ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum 3 ayda 86 marka üretti
Erzurum 3 ayda 86 marka üretti
Erzurum tasarımda fark attı
Erzurum tasarımda fark attı
Erzurum patentte 16. sırada
Erzurum patentte 16. sırada
Erzurum Faydalı Model verileri açıklandı
Erzurum Faydalı Model verileri açıklandı
Taraftar: ‘Erzurumspor farkını göstermeli’
Taraftar: ‘Erzurumspor farkını göstermeli’

M.Tevhit Gülseven

İhtiyaçlar, İhtiyaçlar, İhtiyaçlar!
19 Haziran 2018 Salı

Karınca örümcek yuvasına takıldığında “Yarabbi beni buradan kurtar” diye yalvarır. Örümcek de düşünür ve “Ben de öğle yemeği için dua edip yalvarmıştım, sen geldin tuzağa düştün” der ve “Acaba ikimizin de yalvardığı Tanrı aynı olabilir mi? Diye sorar!

Bu masal diyelim; bir çok açıdan ele alınabilir, ben ihtiyaç ucundan tutacağım!

Örümceğin ihtiyacı karnını doyurmak, karıncanın ihtiyacı canını kurtarmak! İkisi de haklı, ikisinin de ihtiyacı hayati önem taşıyor. Birisi yem olursa diğeri aç kalırsa ölecek!

Aslında doğru olan birbirimiz için yaratılmış, birbirimizi tamamlamak için, birbirimizin ihtiyaçlarını karşılamak için var olmuşuz. Ne bir kişi tek başına bütündür ne tek başına her şeye güç yetirecek kadar kuvvetli.

Bin bilsen de bir bilene sormak gerekir. Akıllı insanların başarılarının altında mutlaka ki başka insanların akıllarından faydalanmaları yatar! Hep başka insanlara, akrabalarımıza, dostlarımıza, arkadaşlarımıza, komşularımıza hep ve her zaman ihtiyacımız vardır! Borç alıp vermemek dışında herkesin hem aklına hem her imkânına ihtiyacımız var!

İhtiyaçlar çok fazla, hepimizin hemen her şeye ihtiyaç duymamız biraz da her şeye sahip olma hırsından mı kaynaklanıyor diye düşünürüm genelde! Kaç takım elbisem, kaç takım eşofmanım, kazağım, pantolonum var; bilmiyorum ama bildiğim bir tane hadi bir de yedek olsun iki tane! Ne kadar çok şey biriktiriyoruz, dolaplar tıka basa dolu! Öldüğümüzde ismimizi bile kullanmayıp; cenaze diyorlar, cenaze aşağı, cenaze yukarı. Yedek elbiselerin tümü birden ölü elbisesi oluyor. Çok şahit olmuşum, çocuğu bile o taptaze gıcır gıcır elbiselerine dokunamıyor; çünkü bir ölüye ait!

“Bizi zengin yapan ne kadar çok şeye sahip olduklarımız değil, ne kadar çok şeye ihtiyaç duyduğumuzdur” diyor bir düşünür!

İhtiyaçlar gerçek ve gerçek olmayan diye ayrım yapıldıktan sonra bir daha düşünülürse eminim ki çok eşya israf sınıfına gireceğinden gözümüzde değerini yitirir.

İsraf ekonomisi defalarca hakkında kitaplar, makaleler yazılmış bir konudur. Dinimiz israfı haram saymıştır. Buna rağmen israf konusunda oldukça savurganız maalesef!

İnsanlar dertten sakınmak için satın alırlar; ama artık aldıklarımız dert olmaya başladı. Aynı amaç için kullanılanın kulplusu, kulpsuzu, sarısı, mavisi, üstten ceplisi, alttan fermuarlısı diye bir sürü bahanelerle alıp dolduruyoruz.

Rüzgâra, yağmura, kara, güneşe, bulutlu havaya göre bir sürü gözlük, ceket, mont ve ayakkabılarımız var(!)

Salonlarımız misafir yüzü görmüyor, bayramlarımız tatil olarak değiştirildi ama koltuk takımlarımız, hiç kullanılmayan birkaç maaşla anca alabildiğimiz perde, dolap, masalarla dolduruyor, sonra atıp yenisini alıyoruz.

İnsanların çoğusu açlık sınırı ve yoksulluk sınırında maaş alıyor ama herkes israf yarışında aynı mesafede!

Biraz dağıtmayı düşünüp, eşya yükümüzü hafifletsek mesela; sırtımızdan atsak şöyle ağırlıklarımızı! Sözüm bankalarda biriktirenler için de geçerlidir!

İhtiyaçlar sınırsızdır! Ancak ihtiyaçların gerçek olup olmadıklarını kontrol edip karar vermek bizim kendi elimizdedir. Almayı çok istediğim bir eşyayı almadığımda genelde iki gün içinde unutuyorum, aklıma geldiğinde ödemelerime yansımadığı için de mutlu oluyorum. O eşyayı alsam belki de o kadar mutlu olmayacaktım!

(Devam edecek… )

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva