ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
Horasan’da Ramazan bereketi
Horasan’da Ramazan bereketi
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular

Abdurrezzak Türk

Erzurum’un Kandilleri –14 -
8 Eylül 2009 Salı

İSMAİL SIRRI EFENDİ ZİYARETGÂHI

        Bu ziyaret Yukarı Hasan Basri Mahallesi (Gavurboğan) çeşme sokakta, yol kenarı açıkta çevresi basitçe dört duvarla çevrili bakımsız bir durumdadır. Eskiden; tekke, tekkenin aş evi, fırını, hamamı, bahçesi bir arada idi hepsi yıkılmış. Bahçenin ufak bir köşesi çevrili kalmış bu köşede Kadiri külahlı tek bir mezar medfunu İsmail Sırrı Tokadi Efendidir.

                                

 Mezar Şahidesinde:

                        “Hüvel Hayyül Baki”

  

            Ölünce şeyhim İsmail Sırrı azim dergâhı

             Bi Avlillah gelup Ruhi Hüseyin oldu ona hemrah

             Feda kıldı Hüdaya kepşi ruhun şehri şevvalde 

            Nazar kıl nice teslim oldu hem nam

            Tariği Kadiri Şeyh Tokatlı zadeye rahmet

            Zihi âlim, zihi kâmil, zihi arif, zihi agâh

            Nice evladı… Manevisi kaldı penah

            Nolur açalım?   

                                                  H.1310-M.1892

 

              İsmail Sırrı Efendi;  Erzurum’da “Zincirli Hafız, kayın biraderi” denmekle yâd olunan cezbe ehli arifi billâh bir zat olan Kadiri şeyhi Hüseyin Ruhi Efendinin halifesidir. Şeyhi, Erzurum’dan İstanbul’a giderek, Sultan Abdulmecit Hanın, Sultanahmed civarında verdiği tekkeye yerleşir. Giderken Erzurum’daki tekkesini canişini olan İsmail Sırrı Efendiye bırakır.(1)

            Erzurum Medreseleri 17.-18.ve19.y.y larda ilim ve irfanda Osmanlının kaynak merkezlerinden biri olmuştur. Çevre vilayetlerden talebe akınına uğramış, yetişen icazet alan talebeler devlet içerisinde çeşitli mevkilerde yer almışlardır. İsmail Sırrı Efendi burada yetişmiş, sonra Narmanlı camii kürsü şeyhi olmuştur.

Anlatımlara göre; Bir gün vaazında Hüseyin Ruhi Efendi camiye girer, onu gören İsmail Efendi vaazını keserek kürsüden iner şeyh efendinin yanına varır, elini öper. Sonra cami medresesine geçerek uzun süre sohbet ederler. Şeyhin müntesibi olur. İstanbul’a giderken, Hüseyin Efendi halifesi İsmail efendi yi de yanında götürür, tekke ve zaviyeleri gezdirir. Talimat vererek Erzurum’daki tekkesinde yetkili kılar.

Müritlere ve çevre ahalisine Tevhit ve irşat işlerini İsmail Efendi yürütür.

        Keramet ehli olduğu anlatılır. Müritlerinin bir anlatımında ” Bir subay dergâhı fazla rahatsız eder olmuş, Şeyh efendiye haber gönderir ki, onun dergâhını yıkıp yerine arpa ektireceğim demiş.             Bunu duyan şeyh efendi yanındaki şamdanı tutarak hiddetle sallamış bende onun gözlerini patlatacağım ifadesini kullanmış.

Bir süre sonra subayın elinden bir kişi tutmuş halde tekkeye girerler. Subayın gözleri görmez, sıkıntı içerisindedir. Şeyh efendiden medet diler. Şeyh elini görmeyen gözlere sürerek “Ya Abdulkadiri Geylani” diye nidada bulunur.

Görmeyen gözler, görmeye başlar. Şeyhin elleri öpülür, helallik alınır. Şeyh efendi; herkes kendi işiyle uğraşırsa makbulü o dur. Allah hepimizi iyi etsin” der misafiri yolcu eder…

        Ruhu şad olsun.

 

     Kaynakça: (1) Tarihçe i Erzurum s.138. M.Nüsret Efendi.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mücahide 13 Eylül 2009 Pazar  07:20

Toplumumuzun düçar olduğu felaketler,Allah celle celalühü nün emir ve yasaklarının ihlali,Allah Dostlarının kıymetinin bilinmeyişinden kaynaklanıyor.Sadece başımız sıkıntıya düştüğü zaman veya işimizi yoluna koymak için müracaat ettiğimiz bu değerler bizim ahiret sermayemizden başka birşey olamazlar.Aksini düşündüğümüz zaman veya yaptığımız zaman dünya ve ahiretin belalarına saplanıyoruz.Tahrim suresinde buyrulduğu gibi Önce nefsini sonra ehlini sonra çevreni yakıtı ateş olan Cehennemden koru.Nefsimizden başlayarak maddi manevi felaketleri önllemek için Rabbimize,kendimize,ailemize ve toplumumuza karşı görevlerimizi yerine getirirsek kıyamet bizim başımıza İNŞEALLAH kopmayacaktır.Bu sadette hakikat yolunun yolcularını ve değerimiz olan İslamın fedaileri Allah Dostlarını tanımaya ve bulmaya rehber olduğunuz için Mevlam razı olsun.Kıyametin sabahına kadar amel defterinizi ameli hasene ile açık bırakacak sermayeler ihsan eylesin.Rabbimizin ve Dostlarının muhafazasına müştak olasınız.Amin.

Yorumu oyla      6      4  
sefer kemaloğlu 9 Eylül 2009 Çarşamba  00:43

dirilerine sahip çıkmayan millet ölüsüne sahip çıkmaz.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva