ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı

Zülküf Usanmaz

Memurun Bir Gözü Hakem Kurulunda, Diğeri Meydanlarda mı?
27 Mayıs 2012 Pazar

Yazıma bir Karadeniz fıkrasıyla başlamak istiyorum..Saf  ve paralı Karadenizli, Balıkçı komşusuyla birlikte  balık avına çıkar. Balıkçı denizde bir yanda balık avlıyor, bir yandan da teknesinde kurduğu mangalında balıkları pişirip pişirip tek başına yemeye başlıyor. Durumun farkına varan komşusu balıkçıya,
-Sen ne yapıyorsun öyle?
-Kafam çalışsın diye balık yeyiyorum.
-Eh benim de kafam çalışmıyor, bana da ver sene..!
-Vermesine veririm de, parayla veririm..Hamsinin teki bir lira..
-Olsun, ver bana bir hamsi..
Adamcağız, balıkçıya bir lira verir ve aldığı hamsiyi yedikten sonra kafasında değişen bir şey olmayınca..
-Yahu arkadaş..! Hamsiyi yedim ama kafam yine çalışmıyor,
-Tabii ki çalışmaz. Bir hamsiyle kafan çalışır mı? Birçok hamsi yemen lazım der..Zavallı adam, cebindeki paranın çoğunu balıkçıya verip bolca hamsi yer ama, kafasında yine hiçbir değişilik yok .Bu sefer balıkçıya öfkelenir ve yüksek sesle bağırarak  çıkışır,
- Sen beni kandırıyorsun der..
Balıkçı yumuşak bir sesle,
-Bak kafan çalıştı,işte..
Sözü, memurun toplu sözleşmesine getiriyorum. Günlerce süren görüşmelerden sonra bir arpa boyu yol alınmadı..Sonunda sözleşme çıkmaza girdi ve iş, yasa gereği hakem kuruluna gitti.
Sendikalar, süre boyunca yüzdelik zamma takıldılar. Bu sayede taban aylığına zam, aile yardımı artışı, ek ödeme gibi çok daha önemli konuları ihmal ettiler.
 Hükümet kanadı ise bütçe imkânı dedi, orta vadede planlarım var dedi, 74 milyonun hakkı dedi ve Yunanistan’a döneriz dedi. Bir şey daha, sizi enflasyona ezdirmeyiz dediler.
Hükümet, çalışan memurlar için biraz cimri davranıyor, emekli memurlar için ise, her iki kanat nezdinde bırakın maaşları, isimleri bile anılmıyor. Ancak ek ödeme her ne kadar memurlar arasında dengeyi bozduysa da, bu gün çalışan memurun maaşı, genel ekonomik manzara karşısında oldukça iyi sayılır..
  ÇOK MAĞDUR OLAN MEMUR EMEKLİSİ..
Maaş durumu hem işçiden, hem memurdan çok kötü olan memur emeklileridir. Çalışan memurla aynı memurun emeklisi arasında uçurum farklar oluşmuş. Farkı kapanamaz hale getiren de yine, 666 sayılı KHK.ile sağlanan ek ödeme sebep olmuş..Bakın Büyükşehir Belediyelerinde çalışan daire başkanı 4200 Tl.maaş alırken, emeklisi 2100 TL. alıyor. Belediye başkan yardımcısı 3500 TL’ den fazla maaş alırken emeklisi 1400Tl.maaş alıyor.  
Diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki 3000 ek göstergeli maaşların tamamı bu orantısız tabloya sahipler..
Ama kafamız hala çalışmıyor..!
-Çalışanla emekli memurlar arasında kapanamayacak kadar farklar adaletsiz ve orantısız olarak bir problem iken, yüzdelik artışlarla uzun süre uğraşmak boşunadır.
Ama kafamız hala çalışmıyor..!
 Düşünelim ki yüzde 3 değil de yüzde 5 zam verseler 1,5 bin lira maaş alan emekliye 75 lira artış getirirken bunun tam üç katı maaş alan aynı görevdeki çalışana da 225.Tl. artış getirir. Bu da emsal kişiler arasındaki farkı biraz daha büyütür.
Ama kafamız hala çalışmıyor..!
 Demek ki asıl problem artış değil, orantısız oluşmuş farklardır.
Ama kafamız hala çalışmıyor..!
İnanıyorum ki, üstünler hukuku varlığını koruyarak hala devam ediyor. Bu hukukun düzenlemesini yapanlarla buna meydan verenler asla bu adaletsizliğin manevi hesabını veremezler. yılbaşından itibaren bin liraya kadar 666 sayılı KHK. ile sadece çalışana ve üst düzey bürokratlardan bazılarına verilen ek ödeme için açıklanan gerekçelerine bu milletin inandığını mı sanıyorsunuz?
Ama kafamız hala çalışmıyor..!
Oysa bu işin düzeltilmesi çok basittir : Temel maaşlar için tahsil, kıdem, makam , sorumluluk faktörlerine göre bir kez adilane tespit yaparsınız, ondan sonra yüzdelik artışları ilave edersiniz..Ancak o zaman ne orantısız farklar oluşur, ne de kimsenin itirazı olur..Ama bu üstünler hukukuna sahip olanların işine gelmez..!
Ama kafamız hala çalışmıyor..
Bu sefer iş Hakem kurulunda ..Memur ve emeklinin gözü-kulağı orada.. Beklenti ve umut oraya odaklanmış. Eğer oradan da “ Dağ fare bile doğurmazsa “ belki o zamanda  Karadenizli gibi kafamız çalışmaya başlar..!
Kafamız çalışınca da İnşallah gözümüz meydanlarda olmaz..!

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva