ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor – Gençlerbirliği maçını Aksu yönetecek
Erzurumspor – Gençlerbirliği maçını Aksu yönetecek
Vanlı annelerin evlat nöbeti 78’inci haftasında
Vanlı annelerin evlat nöbeti 78’inci haftasında
TBF Mali Genel Kurulunu tamamladı
TBF Mali Genel Kurulunu tamamladı
Büyükşehir 17. Araç Filosunu kurdu
Büyükşehir 17. Araç Filosunu kurdu
Trendyol 1. Lig'de 32. haftanın programı açıklandı
Trendyol 1. Lig'de 32. haftanın programı açıklandı

Abdurrezzak Türk

Erzurum’un Kandilleri – 13 –
1 Eylül 2009 Salı

VEYİS EFENDİ

        Veyis (üveys) Efendi 17 y.y sonu, 18. y.y başlarında yaşamış Erzurum’un yetiştirmiş olduğu güzide insanlardan ve sanatkâr veli tiplerinden biridir. “ İnsanların en hayırlısı, insanlara en fazla hizmet edendir.”Hadisi Şerif-i şiarınca hayat sürmüş, ömrünü insanlara hizmet edebilme düşüncesiyle harmanlamış, varlığını bu yolda harcamış fedakâr bir insanımızdır. Cami, çeşme iş yerleri, dükkânlar yaptırmış, insanlarımıza hizmet için vakfetmiş, misafir ağırlamış, fakirlere, kimsesizlere, gariplere sahip olmuş, yedirmiş, giydirmiş ve korumuştur. “Kim bir Müslümana bir elbise giydirirse, o elbiseden o fakir üzerinde bir yama kaldığı müddetçe elbiseyi giydiren, Allah Teala'nın himayesindedir.’ (Hadisi Şerif)

        Veyis Efendiyi daha iyi tanıyabilmemiz için, torunlarından Süha Mühürdaroğlu kadim dostumdan  almış olduğum vakfiyede: “ Vakıflar genel müdürlüğü 2005 numaralı defterin 476 sahife 326 sırasında kayıtlı Erzurum’da El Hac Ahmed Efendi ibni El Hac Üveyis vakfına ait 29 Rebiyülevvel 1223 tarihli vakfiye suretinde “ Cami, çeşme, medrese yaptırmış, bunların yaşatılması ve hayrının devamı için Mahallebaşı semtinde fırın, kahvehane, on beş adet dükkân, ahır, kira damları ve arsalar vakfetmiştir. Vakıf gelirlerinin bir miktarı ile de tenekelerle bal yağ! Alınıp fakirlere dağıtılmasını da vasiyet etmiştir.

        Mahallebaşı semtindeki Kadana Camii mescit iken, Pasinin Gerdekkaya köyünden Siyavuş zade Ahmed’in oğlu Veysi Efendi H.1156, M.1743 yılında buraya bir şamdan hediye etmiştir. Şamdan şimdi camidedir.(1)

        “ 17.y.y da Erzurum’un marifet sahipleri (usta, sanatkârları ) Hattat Ömer Çelebi, Hamza Meddahı Kasap Kurd, Şebbaz, Hayalbaz Kandillioğlu ve Veysi Çelebidir.”(2)

        Veysi Efendinin hazırlamış olduğu Narmanlı Camii kitabesi:

        “1 – Narmanlı Hacı Yusuf Camii itdi bina

         2 – Ola makbul-i Hüda idüb gavs-ı Hüri cinan

         3 – Fikr tarihin iderken Veysiya Hatıf dedi

         4 – Ma bed-i ecell-i ibadet secdegahı arifin

                                                 H.1151, M. 1738 “

     

  Veysi Efendi Camii vakfiyesinin tarihi H.1113, M.1701 olduğuna göre caminin bu tarihlerde yapılmış olduğu kabul edilir. (3)

        Bu veriler Veyis Efendiyi yeterince tanıtabilmektedir. Ayrıca şehrimiz büyüklerinin anlatımlarında Veyis Efendi son dönemlerini camisinin yanındaki evinde geçirmiş. Evinden cami avlusuna bir kapı açtırmış, sabah namazları devamlı olarak cemaate caminin kapısını kendisi açarmış. Caminin her şeyi ile bizzat kendisi ilgilenirmiş.

        Yanında çalışanlarına çok önem verir, hassas davranırmış. Şöyle ki kendi evine alınan gıdaların aynısını ve yeteri kadarını çalışanların evlerine de gönderirmiş. Kendisi, hanımı ve çocuklarına aldığı giysilerin aynı kalitesini de yanında çalışanlara alırmış ki, sonra bana, hanımıma ve çocuklarıma bakıp da heveslenirlerse haklarına girmiş olurum. Rabbim benden hesabını sorar…” Kendi nefsi için düşündüğünü kardeşi için düşünmeyen bizden değildir.” (H.Şerif) Bu nasıl bir güzellik, bu nasıl bir ulviyet… Allah’ım bu hal güzelliğini bizlere de nasip et…

        Veyis Efendinin yanında çalışanlarının kendisine duası da başka bir güzellik. Şahit olanların nakline göre; Çalışanın camide namaz sonrası duasında Yarab ben senden ahiretimin mamur olmasını istiyorum. Dünyalığımız efendimizle aynı, ona hayırlı ömürler ver. Onu iki cihanda aziz eyle. O bizi senin izninle ihya ediyor.

        Veyis Efendi piri fanidir. Bir sabah namazından sonra sırra kadem basar, kayıp olur. Daha gözükmez. Bir başka rivayette hacca gider orada Rahmeti Rahmana kavuşur. Bizce sırra kadem basması Allah’u âlem hacda Rabbine kavuşmuş olması…

        Erzurum’lunun yüksek vefa duygusu kendine hizmet edeni unutmamış, bir kadirşinaslık olarak Veyis Efendinin ismini kendi mahallesine, mahalledeki İlköğretim okuluna (Veyis Efendi İlk Öğretim Okulu), bir sağlık ocağına(Veyis Efendi Sağlık Ocağı) vererek ismini yaşatmaktadır. Yüce Mevlam Ruhunu Şad eylesin.

        KAYNAKÇA

1.Abideler ve kitabeleriyle Erz. Tar. (S.218) İ.H.Konyalı

2.Selçuklulardan Cumhuriyete Erzurum (S.427) E.Konukcu

3.A. Ve K. Erz. Tar.(S.270) İ.H.Konyalı

 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sule uye 25 Temmuz 2015 Cumartesi  02:08

Ben de Uveys efendinin torunlarindan biriyim...Duyarliliginizdan,emeginizden dolayi cok tesekkur ederim.Sizler gibi basarili ve arastirmaci gazetecilerimiz sayesinde gun isigina cikmamis degerlerimiz ortaya cikariliyor bu yuzden minnettarim.Annem MEYMENET UYE de Mutevellilerinden birisiydi caminin yeniden bastan asagi yenilenmesinde ve mulklerin cogalmasinda bu vesileyle gelirlerin artmasinda goz ardi edilemeyecek kadar hizmetlerde bulunmustur.Kuzenim suha abiminde soyledigi gibi her yil tereyagi ve bal katkisiyla helva yapilip,acem ekmeklerinin icine sarilip dagitilir,kurban bayramlarinda et dagitilir vs.yardim hizmetleri yapilir.Suanda da ailenin en buyuk torunu olan ablam Sebahat Dura mutevelli olarak hizmet vermektedir.Uveys efendi gibi ermis bir zatin ve torunlarinin bir parcasi olmaktan gurur duyarim insallah layik olabiliriz.

Yorumu oyla      7      4  
R.Barış Üye 24 Temmuz 2015 Cuma  01:47

Böyle bir araştırmaya emeği ve yorumu geçen herkese selam ve teşekkür ederiz. Camii ve vakıfda Mütevelli olarak hizmet eden dedelerim, babaannelerim ve halama,Mustafa Durak Sakarya, Melahat Mühürdaroğlu, Caminin bugün kü yenilenmiş ve büyütülmesinde katkıları olan Meymenet Üye, Arif Üye ye rahmet diliyor ve de halen 2015 yılı itibariyle hizmet veren Sebahat Dura' ya hayırlı ömürler diliyorum. Böyle güzel bir vakfın hizmetleri sayesinde bu güzel sokakta nice güzel insanlar faydalanarak yetişmiştir. Herkese sevgi ve saygıyla.

Yorumu oyla      7      4  
gülpaşa 20 Aralık 2011 Salı  23:02

ben kevelci cemil ustanın kızıyım bu mahallede doğdum büyüdüm okudum nenehatundan mezun oldum mahallemizin adınıtaşıyan bu okulda basri çelenk zamanında biryıl öğretmenlik yaptım nevarsa 70li yıllarda ıstanbula taşındık keşke ogünler geri gelse erzurumla ilgil yazı resim gördüğüm zaman ağlıyarak okuyorum veizliyorum ozaman okuttuğum öğrenileri merak ediyorum memleketime selamlar büyüklerin ellernden küçüklerin ğözlernden öperim belki öğrencilerm benihatırlarlar gülpaşa yamanlı

Yorumu oyla      7      5  
YAVUZ ALPTEKİN 24 Aralık 2010 Cuma  17:28

BU MÜBAREK İNSANIN ADININ VERİLDİĞİ MAHALLEDE OTURDUM VE ADINI TAŞIYAN İLKOKULDA EĞİTİM ALDIK AİLECE.UNUTAMAYACAĞIMIZ KOMŞULUK İLİŞKİLERİMİZ OLDU.AİLE GİBİYDİK KOMŞULARIMIZLA,TUTKUNDUK BİRBİRİMİZLE.HEP ÖZLEDİK O GÜNLERİMİZİ.HOCAMIZA VEDİĞİ BİLGİDEN DOLAYI TEŞEKKÜR EDİYORUM

Yorumu oyla      6      4  
canan demir 21 Eylül 2010 Salı  10:42

irtibat kurabileceğim biri varsa lutfen yardımcı olsun

Yorumu oyla      6      4  
umut MERT 2 Kasım 2009 Pazartesi  17:37

VEYİSEFENDİNİN EKMEYİYLE SUYUYLA BESLENDİM OKULLARIYLA BİLGİLENDİRİLDİM VEYİS EFENDİNİNKİMOLDUĞUNU İLKDEFA SİZDEN ÖĞRENDİM TEŞEKKÜREDER SAĞLIKLI KALMANIZI DİLERİM

Yorumu oyla      7      4  
Durak Sefa MÜhürdaroğlu 2 Eylül 2009 Çarşamba  14:42

Saygı değer hemşerim Evvela tebrik edr sıhat dolu çalışmalar dilerim Bizim ulu dedemiz olan Üveyis efendi hakkındaki yazınızı gururla okudum.Bu hizmetinizden dolayı mimnattarım.Rizede oturuyor olmam Erzurm la igimi hasret giderme duygumu sizin gibi yazarların sayesinde sıcak tutabiliyorum.Öyle bir dedenin torunu olma mutluluğunu tatmak çok güzel bir duygu .Sizde bu hizmetinizden dolayıne kadar gururlansanız yeridir.Allaha emanet olunuz. Durak Sefa Mühürdaroğlu

Yorumu oyla      7      5  
Süha Mühürdaroğlu 1 Eylül 2009 Salı  15:07

Değerli meslektaşım,arkadaşım Abdurrezak Türk Yapmış olduğun bu hizmetlerden dolayı Erzurulu olma saasdeti yaşayan kişilerin vefa borçlar oldukça çoğalmıştır.Tarihin sayfalarında yeralıp gençlerin unuttuğu bu kişilerti araştırıp gün ışığına çılarmış olmandan dolayı sonsuz şükranlarımı sunuyorum.Bu gün de bizlerin ulu dedemiz olan ÜVEYİS Efendiyi yazman vefa örneğidir .Değerli kardeşim bu yazına ek olcağını düşündüğüm bazı bilgileride verme ihdiyacı duydum.hoş görüne sığınarak.Rahmetli annem Meliha Mühürdaroğlu Vakfınmütevelisi olarak görev yaptığında umumi vekili olarak bende bu hayır işleriyle uğraşma saadetine vardım. Vakfın gereği olan helva yapılp dağıtılma işleri bir kurala taabi olarak yapılmaktaydı.Şöyleki Dağıtılacak olan helva şekerle değil bal, teryağı ve undan yapılmaşartı vardı .bunlarda eski ağırlık ölçüleri olan batman la değerlendirilerek yapılır lavaş ekmek arasında sarılarak mahallenin ihtiyaçlılarına dağıtılırdı. Bu hala devam etmektedir. Saygılarmla S.MÜHÜRDAROĞLU

Yorumu oyla      7      4  
mehlebaşıli 1 Eylül 2009 Salı  04:01

Allah sizden razı olsun. elli senedir veyis efendi aşağı veyis efendi yukarı gider gelirim ama kimdir bu veyis efendi bir merak edip araştıramadım.elli sene sonra sebep oldunuz da öğrendik bu mübareği.bundan böyle yazılarınızı sabırsızlıkla takip edeceğim.

Yorumu oyla      8      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva