ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'

M.Tevhit Gülseven

Hasankale Nostaljisi
7 Ağustos 2022 Pazar

Hasankale Nostaljisi

 

Tatil yapmak her insanın hakkıdır, bu tartışılmaz! Tatilin şekli ise tartışmaya açıktır, kimine göre yan gelip yatmak, kimine göre denize girmek, kimisine göre bulunduğun ortamdan uzaklaşmak! Bazıları için ise bir yorgunluk ve aile içi ısrar sonucunda çile çekmek!

Bir de Hasankala’de çocukluğumuzda yapılan çadır tatilleri vardı. İki iki buçuk ay kadar kalınırdı ve genellikle dönüşlerde ben ağlardım. Sonra birçok yerde tatil yapma imkânım oldu ama hiç birisinde tatil keşke bitmeseydi demedim.

Efendim; Hasankale çocukluğumuzun tatil beldesi ve benim çok anlam yüklediğim bir coğrafyaydı; Hasankale. Akarsular, maden suyu çeşmeleri, balık avları, doğa gezintileri, bisiklet, kavgalarım, kaplıcalar, isyanlarım, yırtık pırtık gönül sayfaları yüklü günlükler! “Hani gönül oyunu bu izi kalmaz” demişlerdi, demek o da yalan mış, neyse! Bir başka Hasankale sevdalısı Kemal Emim, “mığızle Dadaş” derdi; neceydi bilmiyorum, kendisinin bildiğini de sanmıyorum, galiba orda dur anlamı taşırdı, duralım!

Evimizin yarı eşyası kamyonla Hasankale’ye taşınırdı. Gitme hazırlıkları on beş gün, bir ay önceden başlardı. Yakın, uzak akrabalar sözleşirler, daha önceden gider çadır yerleri ayarlarlardı.

Sonra Hasankale’ye tatile insanlar gelsinler diye iki odalı tek katlı evler yapıldı. Bir müddet de tatil öyle devam etti.

O meşhur “Akdeniz akşamları” şarkısını besteleyen Serhan Kelleözü, askerliğini Akdeniz yerine Hasankale’de yapsaydı, eminim ki; Hasankale Akşamları olarak yapardı.

Çadırların arasında gençler akşamları skeçler yaparlardı. Bazı akşamlar TRT sanatçılarından tatil yapanlar fasıl yaparlardı, tadına doyum olmazdı. Işıklar içinde, havaya yükselen mangal, semaver dumanları ortama ayrı bir hava katardı.

Geceler kısaydı ne yazık! Geceler sessiz değildi! Cıvıl cıvıldı! Hüsamettin Ceylan’ın sesi plaktan yükselirdi; “Gözünün yeşiline bin âşık feda olsun”! El cevap Esengül’den; “Taht kurmuşsun kalbime”! Bet sesimle eşlik ederdim müzik dünyasına; baraj kenarından; “Al yeşil geymiş allanır, çermik yolunda sallanır”!

Minik baraj, ışıl ışıl; mehtaplı gecelerin şahidi! Kıyısında âşıklar gezerdi! Ümitli, ümitsiz, gönüller ayran gibi kabarık, yaralı, bereli, buruk!

Sabahleyin erken kalkılır, erkekler kaplıcalara giderlerdi. Dönüşte Hasankale lavaşları alınır, çadırların önlerinde hazırlanan kahvaltı sofralarına oturulur, sohbetler edilirdi. Genellikle cumartesi Pazar günleri Hasankale tavası yaptırılırdı! Fırından daha çıkar çıkmaz kokusu çadırlara gelirdi.(!)

Odun ateşinde pişirilen dönerin kokusu caddelere yayılırdı. Yeşil soğanlı, süzme yoğurtlu cacıkları tek kelime ile süperdi! Hele ki ramazanda Hasankala’de pide yaptırmışsanız; o gün oruçtan söz edemezsiniz, otomatik olarak bozulurdu!

Sabahları stil (bakraç) ile yoğurt satılırdı. Bilmem ki dünyada o lezzette yoğurt kalmış mıdır? Ya kazlar, kaz yumurtaları alırdık!

Hasankaleli, Kağızman’a ve bir de eşi Ayşe teyzeye âşık hısımımız Osman amca rahmetli; elimde tepsiyle yolu karşıya geçmeğe çalışıyorum; “Aman Tevhit can, kamyon çarpar dikkat et; tavayı dökersin” (!), hiç unutmuyorum! Babama “Ya Necmi Bey, her yerde ay doğar ama bu Hasankala’de bir farklıdır, ha bir de Kağızman’da” derdi!

Hasankale’ye seçilen her belediye başkanı kendince bir düzenlemeye gitti. Bir şeyler yapmaya çalıştı, ancak ufuk frekansı denilen yerde takıldılar, kısa huzmeli bakış açısını geçemediler.

Hasankale benim için hâlâ çok değerli bir coğrafya, hep olmak istediğim bir yer! Hâlâ çok iyi bir tatil beldesi olabilir ümidini taşıyorum!

Ve Hasankale demişken; Hasankaleli dostlarıma, Hasankale sevenlere selam ve sevgiler sunuyorum!

 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva