ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Bayraktar maden sahasında incelemede bulundu
Bayraktar maden sahasında incelemede bulundu
FETÖ firarisi 2 kişi tutuklandı
FETÖ firarisi 2 kişi tutuklandı
MİT'ten Süleymaniye’de nokta operasyon
MİT'ten Süleymaniye’de nokta operasyon
Snowboard’da Erzurum 2’inci oldu
Snowboard’da Erzurum 2’inci oldu
Emniyetten gerçeği aratmayan tatbikat
Emniyetten gerçeği aratmayan tatbikat

Ahmet Göksan

Niyetin İyisi
16 Kasım 2018 Cuma

“Türkiye’nin Ada’ya istila emelleri peşinde koşarak çıkmadığını Rum’lar da bilmiyor değildir. Zaten böyle bir niyeti olmuş olsa idi yirmi dört saatte Mağusa’yı, on sekiz saatte Lefke’yi ellerine geçiren yıldırım kuvvetleri bir yirmi saat daha yürümüş olsaydı, bütün Ada’nın kayıtsız şartsız teslim alınacağı muhakkak değil miydi?” 1976 Dr. Fazıl KÜÇÜK

 

                İ-kinci Paylaşım Savaşı sonrasında kurulan yenidünya düzeni soğuk savaş stratejileri ile Doğu ve Batı blok’u olarak şekilleniyordu. Batı blok’unu Amerika önderliğindeki NATO, Doğu blok’unu ise Sovyet Sosyalist Birliği önderliğindeki Varşova Paktı temsil ediyordu. Genel görünüm dünyanın adeta karpuz gibi ikiye bölündüğünü gösteriyordu. Her iki yapı bazı ülkelerce sempati ile karışık kuşku ile izleniyordu. Orta yolcu diye tanımlanabilecek Bağlantısızlar Hareketi de bu dönemde filizleniyordu.

Sovyetler Birliği’nin 1991 yılında dağılması sonrasında ise dünyanın tek patronunun NATO ve Amerika olduğunun türküsü çağırılmaya başlandı. Soğuk Savaş döneminin ürünü olan NATO ayak topu söylemi ile tek kale maç yapar gibi genişlemeye de devam etti. Son dönemde Amerika ve Rusya birbirlerine nazire yapar gibi askeri tatbikatlar yapıyorlar. Buna karşın ağırlıklı olarak AB üyesi ülkelerinde NATO şemsiyesi altına eski günlerde olduğu gibi pek de ciddiye alınmadığını da söylemek olasıdır.

Böyle bir ortamda Avrupa Komisyonu Başkanlığı’na Alman parlamenter ve AP’nun en büyük grubu olan Avrupa Halk Partisi’nin de Başkanı olan Bay Manfred Weber aday olduğunu duyuruyor. “Seçilmesi halinde şu andaki Başkan Jean-Claude Junker’den neyi farklı yapardınız?” sorusuna verdiği yanıtta Bay Weber, “Müstakbel Avrupa Komisyonu Başkanı olarak Türkiye’nin AB’ne olası üyeliği için yürütülen görüşmelere son verilmesi için uğraşırdım” dedikten sonra, “ Türkiye’nin tam üyeliğinin olmayacağını açıkça ortaya koymamız gerekiyor” diyordu. Bay Weber’in bu görüşlerini 2014 yılından bu yana dillendirdiğini anımsatmak gerekiyor. Bu tavrı ile bu güne değin çok yüzlü olarak sürdürülen AB politikalarının da açığa çıkmış olmasını bir kez daha sağlayacaktır.

Avrupalı siyasilerin bu yönlü konuşmaları yeni bir olgu değildir. Karakolda doğruları söyleyip mahkeme kapılarında şaştıkları belleklerdeki tazeliğini koruyor. Onlar böyle söylüyorlar diye oturup ağlayacak değiliz. AB üyesi olan mendil büyüklüğündeki ülkenin Dışişleri Bakanı Bay Nikos Hristodulidis, tek ayak üzerinde durduğu için İngiliz Üsleri toprağında Amerika’ya ait helikopter üssünün hiç olmadığını söylüyordu. İnsani nedenlerle Amerikan yurttaşlarının güvenli olarak taşınması için kolaylık sağladıklarına vurgu yapıyordu. Üs var mı idi yok mu idi sorusunun yanıtını da vermiyordu.

BM Genel Yazmanının Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar ise “Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili umudun var olmaya devam ettiğini fakat bunun yeterli olmadığını” söylüyor. Bu değerlendirmesinin sonrasında “BM olarak kendilerinin net bir ufku içerisinde kalıcı bir anlaşmaya varılmasına ilişkin sonuç odaklı yaklaşımla tarafların özlü müzakerelere yeniden başlamaya birlikte karar verdikleri zaman buna hazır olduklarını” vurguluyordu. Müzakerelerde özlü ve sonuca ilişkin Kıbrıs Türk tarafının isteklerinin geç de olsa kayda değer bulunmasını biraz olsun sevindirici buluyoruz.

Adeta çıbanın başına döndürülmüş olan Derinya kapısının açılmış olması karşı tarafın da başının göğe erdiğinin göstergesidir. Buna karşın kapı açılması ile güvenin de sağlanamayacağının altını siyah boya ve kalın çizgilerle çiziyoruz. Bu kapının açılmasının yeni sıkıntıları da beraberinde getireceğinin kuşkusunu da taşıdığımızı kaydetmeden geçemiyoruz. Bu güne değin bu kapı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sızma girişimlerinin yaşandığı bir yer olarak sabıkalıdır. Bayrak indirme olayının burada yaşandığının da unutulmaması gerekiyor. Buna karşın “bu mallar bizim malımızdır” diyerek toplu olarak gelmeyeceklerinin de güvencesinin olmadığının da kaydetmek istiyoruz.

Geldiğimiz bu noktada çözüm için iyi niyetin karşılıklı olmasının esas olduğunun bilinmesi gerekiyor mu ne…

SEVGİ ile kalınız…

“ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini her türlü olumsuz ayak oyunlarına karşın sonsuza dek yaşatacağımızın da bilinmesini istiyoruz” AG.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Riskin Güveni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva