ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘Büyüklerin hatalarının bedelini çocuklar ödüyor’
‘Büyüklerin hatalarının bedelini çocuklar ödüyor’
Yiğit Danıştay Başkanlığına yeniden seçildi
Yiğit Danıştay Başkanlığına yeniden seçildi
ASHB’den bir ilk
ASHB’den bir ilk
Tekin MEB’in önceliğini paylaştı
Tekin MEB’in önceliğini paylaştı
Tekin’den öğretmen ataması açıklaması
Tekin’den öğretmen ataması açıklaması

M.Tevhit Gülseven

Münazara Kültürü
10 Temmuz 2018 Salı

Boş konuşmak deyimi boş beyinle gerçekleşebilir. Dikte başkasının söylediğini tekrar etmektir. Düşünmeye ihtiyaç duyulmaz. Sıkıntı tam anlamadan yapılan diktelerdedir ki; aktarırken çok söz havada asılı kalır!

Bir seçim geride bıraktık. Sonuç umarım vatanımız milletimiz için hayırlı olur. Arkasında bir sürü kırgın ve küskün insan bıraktı. İnsanlar birbirlerini sosyal medyadan, karşılıklı sohbetlerinden silip attılar. Bu kırgınlıklar zaman içerisinde düzelse bile; çatlayan bardak bilirsiniz eskisi gibi artık zor olur!

Liseli yıllarda edebiyat derslerinde münazara yapardık. Tartışmanın önemini o zaman çok iyi anladığımı düşünüyorum. Münazara konularından bir tarafın konusu imkânsıza yakın olmasına rağmen; çok iyi hazırlanan arkadaşlar münazarayı kazanabilirdiler. Neyle; bilgi ile düşünce, araştırma ve örneklemeler ile!

Düşüncenin ihtiyaç duyduğu neden, nasıl, niçin, ne zaman, ne kadar, nerede, hangi soruları çok ama çok önemlidir. Her bir soru delil ister. İnce çizgi buradadır ve delil isteyebilen, doğru delili sunabilen münazaranın kazananıdır.

Münazara ve münakaşalarda duyduğuma göre, diyorlar ki, babam şöyle anlatırdı, siyasi veya cemaat liderimin dediğine göre gibi konuşmalar yer almaz, alamaz.

Okuma alışkanlığı kazanmak bunun için önemlidir. Okuma alışkanlığı aynı zamanda düşünebilme özelliği de kazandıracağından münazara ve münakaşaların hem zevkli hem bilgi paylaşımı açısından önem kazanır.

Bilgi ve delile dayandırmadan, dikte ve havada uçuşan fikirler değer taşımadıkları gibi fanatik futbol taraftarlığını düşündürmekten öteye geçemez.

 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva