ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
MÜSİAD’dan ticari ahlak değerlendirmesi
MÜSİAD’dan ticari ahlak değerlendirmesi
Oltu Taşına zerafet katıyorlar
Oltu Taşına zerafet katıyorlar
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı

M.Tevhit Gülseven

Evde Şiddet, Ailede Şiddet, Toplumda Şiddet!
20 Ocak 2011 Perşembe

Ulusal basında gündeme yeniden gelen kadına şiddet, genç evlatlarımıza evde veya dışarıda şiddet uygulaması konusu, birçok hayati gündemler arasında duyulmuyor, ilgi görmüyor.

Şiddet görenler, şiddet çözüm önerileri, mahvettiği gelecek nesillerimizin psikolojileri, şiddetin maliyetleri, boyutlarını da gözlerden kaçırıyor.

Eşini, çocuğunu dövmek, daha ileriye götürenlerde ailesinde bulunan diğer yakınlarını dövmek, bir “aile içi şiddet” olarak tanımlanıyor.

Şiddeti uygulayanlar, şiddet ortamında yetişmiş insanlardan genelde çıkmaktadır. Kötü bir eylemi modelleme işidir; şiddet uygulamak.

Şiddeti uygulayanların psikolojik analizlerini yapmak, düzeltmek için zaman, para harcamak devletin üzerine alması gereken önemli bir sorumluluğudur.

Alfred Adler’e göre şiddet uygulayan insanların büyük bir kesiminde aşağılık duygusu bulunmaktadır ve dünün çocuklarının, çocukluklarında gördüğü şiddeti bugünkü hayat tarzına bir çeşit modellemesidir.

Şiddet uygulayanlar genelde asosyal yapıda olan insanlardır. Toplumda yerlerinin olmadığını düşünür, sosyal ortamlardan hatta aile ortamlarından bile kaçan insanlardır, şiddet uygulayıcıları.

Hayatlarına şiddeti oturtmalarının bir sebebi; hayatlarında kendilerince kolay yolu seçip, rahat etmelerinden ve evde egemen olunca, herkes, her istediğini yaptığında rahat edebileceğini düşünen insanlardır; şiddet uygulayıcıları.

Koruması, kollaması gerekirken en yakınlarının korkulu rüyası olabilmek, en yakınlarının canını yakabilmek için bile nasıl bir bozuk ruh haline sahip olmak gerekir?

Leyla Navaro “Beni gerçekten duyabiliyor musunuz” diyor. Şiddet yaşanan ailelerdeki çocukların sosyal paylaşım sitelerinden mutsuzluklarını paylaştıkları mutsuz mesajlarından okuyabilirsiniz.

Şiddet ortamında büyümüş çocukların veya kendi annesinin kendi yanında dövülmesiyle büyümüş çocukların geleceğinde ya aynı şiddeti uygulamak için gelişen aşağılık duygusu, ya da toplumda aşağılık duygusu ve özgüven eksikliğinden kaynaklanan başarısızlıklar görebileceğiz.

Bir arkadaşım kızıyla ilgili büyük sorunlar yaşadığını söylemişti. Ephey konuşmuştuk o zaman kendisiyle. Şunu anlamıştım; kızına ne annesi ne babası anne-baba olamamıştı. Saçlarını okşamamış, kendisine değer verdiğini gösteren hiçbir eylemde bulunmamıştı. Daha kötüsü bir dinlemeyi bile denememiş sadece öğüt verip, eleştirmişti; sonuçlarında aile içinde baba-kız birbirlerine diğer insanlşar olmuşlardı.

Kendi geleceğini karartmak, kendi neslinin de mutsuz olmasına çaba harcamak özel bir yetenek ister herhalde.

Ve çoğu insan da bunu başarabiliyor(!)

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ERZ. 27 Ocak 2011 Perşembe  01:17

Seyahatte olduğumdan geç de olsa nickini yalnışlıkla kullandığım arkadaştan çok özür diliyorum.Toplumun bir örneğini yansıttım.Yazarların eleştiriye açık olması gerektiğine inanıyorum.

Yorumu oyla      6      4  
murat bilge 25 Ocak 2011 Salı  13:46

umarım ki yakından tanıdığımız yazar hakkında bir şeyler ima etmek durumunda değilsiniz, kendi düşünceleriniz yazarken en azından ben böyle algıladım. yorumsuzlar ne amaç taşıyorlar ve neiçin tartışıyorlar anlayamadım. yorum kişileri kastetmemeli

Yorumu oyla      6      4  
DENIZHAN CCC 22 Ocak 2011 Cumartesi  18:04

TEVHİT BEY YAZINIZ ÇOK GÜZEL OLMUŞ FAKAT KUSURA BAKMAYIN BU SEFER YORUMCULARINIZ YAZINIZIN ÖNÜNE GEÇMİŞ...BAŞKALARININ NİCKLERİNİ KULLANIP GERÇEK YÜZLERİNİ GÖSTEREMEYEN VE SAMİMİ ARKADAŞLARIN ARALARINI AÇMAYA YÖNELİK BU TÜR EYLEMLERİ KINIYOR VE SİZİN BU İŞİ KİMİN KALEMİNDEN ÇIKTIĞINI TAHMİN EDECEK KADAR ZEKİ BİR İNSAN OLDUĞUNUZU BİLİYORUM..EN AZINDAN ÖYLE ÜMİT EDİYORUM.

Yorumu oyla      6      4  
yorumsuz 22 Ocak 2011 Cumartesi  11:19

nick kullanacak kadar zekası olmayan insanların başkalarının nickiyle seviyesiz yorumlar yapması hem yazara hem yorum yapanlara hakarettir.gelde böylelerine şiddet uygulama şimdi.sonunda saygılarımla yazan yorum bana aittir diğer yorum adı gibi ne olduğu belirsiz biri tarafından nickim kullanılarak yazılmıştır.

Yorumu oyla      6      4  
yorumsuz 22 Ocak 2011 Cumartesi  01:56

Anne ve baba olmak çok büyük fazilettir.Ailenin saadeti babanın elindedir.AİLENİN değerini çocuklarını kendisinesadık eşinin kıymetini evinin ve kendi sorumluluğunu bilen baba yuvasını ayakta tutar.Bunları yapamayan evde tartışma yaratan veya yaptığı gizlilikleri örtbas etmek için iyi geçinen babaya eş ve çocuklar ne yapabilir*Manevi şiddet diğerinden çok kötüdür.Sonuçta islamı yaşayan ailelerin temelleri daha sağlam oluyor.TEŞEKKÜRLER

Yorumu oyla      6      4  
yorumsuz 20 Ocak 2011 Perşembe  17:07

şiddet sadece dayak değildir.bence anne baba tartışmaları dayaktan daha fazla can acıtır,daha derin yaralar açar.küçükken hepimiz düşmüş dizimi kanatmışızdır.böyle yaralar kapanır ama duygularda açılan yaralar kapanmaz.yanlış anlaşılmasın fiziksel şiddete karşıyım ama manevi şiddetin daha zararlı olduğunu belirtmek isterim. Saygılarımla

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva