ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Jandarmadan kaçamadılar
Jandarmadan kaçamadılar
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Dal’dan başkent mesaisi
Dal’dan başkent mesaisi
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi

Abdurrezzak Türk

Erzurum’un Kandilleri-Alaca Şeyhi Yusuf Efendi
20 Eylül 2013 Cuma

     Erzurum’un Karaçoban ilçesine bağlı Çoğreşi (Erenler) Köyünde 1860 (tahmini) yılında doğmuş,1930 yılında vefat emiştir. Kabri Pasinler’in Alaca köyüne bulunmaktadır.

     Ailesi aslen Bitlis’te metfun olan Şeyh Hasan-ı Banoki zürriyetinden olup; Bitlis’ten Muş’un Til (Korkut) kazasına gelip oradan Erzurum’un Karayazı ilçesine bağlı Çoğreşi köyüne yerleşmişlerdir.

     Şeyh Yusuf Efendi; Çokraşi köyünden hocası Şeyh Esad efendinin yanında medrese icazetini, ardından Nakşibendî tarikatının icazetini almıştır. Pasinler’in Alaca köyüne yerleşmesini vasiyet etmiştir. O’da hocasının vasiyetine uyarak Pasinler’in Alaca köyüne yerleşmiş, irşat faaliyetlerine burada devam etmiştir.

      Medresesinde büyük âlimlerin yetişmesine vesile olmuştur. Şeyhinin oğlu Molla Fahreddin Efendi, Karayazı’nın Teco köyünden Molla Ömer efendi, ilmi icazet ve hilafeti bunlara vermiştir. Yine Horasan’dan İbrahim Efendi, Horasan –Kızılca köyünden Fazıl efendi, Karayazı’nın Topçu köyünden Süleyman efendi, Erzincanlı Nazım efendi talebelerinden bazıları olup onlara da icazet vermiştir.

      Teco köyünden talebesi olan Molla Ömer Efendi vafat edince, Molla Ömer Efendi’nin kardeşi Molla Resul efendi ve kendi oğlu şeyh Abdulkadir efendilere de icazet ve hilafeti vermiştir.

    Şeyh Yusuf Efendi’nin 2 oğlu ve 7 kızı olmuştur. Oğullarından Abdulkahhar Efendi yeğeni Kutbeddin Efendi ile beraber Şeyh Taha efendiden hilafet almış 1986 yılında vefat edince babasının yanında Alaca köyüne defn edilmiştir.

    Diğer oğlu Abdulkadir Efendi, babasının vefatından sonra tarikat ve medresesinin devamı ile uğraşmış 1959 da Karayazı ilçesinin Aşağıkarakale (Eldik)’ de vefat etmiş ve oraya defn edilmiştir.

     Şeyh Yusuf efendinin torunu Kutbeddin Efendi, hocası Şeyh Taha efendinin emri ile 1966 yılında Ankara-Keçiören ilçesi Bağlum nahiyesine yerleşmiş dedesinin mirasını orada yürütmüş, 2007 yılında vefat ederek orada defn edilmiştir. Akabinde oğlu Fahrettin Efendi tekkenin hizmet işleri ile uğraşmaya başlamıştır.

    Şeyh Yusuf efendinin ailesinin çoğunluğu halen Ankara-Keçiören ilçesi Bağlum nahiyesine yaşamaktadırlar.

  Ruhları şad makamları cennet olsun.

 

      Kaynakça: Torunu Fahreddin Can’dan alınan bilgiler doğrultusunda yazılmıştır.

 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ha.Ebubekir’in soyundan 17 Şubat 2021 Çarşamba  13:37

Bitlis ve Muş ta olan sıddıkilerin hepsi akraba. Şeyh Hasna Banuki soyundan olanlar ve Kardeşi Şeyh Hüseyin Bapire kal soyundan olanlar. Bu soydan çok kalabalık bir nüfus oluşmuştur.. Hatta Doğuda ve Güneydoğuda bu soydan kopmuş aşiretler mevcuttur. Örnek olarak eski bakan Mehmet Şimşek’in dahil olduğu Batman’ın en köklü ailelerinden Ekmen’ler ve Altan TAN’ın mensubu olduğu Dekşuri aşireti ve daha buna benzer onlarcası aslında aynı kökün dallarıdır. Erzurum ve Iğdır ve ağrı ve Muş’ da bulunan Banuki aşiretinin çoğuda aslında bu ailenin mensuplarıdırlar. Bölgede genel olarak Til ve Por şeyhleri meşhurdur, bunun sebebi en eski yerleşim yerlerinin buraları olmasıdır.

Yorumu oyla      2      2  
SALIH BIÇAKÇI; K.ÖREN ANKARA 1 Kasım 2019 Cuma  05:57

SAYIN HOCA..! KUR-AN AYETLERİ BAŞKASININ ZARARINA , FAKAT KENDİ MENFAATLERİ DOĞRULTUSUNDA KULLANILIRMI ?

Yorumu oyla      4      4  
26 Aralık 2014 Cuma  08:51

Sayin Fahrettin ef endi den bu sayfaya Şeyh kutbettin can hazretlerinin resmini koyması istirham ediyorum

Yorumu oyla      10      4  
sıddıkiler 4 Ağustos 2014 Pazartesi  23:25

TİL/KORKUT şeyleri Bitlis Gökmeydan Camii avlusunda bulunan Şeyh Hasan Banuki soyundan yani sıddık-i diye biliyorum. O zaman Şey yusufda onlara akraba. Tatvanda da sıddıkiler var onlarda bapire kal soyundan akrabalıkları varmı bilmiyorum.

Yorumu oyla      7      4  
ömer eke 23 Eylül 2013 Pazartesi  10:39

hocam yakınlarda Adana'da anılan şeyh hüseyin efendi hakkında ki malumatınız bizlerle paylaşırmısınız? ayrıca geçmiş olsun dileklerimi arz ediyorum. Allah hayırlı şifalar versin...

Yorumu oyla      9      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva