ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Güler: ‘Varlığımızın en büyük teminatı TSK’dır’
Güler: ‘Varlığımızın en büyük teminatı TSK’dır’
Tekin’den sistem eleştirisine tepki
Tekin’den sistem eleştirisine tepki
 'Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız'
 'Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız'
'Rantsal dönüşüm yapanın Allah cezasını versin'
'Rantsal dönüşüm yapanın Allah cezasını versin'
Bahçeli: Dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum
Bahçeli: Dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum

Ahmet Göksan

Kuralların Hukuku
20 Şubat 2020 Perşembe

“Kıbrıs Türk mücahidi, ada Türklüğünün selameti, refahı, hür ve müstakil başı dik insanlar olarak bu topraklar üzerinde ebediyete kadar şerefle yaşamasını sağlayabilmek için yorulmak bilmez bir gayret sarf etmiştir. Kıbrıs Türk’ünün her felaketli anında yanı başında bulunmakta tereddüt göstermemiş aksine bunu vazife saymıştır”. 1967 Dr. Fazıl KÜÇÜK

 

                Günümüzde yanıtlanması gereken güncel sorunun Kıbrıs’ta sonuç odaklı özlü müzakerelerin başlayıp başlamayacağı noktasında düğümlenmektedir. Yarım asrı aşan sürede uyuşmazlığın çözüme ulaşılabilmesi için yapılan bütün müzakerelerin çözüm odaklı olarak başlatıldığı biliniyor. Halen tartışılan ve çözüm odaklı olduğu savlanan Annan’ın Belgesi’nin de çözüme katkısı olmadığı gibi toplumun çözüldüğü noktada olduğumuzun bilinmesi gerekiyor. Sıklıkla yineliyoruz. Karşılıklı güven sağlanmadan çözümün olanaksız ötesi olduğu da bilinen bir başka gerçektir.

Çözümün anahtarı maymuncuk ötesine evrilirken kemikleşmiş tutumların da çözülmesi iyice zora giriyor. Hele ki Birleşik Kıbrıs düşüncesinin de bulunduğumuz ortamda konuşulması ne kadar gerçekçidir? Sorusunun da yanıtının verilmesi gerekiyor. Buna koşut 56 yıl önce kurulmasına karar verilen BM Barış Gücü’nde 34 ulusa mensup 150 binden fazla kişinin görev aldığı ilgililer tarafından açıklanıyor. Anılan güç adada bozulan düzeni kurmakla görevlendirilmiş olmasına karşın gelinen nokta ortalıklardadır. Çözümsüzlüğün bir nedeninin de BM’in aldığı kararların hukuk kurallarına bağlı olması değil siyasi olarak karar veriyor olmasıdır. Bu nedenle Kıbrıs uyuşmazlığı konusunu daha yıllarca çok konuşacağız gibi görünüyor.

Geçtiğimiz günlerde ara bölgede bulunan Ledra Palas’ta Güven Yaratıcı Önlemler çerçevesinde açılan sergide ana tema yaşananların 1974 yılından itibaren başlatılıyor olmasıydı. Böyle bir başlangıç ceza sahası içinde yapılan 9 kusurlu hareketten yalnızca bir tanesidir. Hakemin de bunu cezalandırması gerekiyor. Bu kusurlu hareketi bilmesi gereken Bayan Spehar, Kıbrıs’ta kalıcı barış için diyalog, güven ve işbirliğinin “olmazsa olmaz olduğunu ve güven yaratıcı önlemlerin amacının da bu olduğunu” söylerken tek ayak üzerinde konuştuğu anlaşılıyor.

Bütün gerçeklere karşın Rum siyasetçiler “Türkiye’nin bölgede yürüttüğü faaliyetlerine karşı BM’in tavrından rahatsızlık duyduklarını” söyleyebiliyorlar. Buna koşut 26 Nisan’da yapılacak Cumhurbaşkanı seçiminden sonra müzakere sürecinin Crans Montana’da kaldığı yerden sürdürülmesini istiyorlar. Nalıncı keseri gibi her konuyu kendilerine göre yontma konusunda kimsenin ellerine su dökemediğini de kanıtlıyorlar. Yeni dönemde keserin sapının ellerinde kalma olasılığının da bir hayli yükseltilmesini istiyoruz.

26 Nisan’dan itibaren 5’li görüşmelerin başlatılacağı öngörüsünün biraz uzak olasılık olduğu bilinmelidir. Denenmiş olan yöntemlerin yeni bir olgu olarak sunuluyor olması anlaşılır olmanın da ötesindedir. Bu tür süreçlerin tuzaklarla dolu olması ve bugüne değin yapılmış olan bu tür toplantıların nerede ise tamamında aleyhimize alınmış kararlar içerdiği bilinmektedir.

Maraş konusunda bir sulu bardakta fırtına kopartılır gibi toplantı yapılmasının çok yönlü odak noktasında düğümlendiği gerçeği de yaşanıyor. BM’in yıllar öncesinde aldığı Maraş’ın yasal sahiplerine iadesi kararı sonrasında karşımızdaki unsur ise bölgenin kendilerine ait olduğunun türküsünü çığırmaya başladı. Buna karşın Larnaka Kaza Mahkemesinin 1958 yılında aldığı kararı görmezden geliyorlar.

Maraş’ın yasal sahiplerinin kim veya kimler olduğu vakıf senetlerinde kayıt altındadır. Daha sonra yapılan düzenlemeler vakıf hukuku ile miras hukukuna da aykırıdır ve yasa dışıdır. Rum yönetiminin bu gerçeği görmezden gelerek BM’den karar almaya çalışması aynı zamanda çok savundukları Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasına da aykırıdır. Vakıf Anayasasının geçerli olduğu çok net olarak anayasada belirtildiğinin de bilinmesi gerekiyor.

Bugüne değin siyasi kararları almış olan BM’in Ada’daki Türk Vakıfları konusundaki hukuk kurallarını iyi değerlendirmesi gerekiyor mu ne…

SEVGİ ile kalınız…

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Riskin Güveni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva