıp ettireceği gibi, bunların yaymış olduğu elektro-manyetik dalgalar beyin dalgalarını ve vücut kimyasını etkileyerek zekâ ve vücut gelişimini engeller. Zihin ve beden yorgunluğuna sebep olur. Bu durum da çalışmadaki verimi düşürür. Çalışma ortamı, uyuma ortamları bile bu tür manyetik alan oluşturan ortamlardan uzakta olmalıdır.

        Öğrencilerin çalıştığı dersleri zamanla unutmaması için, okuma sırasında önemli ibarelerin altını çizmeli, not almalı (Özet çıkarmalı) dır. Bilgileri aralıklı olarak tekrar etmek gerekir. Böylece imtihanlara her an hazırlıklı duruma gelmiş olursunuz. Siz de aileniz de rahat etmiş olur.

Öğrenci velileri okullarla ilişkilerini sıkı bir şekilde devam ettirmeli, mutlaka çocuklarını takip etmeli, başarıyı ödüllendirmeli, çocuklara karşı olumsuz davranışları unutmalılar. Disiplin ve düzenin hâkim olduğu ortamlarda başarı vardır.

Unutmayın kayıp edilen zamanın geri dönüşü yoktur. Bütün öğrencilerimize başarılar diliyorum.  

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Akademisyen 18 Ekim 2009 Pazar  11:55

Hocamızın tespitleri, pedegojik bakımdan %100 doğru. Küpe addedilip kulağa takılmalıdır. İlave edilmesi gereken önemli bir husus yaş ve sınıf seviyesine göre çalışma süresinin değişmesi unsurudur.

Yorumu oyla      6      4  
Mustafa Tarhan 16 Ekim 2009 Cuma  08:37

Hocam, tecrübeleriniz ile biz gençlere özellikle de öğrencilerinize yardımcı olduğunuz için terşekkür ederim. Tecrübelerinizden çok istifade ettim. İnşallah diğer arkadaşlarda bu gibi yazılarınızla istifade edeceklerdir. Sizin gibi değerli hocalarımızın tecrübe ve bilgierine hayat boyu ihtiyacımız var. Allah (C.C.) sizi ve sizin gibi hocalarımızı başımızdan eksik etmesin.

Yorumu oyla      6      4  
israfil Bayındır 15 Ekim 2009 Perşembe  14:53

Muhterem Hocam bahsini yaptığınız prensiplerin yanında öğrenci de "milli ve manevi ruh" da olmalıdır ki siz o ruhu bize senelerce vermiştiniz.Çok sağolun... saygılarımla.....

Yorumu oyla      6      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva