ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı

Ahmet Göksan

Niyetsizin İyisi
9 Eylül 2017 Cumartesi

“1955’ler de başlatılan EOKA hareketi kısa zamanda pek ala söndürülebilirdi. Bu yapılmadı, zorlayıcı önlemler alma yoluna gidilmedi. Gevşek hareketler Makarios ve Grivas’a cesaret veriyor, ellerini kollarını sallayarak meydanlarda dolaşıyorlardı. Ancak yıllar sonra İngiliz kadınlar çarşı ortasında vurulmaya başlayınca tedbirler alınmışsa da iş işten geçmiş alevler bacayı sarmıştı” 1979 Dr.Fazıl KÜÇÜK

 

Uluslararası anlaşmazlıkların çözümünde genellikle denge kurulmaya özen gösterilir. Kıbrıs Cumhuriyeti kurulurken de bu ilkeye uyulduğu biliniyor. Doğu Akdeniz de kurulan Türk Yunan ve İngiliz dengesi Rumların bu anlaşmayı kabule yanaşmamaları nedeniyle 3 yıl gibi kısa sürede yerinde yeller eser duruma getirildi. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluş anlaşmalarının en büyük özelliği Türkler ve Rumlar arasındaki dengeyi de korumayı amaçlıyordu. Bu nedenle garanti ve ittifak anlaşmaları imzalandı.

Günümüzde en çok tartışma konusu olan bu ilkeler iki toplum arasında ki güveni sağlamaya yönelikti. 1963 Aralık ayında başlayan saldırılar etnik temizlik harekatına dönüşmüş olmasına karşın uluslararası toplumun yaşananlara zamanında ve yerinde tepki vermemesi nedeniyle bu günlere gelinmiştir.

1974 Temmuz ayında Makarios’a karşı girişilen darbe sonrasında Türk Silahlı Kuvvetlerinin yukarıda adı geçen anlaşmalara dayanarak müdahalesi sonrasında bugünkü 2 bölgeli yapı oluşmuştur. Köprülerin altından akan su yinede karşı tarafı uzlaşma noktasına getiremiyor. Geçtiğimiz günlerde mendil büyüklüğündeki ülkenin önde gideni 20 Temmuz’a neden olan sebepleri düşünmeliyiz diyordu. Bu güne kadar yaşananları sorgulamamasını büyük bir eksiklik olarak görüyoruz. Geldiğimiz aşamada sorgulama sonrasında daha uzlaşıcı bir tavır takınabileceğini ummak istiyoruz.

Türkiye ve Kıbrıs Türkünün bütün iyi niyetine karşılık hala daha yasal kuralları işleterek adada bulunan Türk Silahlı Kuvvetlerini bundan böyle işgalci olarak görmeyeceklerini en kısa sürede açıklamalarını istiyoruz. Bunu yapmadıkları takdirde yarım yüzyılı aşan süredir sürdürülen görüşmeler uzun süre daha dünya gündemindeki yerini koruyacaktır.

Bütün bunlar yaşanırken Kıbrıs Cumhuriyeti’ni kutsayarak müzakere edilemez noktasına taşımak anlaşmaya yanaşmayacaklarının bir başka göstergesidir. Bu konuya ilişkin olarak Rum siyasi partilerinin ortak görüşte olduklarına Anastasiadis’in danışmanlarından hukukçu Triandaflidis yaptığı açıklamada “Hiçbir siyasi liderin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurumsal olarak yada pratikte daha azını müzakere etme hakkı ve yetkisi yoktur” diyordu. O zaman sormak durumundayız bu güne değin müzakere diye yaptıkları çalışmaların ne anlama geldiğine de açıklık getirmeleri gerekiyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti onlar için ne kadar kutsal ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de Kıbrıs Türkleri için aynı ölçüde kutsaldır. Önümüzdeki günlerde Nev York da yapılması düşünülen görüşmelerin hukuki zemininin devletten devlete olarak belirlenerek başlanması gerekiyor. Aksi durumda, havan, sulu kullanılmaya devam edilecektir.

Geldiğimiz noktada Türk ordusunu işgalcilikle suçlayanların iyi niyetten yoksun olduklarının artık anlaşılması gerekiyor mu ne…

SEVGİ ile kalınız…

 

                                                                                        08 Eylül 2017 – Ankara

 

N O T    :

Yeni kitabım için bazı çalışmalar yapacağım. Bu nedenle sizlerden bir süre izin istiyorum. A.G.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva