ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Bayraktar maden sahasında incelemede bulundu
Bayraktar maden sahasında incelemede bulundu
FETÖ firarisi 2 kişi tutuklandı
FETÖ firarisi 2 kişi tutuklandı
MİT'ten Süleymaniye’de nokta operasyon
MİT'ten Süleymaniye’de nokta operasyon
Snowboard’da Erzurum 2’inci oldu
Snowboard’da Erzurum 2’inci oldu
Emniyetten gerçeği aratmayan tatbikat
Emniyetten gerçeği aratmayan tatbikat

M.Tevhit Gülseven

Dünyanın Günlüğü
16 Ocak 2022 Pazar

Dünyanın Günlüğü!

 

Evet; dünyada emperyalizm tek bir sömürü imparatorluğudur. Emperyalizm önce bilgi yerine hurafeyi, din yerine tefrikayı, düşünce yerine biat etmeyi esas kılar.

 

Dünyanın en önemli varlığı şüphesiz insandır. Saygı görmesi gereken ise bütün canlı cansız varlıklardır, bu üç günlük dünyada! Saygıyla ve nezaketle davranmak bütün insanlığın ortak yüksek değeridir.

Fransız filozof Gilles Deleuze, insanları “arzulayan makineler” olarak tanımlamış. (Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi /Ümmet Erkan).

Bu arzulayan makineler; insanlardaki hırs tetiklenince her şeyi kendisine hak görme, kendince düşüncelere saygı duyulması gerektiği inancına dönüşür.

Oysa dünyadan bizden önce gelip geçen insanlar bize; burada bir müddet kaldıktan sonra gideceğimizi söylemişlerdi. Unuttuk! Kapitalistler ise hiç öğrenmediler!

Seyretmeye geldik, sahiplenmeye çalıştık. Sahiplenmek için çok ısrarcı olunca haliyle kirlilikler ortaya çıktı. Az çok insan kirlendi. Kirlendikçe dibe vurmaya başladı.

Dünyada sekiz milyar insan içerisinde mutlu olanların oranının yüzde on olduğunu tahmin ediyorum. “Mutluluk aklın bir durumudur”. (Boethius MS 477 /Bizans) Mutluluğu beyinde hissetmek, istemek, akıl kullanmak, arzulardan sıyrılmak gibi şartları dünya nüfusunun yüzde onunun bile yakalaması güç görünüyor ki bu akıl yanında hormon ve bilgi işi. Mutluluk için arzulardan sıyrılmalısınız diyen Hint felsefesi 4500 yıl önceden Boethius’a yol tarif etmiş görünüyor.

Ancak; mutluluğu engelleyen bir başka sebepler dünyasında ise başka devletlerin mallarına göz dikmiş devletler, devletlerin içinde mal mülk edinmeyi misyon edinmiş dev arzu makineleri, eşitliği kendileri için bozmakta ve sosyal devletin dibine dinamit bağlamaktadır. Böylece insanların arasında olması gereken sosyal, siyasal, ekonomik hak ve özgürlükler mülkün temelindeki adalet tarafından çiğneniyor.

Gilles emperyalizmi tek bir imparatorluk diye tarifler.  

Emperyalizm önce bilgi yerine hurafeyi, din yerine tefrikayı, düşünce yerine biat etmeyi esas kılar.

Neden insanlar özgürlükleri için savaşışlarmışçasına kölelikleri için savaşırlar” der Gilles’le devam edersek? “İletişim yok mu, tam tersine o kadar iletişim var ki, direniş yok, yaratıcılık yok” diye ekliyor! Yaratıcı olmayan bir beynin elbette bir eseri, özgür düşünce, davranma isteği ve hakkı da olmuyor! Ve gelsin acılar!

Ve bu imparatorluk ağlarını genişlettikçe dünyada yokluklar,  kanlar, gözyaşları, göçler, kaçışlar, yokluklar ve sosyal standart seviyeleri gelişmiş ülkelerden aşağılarda kalan ülkelerde pik yapmaktadır. Asıl sebep para daha çok dev ahtapot ağlı kapitalist imparatorluklara taşındıkça, ağa düşen ülkelerin de hayat konfor ve mutluluk duyguları ancak polyanacılıkla ve manevi değerlere yönelerek soyut tatmin yolu arayacaklardır.

Dünyadan haberlerde günlük insanların bilgi ve bireysel özgürlük bilinçleri düştükçe daha konfor daha çok mutluluk haberleri gelmeyecektir.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Riskin Güveni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva