ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Güler: ‘Varlığımızın en büyük teminatı TSK’dır’
Güler: ‘Varlığımızın en büyük teminatı TSK’dır’
Tekin’den sistem eleştirisine tepki
Tekin’den sistem eleştirisine tepki
 'Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız'
 'Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız'
'Rantsal dönüşüm yapanın Allah cezasını versin'
'Rantsal dönüşüm yapanın Allah cezasını versin'
Bahçeli: Dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum
Bahçeli: Dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum

M.Tevhit Gülseven

Mantık ve Facialar
5 Temmuz 2020 Pazar

“Bilimin amacı sonsuz bilgeliğe kapı açmak değildir, sonsuz hatalara sınır koymaktır”! Nicolas Tesla

 

Bilgi ve aklımızı buluşturarak, görünür görünmez kazalar, belalar dünyasında riskimizi düşürerek yaşarız!

Geçen hafta “Denetlemeler ve Şikâyet Kültürü” başlıklı haftalık yazımı yazmıştım! Üzerinden bir hafta geçmeden ülkem iki büyük bela yaşadı! Sakarya’da meydana gelen maytap fabrikası patlaması, İstanbul ve Erzurum’da bir hafta arayla meydana gelen hortum faciaları yaşandı!

Sakarya’da meydana gelen havai fişek fabrikasındaki patlama ilk değil, ara ara patlamış! Belki böyle giderse haber değeri bile kalmayacak(!)

Bir işçinin ifadesine göre içeride sigara içildiği için patlama meydana geldiği belirtilmiş. Bu sadece bir ifade; eğer ifade doğru ise gerçekten korkunç bir şey yapılmış; sigara ve patlayıcı madde fabrikası kelimeleri bile aynı cümleye sığamaz! Umarım en azından sebep sigara içilmesi değildir, bunun akılla izahı mümkün değildir!

İkinci ifade ise patlama yaşanan fabrikanın yıllardır gerekli bakımlarının yapılmamasıdır. Bu da en az sigara kadar faciaya davetiye çıkarmaktır! Ve talihsiz bir durum defalarca patlayabilmesidir ki bu asla kabul edilemez!

İstanbul ve Erzurum’da meydana gelen hortum ve fırtınaları da önceden bilemeyiz; ancak olabileceğini her zaman aklımızda tutarak, olabilecek hortum, fırtına, deprem gibi doğal afetlere karşı tedbirimizi alabiliriz. Mesela uçan çatıların, yıkılan binaların bakımları en son ne zaman yapılmıştı diye bir soru soracak olsam ilgililer buna nasıl ve ne cevap verebilirler? Eminim bakımları yapılmamıştır! Bir bina ayakta duruyorsa ve kullanılmasa dahi mutlaka o binanın bakımlarından birilerinin sorumlu olması gerekmektedir ki metruk bina bile olması bakım yapılmamasına sebep değildir!

Çalışan bir makinanın, kullanılan bir eşyanın veya yaşayan herhangi bir canlının bakımı, onarımı, tedavisi yapılmaması düşünülemez.

Mantık doğada var olan bir cismin zaman içerisinde yıpranmasına karşı koyacak bir sistemin olmadığını söyler! Canlı cansız cisimlerin ömürlerini uzatmaya ve çalışırken çevresine risk yaymasına engel olabilecek tek sistem bakımlar ve onarımlardır. Bakım, onarım sürekli bir iştir. Dünyada da bu iş böyledir ve bizde de olmak zorundadır. Yoksa böyle patlamaları, uçmaları, dumanları seyreder ve altında suçlu ararız; çoğunlukla da kaderi suçlarız!

Sonsuz hatalara sınır koymanın yolu bilgi, akıl ve mantıktan geçer!

Hortumları önlemenin yolu ormanları muhafaza etmek, doğal yapıyı korumak, betonlaşmamaktır! Gökdelenler dikerek hava akımını kesmemektir!

Deprem facialarının zararlarını, kayıplarını önlemenin yolu doğallığı bozmamak, suni göller yapmamak, yüksek katlı binalar yapmamaktır!

Yapılan bütün yapılarda depremi, sel felaketlerini, hortum ve fırtınaları en ince ayrıntılarına kadar hesaplayarak akıl ve mantığın çerçevesinden ayrılmamaktır!

Hayat bir matematiktir; problemi hangi yoldan çözersen çöz sonuçlar değişmezler; yapılar yapılırken, ayaktayken mantık, bilgi ve akıl bir arada olmalıdır!

Sonra gözyaşları, eyvahlar ve suçlu aramalar; kayıplarımızı geri getirmiyor!

Bilgi, akıl, mantık realisttir; bunu görmezden gelmek her zaman afetlere, felaketlere kazalara davetiye çıkarmaktır!

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Riskin Güveni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva