ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Bayraktar maden sahasında incelemede bulundu
Bayraktar maden sahasında incelemede bulundu
FETÖ firarisi 2 kişi tutuklandı
FETÖ firarisi 2 kişi tutuklandı
MİT'ten Süleymaniye’de nokta operasyon
MİT'ten Süleymaniye’de nokta operasyon
Snowboard’da Erzurum 2’inci oldu
Snowboard’da Erzurum 2’inci oldu
Emniyetten gerçeği aratmayan tatbikat
Emniyetten gerçeği aratmayan tatbikat

Ahmet Göksan

Formülün İkirciklisi
14 Eylül 2019 Cumartesi

“Sayın Gobbi*, iki halk ve idare arasında eşitliği kurabilirseniz, Kıbrıs meselesinin anahtarını bulmuş olacaksınız. Aksi halde 500 küsur yıldır İstanbul’u Konstantinopolis yapmak için bekleyen Kilise, 500 yıl Kıbrıs’ın anahtarının üzerine oturacak meselenin halli için ilgili herkesi yanlış istikamete sevk edecek şekilde kokuşmuş propagandasını yürütecektir… Anahtarı ya ortaklığın ihyasında ya da tam ayrılıkta bulacaksınız. Sayın Gobbi! İkisi ortası bir formül yoktur”. 1980 Dr. Fazıl KÜÇÜK

               

                İngiltere’nin AB üyeliği gerçekleşirken yaşanan sıkıntılar şimdilerde boşanma aşamasında da kat be kat fazlası ile yaşanıyor. Başlatılan tartışmalar sürekli olarak Başbakanların görevlerinden istifalarla sonuçlandığı için olay yeniden başa sarılıyor. Boşanma kararı alınırken ne alabilirsek alalım yaklaşımına karşın hiçbir şey istemeden ayrılalım görüşleri arasında çatışma yaşanıyor. Ağırlık hiçbir ayrıcalık istemeden ayrılma noktasında düğümleniyor.

Düğümü çözmeye çalışan Başbakan Bay Boris Johnson Kraliçe 11. Elizabeth’inde onayını aldığı anlaşmasız olarak boşanmayı sağlamak için parlamentoyu 5 hafta süre ile geçici olarak tatile sokmayı başardı. Yazılı anayasası olmamasına karşın demokrasinin beşiği olarak kabul edilirken yapılan hareketi “Demokrasiye Darbe” olarak da okumak gerekiyor. 14 Ekim’e dek tatil yapacak olan parlamentonun 31 Ekim’e dek kararını vermesi gerekiyor.

                Tarih diye bilinen Kara Kaplı deftere baktığımızda benzer bir olayın 17. yüzyılda da yaşandığını gösteriyor. Kral 1. Charles’ında parlamentoyu kapatarak 11 yıl boyunca ülkeyi diktatörlükle yönettiğinin bilinmesini istiyoruz. 11 yıl nire, 5 hafta nire…

Üzerinde güneşin batmadığı imparatorluğun İ-kinci Paylaşım Savaşının sonrasında çatırdamaya başladığı biliniyor. Sömürgelerinde başlayan bağımsızlık hareketleri bağımsızlıkla sonuçlanıyordu. Buna karşın İngiltere’nin  elini bağımsızlık kazanan sömürgelerinin üzerinden çekmediği ise bir başka gerçektir. Elini bu ülkelerin içine daha fazla sokabilmek için AB üyeliğini engel olarak görüyorlardı. Bu nedenle boşanırken anlaşmasız olarak yapılmasını yeğliyorlar.

İngiltere’nin ayrıldığı sömürgelerinde, Kıbrıs başta olmak üzere sürekli olarak gerilimler yaşanıyor. Anlaşmanın perde gerisinde 21. Yüz yılda eski imparatorluk düşleri mi yatıyor sorusunu düşündürüyor. Parlamentonun geçici olarak bile olsa işlevsiz bırakılmasının tanımını sahtekarlık olarak yapılan değerlendirmelere hak verdiriyor.

Buna karşın Bay Boris Johnson 31 Ekim’e dek son sürece girilmiş olacağını vurguladıktan sonra “Bu süre içinde parlamentonun çokça zamanı olacak. Vekiller son üç seneyi tartışarak harcadı. Daha fazla değerlendirmek için çokça vakitleri olacak” diyerek eleştirileri yanıtlıyor. Bu gelişmeleri “demokrasinin beşiğinin tıngır mıngır” sallanması olarak okumak olasıdır.

Kıbrıs’taki uyuşmazlığı nasıl çözeriz diye yollara düşenlerin kafalarındaki düşündüklerinin değişmediği bilindiğine göre illa da yurt dışında mı görüşmek gerekiyor sorusunun yanıtının da verilmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanı Akıncı karşısındaki kişilerin düşünce yapılarında en küçük bir esneme ile karşılaşmadığını sıklıkla yineliyor. Bu görüşmelerin zamanlamasının tartışılmasının kimseye bir yararının olacağını da düşünmüyoruz. Çünkü gezi programını hazırlayanların hikmetinden sual olunmaz.

Geçtiğimiz günlerde Dış Rumlar Konferansı mendil büyüklüğündeki ülkede yapıldı. Diyaspora derneklerinin temsilcilerine konuşan Arşövek 11. Hrisostomos “Mücadelenin amacının Kıbrıs sorununa herhangi bir çözüm bulunması değil, adil ve yaşayabilir bir çözüm bulunması” olduğunu söyledikten sonra kemikleşmiş görüşlerini yineliyordu.

Dış Rumlar Komiseri Bay Fotis Fodiu ise, “Dış Rum’ların Helenizm’in yurt dışındaki canlı hücreleri olduklarını” belirtiyordu. Nasıl olsa bizlerin bu tür yapılara fazla gereksinimiz olmadığı biliniyor.

Bay Nikos Anastasiyadis ise konuşmasında “tek kaygı, gelecek kuşaklara olumlu bir gelecek bırakmak” olduğunu söylüyor. İngiliz demokrasisi gibi Kıbrıs müzakerelerinin mıngır tıngır yürütülmekte olduğu gerçeği de artık kabul edilmelidir.

Ulusal Konsey’i kurarak bu tür tıngırtılara hep birlikte yanıt vermemiz gerekiyor mu ne…   

SEVGİ ile kalınız…

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Riskin Güveni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva