ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Emniyetten gerçeği aratmayan tatbikat
Emniyetten gerçeği aratmayan tatbikat
Karagöbek yolunda trafik kazası: 4 yaralı
Karagöbek yolunda trafik kazası: 4 yaralı
ASHM’den Şehitlerin Aziz Hatıralarına vefa projesi
ASHM’den Şehitlerin Aziz Hatıralarına vefa projesi
İrfan Meclisi’nde turizm ele alındı
İrfan Meclisi’nde turizm ele alındı
Şehit yakınları ve gaziler iftarda buluştu
Şehit yakınları ve gaziler iftarda buluştu

Metin Öztürk

Gaytar Mene Gençliğimi
2 Haziran 2018 Cumartesi

Türkiye’nin popüler peynir ve yaşam dergisi “Cheese Life Magazine” bana genel yayın yönetmenliği teklif etti.

İyi bir peynir sever olduğum için kabul ettim yaklaşık 3 yıldır derginin genel yayın yönetmenliğini yapıyorum.

Peynirin ortak hafızasını oluşturmak bizden sonraki nesillere bir şeyler bırakabilmek kayda değer şeyler yaratabilmek için insanüstü bir gayretle hiç bir maddi kaygı gütmeden bütün Ülkemizi dolaşıyoruz. Bu gezilerimizde yeni yeni yerler keşfedip yeni yeni insanlar tanıyoruz. Bir peynir havzasının tam ortasında olan Artvin ilini büyüteç altına aldık baktık ki Artvin bir peynir şehri ancak bundan Artvin'in ne yazık ki haberi yok.

Artvin'in bir peynir şehri olduğunu keşfedip yolumuzu Artvin'e çevirdiğimizde Ahmet Amca ile karşılaşacağımızı bilmiyorduk. Yolumuz Artvin'de Ahmet Meriç amca ile kesişti, hem ne kesişti.

Ahmet Amca Artvin Merkezde küçük bir dükkânda yıllardır süt makineleri tamir ediyor.

Sadece süt makinesi tamir etmiyor Ahmet Amca aklınıza ne gelirse tamir ediyor zaten dükkânın içinde muşambadan eski radyoya, süt makinesinden, soba borusuna kadar ne ararsanız var.

Ahmet Amca 90 yaşına yaklaşmış yaşı ile bizi büyük bir sevgiyle karşıladı, sohbetimiz ilerledikçe bizde kendi dünyamızda derinlere daldık. O anlatıyor biz dalıyoruz kendimizi bir zaman makinesinin içinde hayal ile gerçek arasında bir yerde buluyoruz, O anlatıyor.

Ahmet Amca ile sohbetimiz bizi dinlediğimiz bir Azeri şairin şiirine götürdü.

Dünya dillerinden bazılarının şiirlerini dinledim ünlü şairlerin şiirleri, ancak Azeri şiirleri kadar hiç birisi duyguyu tam veremiyordu. Belki yanılıyorum dur ancak Azeri şiirleri türküleri gerçekten insanın "Hah bende bunu arıyordum" dediği cinsten yazılmış eserler.

"Yağmur" şiiri de böyle bir şiir. Yağmur sicim gibi yağarken şaire neleri hatırlatıyordu.Bu şiirde Şair yağmura yalvarıyordu, özetle eski günlerini ve sevgilisini özleyen şair yağmur yağınca duygulanmış ve yağmurun kendisini gençliğe geri götürmesini istiyordu.

Ya da yağmurun gençliğini geri getirmesini istiyordu.

Şair, şiirinin bir kısmında şöyle diyordu “Yağ ginan sen yağa yağa islad gene paltarımı-Gaytar mene genjliğteki öz ehdimi ilgarımı” yürekleri cız eden bu sözlerin açıklaması yaklaşık şöyle “yine eski günlerdeki gibi yağıp elbiselerimi ıslat ve bana eski gençlik günlerimdeki sevgilimi ve gücümü geri getir”

İlgar yani gençliğin en muntazam zamanındaki insanın gücü...

Bir söz ejderhası tarafından yazıldığı belli olan şiir gerçekten insanın içine işliyordu. Ahmet Amcanın sohbetiyle birlikte Beni düşüncelere garkeden şey ise şuydu, şair neden gençlik günlerine dönmek istiyordu. Her yaşın belli bir güzelliği vardı ancak genelde insanlar hep gençlik zamanlarına dönmek istiyorlardı. Kime sorarsanız sorun gençliği ile ilgili olarak birçok anı anlatır bunun birçoğu yalandır ve kendi uydurmasıdır ama yine de anlatır, gençlik günleri kötü geçse de özler.

Niçin?

Öyle anlaşılıyor ki insanların gençlik günlerini özlemelerinin birçok sebebi var ancak kimsenin farkında olmadığı bir hususla bunu istediklerini kimse bilmez ve farkında olmaz.

Evet, insanlar gençlikte sağlıklıdırlar, güçlüdürler, güzeldirler, yakışıklıdırlar ancak bunlardan daha önemlisi “Kaygısızdırlar” kaygı nedir bilmezler. Sonsuza kadar hep böyle kalacaklarına inanırlar ve yeryüzündeki hiçbir şey onları kaygılandırmaz gerçekten kaygılanacakları şeyler olsa bile bunu bir şekilde çözeceklerine inanırlar. Ama yaş ilerleyip de gençlikte hayal ettikleri hiçbir şeyin umdukları gibi çıkmadığını anlamaya başladıkları zaman, başka bir dünya olduğunu gördükleri zaman kaygılar başlar.

Kaygı...

İnsanı yiyip bitiren illet. İnsana hayatı zehir eden illet.

Aslında söz ejderhası Azeri şair yağmurdan şunu istiyor “Yağ ve bana kaygısız günlerimi geri getir”

Sevgili bahane...

 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Riskin Güveni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva