ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'

Abdurrezzak Türk

Erzurum’un Kandilleri – 12 –
25 Ağustos 2009 Salı

KÜLHANİ BABA TÜRBESİ

Külhani Baba türbesi, Şeyhler mahallesinde, Şeyhler Hamamının bitişiğinde, hamamın içerisine girişte sola açılan bir kapıdan girilir. Cadde üzerine açılan küçük bir penceresi vardır. Türbede sandukalı bir mezar vardır, kitabesi yoktur. Geçmişten günümüze gelen anlatımlarda burada yatanın Külhani Baba olduğu söylenir. Külhani Baba devrinin büyük sofilerindenmiş, hamamın külhanında ikamet ettiğinden bu ad ile anılmış. Öz adını bilen yok… Eski bir ziyaretgâh. Ama…

        Evliya Çelebi seyahatnamesinde 17.y.y Erzurum’undan bahsederken, marifet sahibi esnafları belirtir, daha sonra ”Sefer, Siyami ve Külhani Ahmed Dede cezbe ehli Erzurumlu meşhurlardı” der… Şehri Mübarek Erzurum isimli eserinde (S. 76 ) Prof E. Konukçu hocamızda aynı tespitleri yapmıştır. Şehrimizde bundan başka bir Külhani Baba da yoktur.

        Devrin analizini yaptığımızda: 17. y.y. da Evladı Resul olan Karabağ şeyhlerinin Erzurum’u şereflendirdiği, medrese sayısının arttığı ilim meşalesinin güçlü bir şekilde yakıldığı devirler. Lala Paşa Camii kürsü şeyhi Vani Efendi, Erzurum Müftüsü Şeyh Seyyid Habib Mehmet Efendi (M.1630) ve oğlu Müftü Seyyid Mehmet Habib Efendi. (Seyyid Pir Mehmet Efendi M.1688 ) Bu aile Erzurum’dan ilk olarak Devleti âli-ye ye şeyhülislam Feyzullah Efendiyi yetiştirip göndermiştir. Külhani Ahmet Dede bu değerlerin bulunduğu müderris şeyh, camii, medrese üçgeninde, külliye hamamının külhanını yakmış, talebeye hizmet vermiş, birlikte hayat sürmüş, manevi cazibesini tatmış, nasiplenmiş, cezbe ehli olmuştur.

        Cezbe: Hal ehlinin Allah ı ve Resulünü hatırlamalarıyla dalıp kendinden geçme hali… Evet, bu duyguların sahibinden Allah ve Resulü de vazgeçmez. Onu iki cihanda aziz kılar. Kim Allah için elif gibi çalıştı da, Mevla onu mahrum bıraktı… Kul Allah için ne kadar çok çalışırsa, o kadar çok Allah’a yakın olur.

        Külhani Ahmet Dedenin bir gecede iki yüz rekât namaz kıldığı, kazandığı günlük yevmiyesinin kendi ihtiyacı kadarını harcayıp diğer kalanı talebelere ve ihtiyaç sahiplerine dağıttığı söylenir. Böyle zatların kabirleri kolayca kayıp olmuyor. Kıyamet gününe kadar fatihaları kesilmiyor. Bu dünya malına tapanlar, helal haram demeden hepsi benim olsun diyen gözü doymaz insaftan merhametten yoksun cimriler, öldüklerinde kazançlarını kimlere bıraktı gittiler. Dünya malı, kazancı olarak ahirete nasıl bir sermaye götürdüler. Allah indinde hesapları nasıl olur acaba.  “ Cennet Cömertlerindir.” H.şerif.

        Başka bir rivayete göre: “ Külhani Baba Şeyhler hamamının külhancısıydı. Bir tek mum ile haznenin suyunu kaynatırdı. Ağası bir gün kendi kendine düşünür. Bu adam benden yakacak istemez ama bu hamamın suyunu neyle ısıtır? Külhani Babayı sorgular. Külhani Baba “Ağa ne sen sor, nede ben söyleyeyim “ der. Ağa Külhani Babayı gizlice takip eder, birde ne görür… Ateş olarak bir mum yakmış, kendiside post üzerinde namazını kılıyor… Ağa, Külhani babanın sırrına vakıf olunca Külhani Baba dünyasını değiştirmiş...”  diye anlatılır. Bu değerimizin Ruhu şad makamı cennet olsun. 

 

                                                                                                      Devam edecek        

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nurullah 28 Ağustos 2009 Cuma  21:48

Külhani babanın manevi yaşantısının tüm insanlar için hayat standardı olması ve dünya malına verdiği önemin günümüzün varlıklı insanlarına ve hiç ölmeyecekmiş gibi mal melal derdine düşenlere misal teşkil etmesi babından yazarımızın değindiği yorumlarınıda çok değerli buluyorum . Duygularımıza tercüman olduğunuz için size müteşekkiriz.

Yorumu oyla      6      4  
sefer Kemaloğlu 27 Ağustos 2009 Perşembe  14:33

şimdilerde bir külhani baba da biz bulsak ne güzel olur.sante külhani lerden o kadar sıkıldık ki.sahte seyyitlerden,sahte alimlerden çok sıkıldık.şimdilerde eski berberleri bile arar olduk.

Yorumu oyla      6      4  
yusuf 28 Ağustos 2009 Cuma  20:31

abdurrezak amca ben mehmet palanın oğlu yazılarınızı severek ve heycanla takip ediyorum gelecekteki yazılarınızı merakla bekliyorum erzurumda neler varmış ben ve babam sizden öğrenmeye başladık yazılarınızın ve başarılarınızı dileriz hayırlı ramazanlar

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva