ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor – Gençlerbirliği maçını Aksu yönetecek
Erzurumspor – Gençlerbirliği maçını Aksu yönetecek
Vanlı annelerin evlat nöbeti 78’inci haftasında
Vanlı annelerin evlat nöbeti 78’inci haftasında
TBF Mali Genel Kurulunu tamamladı
TBF Mali Genel Kurulunu tamamladı
Büyükşehir 17. Araç Filosunu kurdu
Büyükşehir 17. Araç Filosunu kurdu
Trendyol 1. Lig'de 32. haftanın programı açıklandı
Trendyol 1. Lig'de 32. haftanın programı açıklandı

Abdurrezzak Türk

Erzurum’un Kandilleri – 24 –Cami Hazireleri
5 Ocak 2010 Salı

        3- Hacı Mehmed Ağa: Derviş Ağa camii ön haziresinde medfun.                     

 Mezar kitabesi ve tarihi

        1-Merhum ve mağfürün’leh

        2-el Hac Mehmed Ağanın Ruhiçün

        3-el Fatiha

             Sene: H.1182, M.1769

        Daha önceki yazımızda belirttiğimiz gibi Erzurum’un seçkin kişilerinin kendi aile kabristanları mevcut olduğu halde cami hazirelerine gömüldükleri görülüyor. İsmail Saib Sencer Efendinin annesi Aişe Hanım, Hacı Kurbanzadelerden olmasına rağmen Hacı Kurban kabristanına (Hacı Kurban mezarlığı, Cemal Gürsel İlk Öğretim okulu ve Toki evlerinin bulunduğu geniş alan) değil Derviş Ağa camii önü küçük hazireye defin edilmiştir.

        Kayserili Mahmudun oğlu Âlinin oğlu, Hacı Mehmed Ağa ihtimaldir ki, kendi aile kabristanına değil oda bu hazireye defin edilmiş. Hacı Mehmed Ağa vakfiyesini 1723 tarihinde tamamlamış. Yani daha sonraki bir tarihte öldüğü anlaşılıyor.

        Diğer bir Hacı Mehmed Ağa, Kayserilioğlu ile aynı dönemde hayat sürmüş olan “ Hacı Mehmed Ağa; Erzurum’un eski ailelerindendir. Erverdi diye şöhret bulmuştur. Hacı Mustafa Ağanın torunu ve Ali Ağanın oğludur. Mart 1698 de doğdu, 1752 de, 54 yaşında iken Hacca gitti. Dönüşte kanaat köşesine çekildi.

        Perizat ismindeki bir hanım tarafından inşa ettirilen caminin tekrar hizmete konulmasına gayret gösterdi. Vakfiyeye göre 1771 den sonra ölmüştür. Buda Şehr-i Ser-turnai lakabı ile tanıtılmaktadır.”(1)

        Hacı Mehmetler çoğunlukta ama seçkinler güruhundan, aynı döneme ait iki Hacı Mehmed Ağanın varlığı gözlenmektedir. Bu veriler ışığında Derviş Ağanın kabir komşusu, vakfiye oluşumu tarihlerine bakıldığında Kayserili oğlu Mahmudun oğlu Âlinin oğlu Hacı Mehmed Ağadan başkası olabilirmi?  Bize göre: İnsanoğluna faydası için, bir katre suya dünya serveti bağışlayan büyük Ağanın mütevazıliğinden mezar şahidesine fazla bir kelamın sarf edilmesini istememiş. Yapılan hayrın, yapanının fazla ifşa edilmemesi niyetiyle… Eski varlıklı yerli ailelerimizin çoğu terki sıla, buralardaki ata kabirleri gün geçtikçe nesilden nesile unutulup kayıp olmakta, vurdumduymazların ihmal karası. Yaşadıkları beldelerde kendi ve sonrakilerin kabirleri nasıl olacak Alla hu âlem. “ Mezarlarımızın bulunduğu sılalar gurbetlerimize yenilmiş işte !..” Bize çok şeyler anlatan, hatırlatan yatırlarımızın, Cümlesinin ruhu şad makamı Cennet olsun.

        4-Hafız Mustafa Dede Efendi: Aynı hazirede medfun.

                       Mezar kitabesi:

        1-Ruhi içun Fatiha

        2-Ziyaretten murad olan duadır.

        3-Bu gün bana ise yarın sanadır.

        4-Haza kabr-il merhum Hafız Mustafa Dede Efendi

                   Sene: H. 1151, M. 1739 

        Dede Efendi şehrin seçkin hafızlarından olup, aynı zamanda suffiyandandır. Döneminde şehrin  saygıdeğer bir büyüğü. Dünyasını değiştirdiğinde halk onun gönüllerince layık gördükleri yere defin edilmesini isterler ve öylede olur.

        Dede sözcüğü Türkçe olup Mevlevilikte, muhiplikten sonraki makamdır. Muhip, derviş olmağa ikrar verip çilesini tamamladıktan sonra kendisine bir hücre verilir ve dede diye anılır.

        Alevilikte de dedelik, soydan gelenlere mahsustur. Hz. Peygamberimizin soyundan gelen Seyyidlere dede denir. Ancak bunların irşat makamında olması gerekir.

        Erzurum’da Şemsi Tebrizi soyundan gelenler ile 17. yüzyılda Ahiska’dan gelen ailelerden suffiyan ve sahibül hayrat olanlar, isimleri yanında dede sözcüğünü de kullandıkları görülüyor. Mehmed Dede Selim Ağa “Dede Ağa” ismiyle meşhur, Dede Ağa kütüphanesinin sahibi gibi…

       İnsanlığa hizmet edip ahirete göçen bu insanlarımızın ruhu şad, mekânları Cennet olsun.

 

 

    Kaynakça: (1) Selçukludan, Cumhuriyete Erzurum Tar. S. 243 E. Konukçu

 

                                 ( Devam edecek)           

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
zehra 6 Ocak 2010 Çarşamba  21:33

Yazın çok güzel dedecim.Şahsen ben çok beğendim.Yazında hayatımızdaki ve dünyadaki önemli kişilerden söz etmişsin.Çok hoşuma gitti.Allah yazılarının devamını getirsin.Sana başarılar dilerim.Yazılarınında devamını bekliyorum.Sakın yazmayı bırakma.ELLERİNDEN ÖPERİM

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva