ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum 3 ayda 86 marka üretti
Erzurum 3 ayda 86 marka üretti
Erzurum tasarımda fark attı
Erzurum tasarımda fark attı
Erzurum patentte 16. sırada
Erzurum patentte 16. sırada
Erzurum Faydalı Model verileri açıklandı
Erzurum Faydalı Model verileri açıklandı
Taraftar: ‘Erzurumspor farkını göstermeli’
Taraftar: ‘Erzurumspor farkını göstermeli’

Abdurrezzak Türk

Erzurum’un Kandilleri – 11 -
19 Ağustos 2009 Çarşamba

KIRKLAR TÜRBESİ

        Bu ziyaret, Erzurum kalesinde, Tepsi minare yeni adıyla saat kulesi eteğinde kare şeklinde duvarlarla çevrilerek muhafaza altına alınmıştır. Üstü açıktır. İçerisinde üç mezar vardır. Kitabeleri mevcut olmadığından burada yatanların kimler olduğu belli değildir. (Eskiden üzeri örtülü iç içe iki gözlü bir yapıdan ibaretmiş, yıkılarak kaldırılmış bu hale getirilmiş.)

        Halk arasında yaygın olan rivayet: Erzurum’un müdafaasında düşmanla çarpışarak şehit düşen şühedalarımız.

        Bir başka rivayete göre: Erzurum’un fethi için yapılan muharebede, Kalenin fethi zorlaşır. İstişare sonucu kırk eren görev alır. Bunlara esir süsü verilerek, esir alınmışlar gibi kaleye yaklaşıp, kale kapılarını açtırmak ve bunların öncülüğünde kuvvetlerin kaleye girişini sağlamaktır. Kırklar kale kapısına yaklaşınca, durum düşmanca sezilir. İşte çarpışmalarda kırklardan şehit olan şühedalarımız burada yatmaktadır… Derler.

        Hacı Abdulkerim PAYVEREN Kırklarla ile ilgili gördüğü rüyasını bizlere şu şekilde nakil etti; ”Esat Paşa haziresini ziyarete giderken yol üzerim olduğundan buradan geçerim. İki defa rüyama geldiler. Buradan geçiyorsunuz bizi fatihadan mahrum bırakıyorsunuz. Bizi de Fatiha dan dan nasiplendirin, bize sahip olun dediler. Rüyamdan sonra her geçişimde durup burada yatanlarında Fatihasını okurum.”

        Burası vakıflar müdürlüğü personelinin de rüyalarına girmiş, aynı tür duyguların terennüm etmesi, sahipsizlik, bakımsızlık. Biz daha önceki yazılarımızda buraların bakımsızlık ve pislik içerisinde olduğunu yazmıştık ama duyana… İnşallah bir gün duyarlar… Yatanların ruhları şad olsun.

                                                        PABUÇLU KADI

        Erzurum’un eski ziyaretlerindendir. Halk arasında pabuçla gezdiğinden pabuçlu Kadı diye anılırmış. Kabri Foto Modanın olduğu yerde idi bilahare Ulu caminin cadde üzeri batı köşesine, nakil edildi. Kitabesi yoktur. Ancak rivayetlerden anladığımıza göre Erzurum’a kadı olarak tayinle gelir. Bakımsız bir hali varmış, karşılama merasiminde gerekli protokol tam uygulanmamış. Halk pek itibar etmez, gösterilen ilginin az olduğu söylenir. Ziyaretine gelen ahali dalga geçme babında sorular sorar, sorulan her soruya cevap verirmiş.

        Halkın bir ziyaretinde, kadı efendiye; Karasu nehrinin çekilmesinden sonra ovadaki sazlıkları kurbağalar istila etti, kurbağa sesleri gece ve gündüz bizleri rahatsız ediyor. Geceleri uyuyamıyoruz. Bize bir çare bulun derler. Kadı pabucunu ayağından çıkarıp uzatarak bunu götürüp o mevkie atın. Sizi kadıya şikâyet ettik. O pabucunu gönderdi çevreyi rahatsız etmesinler diye emir etti deyiniz.

        Kadının talimatı yerine getirilir. Yöredeki kurbağa sesleri kesilir. Buna şahit olan çevre halkı kadı efendinin keramet ehli olduğuna inanır, hürmet eder, itibar gösterirler.

        Şehir insanlarımızın Cumhuriyet Caddesi gezilerinde, Bu zatı muhteremden haberi olanlar fatihalarını okuyarak geçiyorlar. Bilmeyenler orada bir çeşme var, üst tarafı da çöplük zannediliyor. Ellerindeki lüzumsuz şeyleri atıp geçiyorlar. Yetkililerimizce orada bir yatırın olduğunu belirleyecek düzenleme yapılırsa fenamı olur? Yatırımızın Ruhu şad olsun.

             

 

                                                                                          Devam edecek.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
MÜCAHİDE 24 Ağustos 2009 Pazartesi  18:15

Şühedalar ve Hak Dostları diyarı memleketim ERZURUM,taşı,toprağı,suyu,havası heryerin hası.Rabbim kıymetini bilmeyi nasip etsin.Özümüze uygun yaşamayı ve hakikatları kalp gözümüzle görmeyi ihsan etsin.AMİN...Acizane Pabuçlu Kadı Hazretlerini görmeyi basiret gözüyle alakalandırdım.Herkese böyle büyük zatlardan dua ve şefaat istemek nasip olmaz.İslam nasip işidir.Müslüman gayret ve duasıyla hakikatlardan payını artırır.Hayırda çığır açan kıyamete kadar imanıyla ölürse bu hayırdan payını alan kadar nasipdardır.Şerde çığır açan da aynı durumdadır.Bu hayırlı çığıra önderlik yapmanız Sadaka-i Cariye hükmünde çok büyük bir ameldir.Rabbim imanın hakikatine erdirsin.Basiretinizi,manevi ufkunuzu aydınlatsın.Nasiplendiğiniz ve nasiplendirdiğiniz zatların şefaatine nail eylesin.Çalışmalarınızın devamını bekliyoruz.Baki Selam.

Yorumu oyla      6      4  
Nurullah 19 Ağustos 2009 Çarşamba  21:59

Değerli yazılarınız sayesinde ulu caminin batı kısmındaki duvarın yanındaki çeşmenin üst tarafında böyle bir zatın olduğunu yeni öğrendim ve oranın çöplük olduğuna şahit oluyorum.Yetkililer tarafından böyle bir yerin çevre düzenlemesinin yapılmaması Erzurum yerel yönetimleri adına kara bir lekedir. Yerel yönetimin burayla ilgili oy kaygısının olmadığı görülüyor. İlgililerin böyle değerli mekanlara karşı gerekli özenin gösterip bir an önce bu aymazlıktan ve vefasızlıktan kurtulmalarını Erzurum sakinleri olarak bekliyoruz.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva