ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Emniyetten gerçeği aratmayan tatbikat
Emniyetten gerçeği aratmayan tatbikat
Karagöbek yolunda trafik kazası: 4 yaralı
Karagöbek yolunda trafik kazası: 4 yaralı
ASHM’den Şehitlerin Aziz Hatıralarına vefa projesi
ASHM’den Şehitlerin Aziz Hatıralarına vefa projesi
İrfan Meclisi’nde turizm ele alındı
İrfan Meclisi’nde turizm ele alındı
Şehit yakınları ve gaziler iftarda buluştu
Şehit yakınları ve gaziler iftarda buluştu

Yavuz Öztürkler

Hayvanlar Satılık Olabilirler Ama “Eşya” Değillerdir
5 Ekim 2018 Cuma

Özel günler ve haftalar sadece o gün için yaşanıp geçilmemeli o günlerden sonra o günün anlam ve önemine dair bir şeyler de yapılmalıdır. Bu özel günlerden biri de 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü….

Hayvanlar binlerce yıldır hayatımızın ayrılmaz bir parçası ve bizim sorumluluğumuz altında olan canlılardır.

Onlar besin, güç ve eğlence kaynağı olarak kullanılabilirler. Bunlar insanlığın ulvi amaçlarına hizmet ediyorsa bir yere kadar kabul edilebilir.

Ancak tüm bunlar onlara işkence hakkı vermez… Dünyanın birçok yerinde ve şuan devam eden sayısız işkenceler yapılıyor hayvanlara.

Onlar vicdanlarda doğru şekilde yer ve karşılık bulmadan bu dünya rahat edilebilecek bir yer haline asla gelemez.

Binlerce yıllık alışılagelen bir yaşam biçimi olarak bir eşya gibi alınıp satılabilirler. Ama eşya değillerdir. Hayvanların “canlı ve duygulanabilen varlıklar” olduğu asla unutulmamalı.

Hayvanlar “eşya” değildir diyoruz ama, bazen eşyadan daha kötü davranıyoruz… En basit örnek olarak kaç kişi arabasına gösterdiği özenin onda birini hayvana veya hayvanına gösteriyor? Oysa hayvanlar hayat veren ekosistemi koruyan doğa harikalarıdır.

Çeşitli yerlerde çeşitli şekillerde haksızlıklara ve zulümlere maruz bırakılan, kendi kaderlerine terkedilen hayvanlarla ilgili yazılar, açıklamalar her gün yapılıyor, birçok defalar dile getiriliyor. Ancak ihmal edilen, gözden kaçan veya daha çok hatırlatılması gereken bir nokta daha var. Oda hayvan satış yerleri…Büyük iş merkezlerinde olsun diğer hayvan satışı yapılan yerlerde olsun,  hayvan satış yerlerinde de hayvanlara eziyet çektiriliyor. Özellikle pet satışı yapan yerlerdeki hayvanlar da acı çekiyor. Bir hayvan için karnının doyması ve soğuktan korunması yeterli değildir. Onların kapalı, dar ve karanlık vitrinlerde veya raflarda sabahtan akşama kadar satış için bekletilmesi doğru değildir. Onlar özgürce koşmak, stres atmak ve oynamak isteyen canlılardır. Bu bağlamda bu gibi yerler iyi denetlenmeli ve hayvan refahı kanununun gerekleri uygulanmalıdır.

Bir ülkede doğaya, çevreye ve hayvana saygı, sevgi ve duyarlılık gelişirse insana karşı da gelişir. Gelişmiş ülkelerin ortak bir yönü var, özellikle kadına, çocuğa, çevreye, doğaya ve hayvanlara karşı duyarlılık daha fazladır.  Unutmadan söyleyeyim bir de trafikte yayaya…

Özellikle çocuklarımıza hayvan ve doğa sevgisi aşılamak gerekir. Hayvanları koruma günü ile ilgili temalara baktığınızda çocuğun da o kareler içinde yer aldığı görülür. Çünkü ikisi de masumiyet simgesidir.

Yazımı “Dünya Hayvanları Koruma Gününün” 2018 yılının temasını anlatan  bir söz ile bitirmek istiyorum: “Her birimiz hayvanlar için bir farklılık yapabiliriz”

İnsanların, hayvanların ve doğanın huzur içinde olduğu bir dünyada barış içinde yaşamak dileği ile Hayvanları Koruma Günü kutlu olsun.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Riskin Güveni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva