ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Jandarmadan kaçamadılar
Jandarmadan kaçamadılar
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Dal’dan başkent mesaisi
Dal’dan başkent mesaisi
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi

Zülküf Usanmaz

Kadına Şiddet, Madalyonun Bir Yüzü..
20 Mayıs 2012 Pazar

Kadınlar lehinde birçok yazı yazdım. İlk çağlardan günümüze kadar kadınlara önem veren ve onların hak ve hukukunun koruyan milletler den, dinlerden ve beşeri öğretilerden örnekler verdim. Ayrıca dini kaynaklar araştırdım, kadınlara nasıl önem verdiklerini gördüm. Milletimizin geçmişine uzandım. Hanımın Hanla, Hakanla, Sultanla köşkte, Sarayda ve karar almada birlikte olduklarını tespit ettim. Yaklaşık 14,5 asır önce Peygamberimiz çok ünlü veda Hutbesinde kadınlar için “.. Siz kadınları Allah’ın emaneti olarak aldınız ve onların namusunu kendinize Allah'ın emriyle helal kıldınız. Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, kadınların da sizin üzerinizde hakkı vardır. Sizin kadınlar üzerindeki hakkınız, yatağınızı hiç kimseye çiğnetmemeleri, hoşlanmadığınız kimseleri müsaadeniz olmadıkça evlerinize almamalarıdır. ….”
Ebetteki kadınlar hakkındaki şaşmaz düşüncemiz budur, onlar yuvamızın bekçisi, çocuklarımızın anası ve bir çatı altında yaşadığımız aile hayatımızın yarısıdırlar. Onlar olmadan hayatta olmaz, aile de oluşmaz, nesiller de devama edemez. Onlar fedakârdırlar, aileleri için, çocukları için katlanmadıkları hiçbir sıkıntı bırakmazlar.
YAVRULARI İÇİN KENDİNİ FEDA EDEN ANNE..
Anadolu’da anız yakmak yaygın bir adettir. Tarlada anız yakmak için tarlaya ateş vermişler. Tarlanın ortasında bir kuşburnu ağacı varmış..Meğer ağacın altında da tilkinin ini varmış ve ininde de henüz kaçamayacak kadar küçük yavruları varmış..Tarla yanarken tilki kendi yavruları üzerine kapanmış, yavruları yanmasın, onlara zarar gelmesin diye kendisini siper yapmış ve tamamen yanıncaya kadar ateşin yavrularına ulaşmasını engellemiş ve yavrularını yanmaktan kurtarabilmiştir..Al sana hayvanlarda bile  bir annelik örneği..Ya akıl, şuur, merhamet ve şefkat sahibi insanda bu annelik duygusu  kat kat daha fazla olmaz mı?
Buna benzer kadın için söylenilecek daha birçok vasıf var..Bunun için kadına karşı şiddete, aşağılamaya, farklı görmeye karşıyım. Erkek fiziki olarak daha güçlüdür diye bu gücünü haksız olarak kadına karşı kullanmamalıdır.
KADIN DA SUÇLU
Ama şimdi madalyonu çeviriyorum. Suçun tamamını erkeklere yüklemek biraz haksızlık olmaz mı? Çünkü her şey çift taraflıdır. Haydi erkek şiddet kullanmak suretiyle kadına karşı suç işler ama bu şiddetin kullanmasına neden olan etkenlere kimse değinmez..
Kadın var ki işi gücü aile içinde hakimiyetini ispatlamak için sürekli kocasına ve çocuklarına karşı mücadeleyi tercih etmiş, kocası ne söylerse söylesin ona cevap yetiştirmek için adeta kendisini görevli gibi addetmiştir..Çünkü falanın , filanın hanımları öyleymiş..Bu didişme eğer adet haline gelmiş ve sürekliyse artık o ailede tat kalmamıştır; herkesin hakkı hukuku alt üst olmuştur.
Kadın vardır ki kimde ne görürse etkisinde kalır, aile bütçesi yetsin yetmesin kendisinin de alması için kocasının iki ayağını bir papuça sığdırır, aldırıncaya kadar da ataklarına devam eder..Maddi gücünün dışında olduğu zaman bu erkeğin ne aile içinde ne de dışında huzuru kalmamıştır.Çünkü kadın bununla da tatmin olmamış, başka yerlerde gördüğü başka yeni yeni istekleri devreye girer.Artık erkeğin hayatı borç tehdidi altında, huzuru çoooktan kaçmıştır.
Kadın vardır ki, ailesine, kocasına sadakat göstermemiş, evlilik, bağlılık kavramlarına önem vermemiş, hafifmeşrep olarak gizli gizli başkası veya başkalarıyla fırıldakalar çevirmiştir. Zaman sonra kocası ve ailesi işin farkına varmıştır. Allah kimsenin başına vermesin bu durumdaki bir koca ne yapsın…
TEPKİ
Gönül arzu ederki herkes boşayarak tepki vermiş olsun. Fakat bir erkek için hayatta yediği en büyük darbe, hayatını birleştirdiği insandan böyle bir ihanetin, vefasızlığın görmesidir. Bunu gördüğü zaman ise, öfkesini kontrol edemiyor, bu yüzden de her gün medyadan duyduğumuz ve gördüğümüz ve asla benimsemediğimiz şiddete ilişkin hadiselere maalesef şahit oluyoruz..Aynı şey, tam tersine erkekler için de geçerli ama kadın erkeğin kullandığı şiddeti kullanamıyor, çoğunlukla sineye çekmek zorunda kalıyor..Veya boşanma yolunu tercih ediyor..!
Allah’a şükür ki problemli aileler, çok çok azınlıkta..Yoksa aile diye bir şey kalmazdı..!
 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva