ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum'da 330 işyeri denetlendi
Erzurum'da 330 işyeri denetlendi
Meteorolojiden Erzurum için yağış uyarısı
Meteorolojiden Erzurum için yağış uyarısı
BİK Erzurum faaliyetini sürdürecek
BİK Erzurum faaliyetini sürdürecek
Erzurumspor ikinci etap kampını tamamladı
Erzurumspor ikinci etap kampını tamamladı
1’inci Lig'de yabancı kuralı açıklandı
1’inci Lig'de yabancı kuralı açıklandı

Vahdet Nafiz Aksu

Öğrenci Cenneti Erzurum
27 Kasım 2023 Pazartesi

Öğrenci Cenneti Erzurum

 

Geçenlerde sohbet ettiğim bir kadim dostum, 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimler öncesinde Erzurum'da tartışılması gereken konuları gündeme getirdi ve bu hususta benim fikirlerimi de merak ettiğini söyledi.

Hemen hemen her seçim öncesinde öneriler içeren birçok yazı kaleme aldığımı kendisine hatırlattım. "Bu sefer böyle bir niyetim yok, müsaadenle senin önerini aktarmakla yetineyim okurlarıma" dedim.

Birden fazla üniversiteye ev sahipliği yapan ve eğitim merkezi olma iddiasında olan şehirlerde öğrencilere yönelik çağdaş hizmet planlamasının önemine vurgu yaptıktan sonra sözü Erzurum'a getiren dostum, bakın neler söyledi:

Günümüzde, birçok şehirde birden fazla üniversite bulunuyor. Bizim de çok şükür abi kardeş iki seçkin üniversitemiz var. Kesin rakam hatırımda değil, ama sanırım açık öğretimlilerler  hariç  100 binden fazla genç nüfusa ev sahipliği yapıyor bu şehir. Bu rakama bakıp, bu kadim şehri rahatlıkla "öğrenci şehri" olarak niteleyebiliriz. Bir şehir var, bu şehirden içeri... Genç, dinamik, hareketli bir nüfus. Yazın çekip giden, kışın kar gibi kent üzerine yağan, dolup gelen kalabalıklar.

Madem şehir, üniversite şehridir. Öyleyse bunun gerekleri, icapları var. Yurt, barınma, kolay ulaşım hemen akla gelenler. Yeterli mi bunlar? E, işte çoğunluğunu alt/orta gelir gurubuna mensup ailelerin kıymetli evlatları, bu şehrin havasını teneffüs onuruna eriyor, tahsillerini tamamlayıp gidiyorlar. Devlet yurtlarında, kısmen özel yurtlarda barınıyorlar, kamu imkânlarından azami derecede yararlanıyorlar. Şehrin geleneksel misafirperverliğinden ekseriyetle memnunlar, dadaş şefkatine aşinalar. Üniversitelerin fiziki koşulları oldukça elverişli, kampüsleri öğrenci dostu.

Bu kadarı kâfi ise,  maksat ve murat bundan ibaretse mesele yok. Ama imkânı olan öğrenciletin tüketim konforuna uygun koşulları sağlayıp, kent ekonomisine ilave kaynak sağlamak, esnafa nakit girdisini hızlandırmak gibi bir vizyon söz konusu ise işin rengi değişiyor. 

Öğrencilerin, üreten kent ekonomisine reel katkısını sağlamak ve onların tüketim taleplerini kazanca dönüştürmek için çağdaş hizmet planlaması ile kent ekonomisine aktif ve pozitif katkı potansiyelini değerlendirecek projelerin devreye girme zarureti ortaya çıkıyor.

Öğrencilerin hayatını kolaylaştırıcı yaklaşımların sistemli hale gelmesini önemsemek lazım. Onları kentin önemli bir uzvu, bir parçası olarak benimsemek; her bakımdan kollayıp gözetmek gerek. Yerel yönetimlerin öğrencilerin şehre adaptasyonunu kolaylaştırmak için gösterdiği çabayı daha sistemli ve düzenli hale getirmeleri gerçekten hayati bir konu. Şunu da unutmamak gerek; üniversite, gençlerin geleceğini şekillendirirken, gençler de üniversite şehrini birçok yönden şekillendiriyor. Onların şehre katkısı sadece ekonomik değil, kültürel ve sosyaldir.

Mezun olan her genç şehirden güzel anılarla ayrılmalı. Son yılların manzarası nedir bilmiyorum, ama eski Erzurum'un o konudaki şöhreti dillere destandır. Sayıları on binleri geçen Atatürk Üniversitesi mezunlarının şehrin öz evlatları kadar Erzurum sevdalısı olduklarına çok tanık olmuşuzdur. Birçoğu bizim kadar Dadaştır, desem mübalağa sanmayınız. 

Yerel yönetimlere de öğrencilerin ihtiyaç ve beklentilerini belirlemek, onlara yönelik hizmet ve imkânların geliştirilmesi için planlama yapmak, bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon sağlayıp, iş birliği yapmak gibi önemli görevler düştüğünü unutmayalım. Esnafın eğitim ve denetimi, iş yerlerinin ve muhtelif yaşam alanlarının öğrenci memnuniyetine daha uygun hale getirilmesi gibi uzmanlar elinden çıkmış kalıcı projeleri hayata geçirmek yerel yöneticilerin önceliği olmalı. 

Kıymetli adaylarımızın seçim vaatleri arasında bir şehir nüfusuna yakın yekûn teşkil eden üniversite gençliğine yönelik hususlar da bulunsa hoş olmaz mı?

Vizyoner projelerle Erzurum'u "öğrenci cenneti" haline getirmek mümkün. Bu da kentin refah seviyesini artırıcı, ekonomik dönüşümünü hızlandurıcı bir faktör olur.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Dert sandığın meğer derman imiş!
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Terör Örgütüne Destek Verenlere Karşı Hızlı Yargı Süreci Şart
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
‘Kadim’den bıktık!
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
15 Temmuz: Hainler ve Kahramanlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Bayram, Gazze ve Kurban..
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Neden ‘Erzurum’a Selam Söyle’ Adını Verdi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’da öncelik ne olmalı?

Mevcut kadro korunmalı
Önce Hakan Kutlu ile sözleşme yenilenmeli
Tüm takım yenilenmeli
Yeni Stadyum inşaatı başlamalı
Büyükşehir Taraftara Erzincan’a ulaşım desteği vermeli
Erzurumspor’a mali destek kampanyası başlatılmalı
Erzurumspor’un mevcut kadrosuna özel pirim verilmeli


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva