ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
Jandarma sahip çıktı
Jandarma sahip çıktı
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi

Zülküf Usanmaz

Dünya Böyle Bir Değişiklik Yaşamamıştı -6-
1 Nisan 2012 Pazar

Veda hutbesi, hayatın bütün alanları için prensipler koymaktaydı. İnsanlığı derinden etkileyen hususlar öne çıkralımıştı. Bu hususlar insanlığın huzuru barışı ve mutluluğu için mutlaka uyulması gereken hususlardı ve 15 asırdan beri çağımıza kadar hatta çok  daha ötelere kadar bu amaçla eskimeyen g ve güncelliğini hep koruyan hususlardır. Örneğin,
 IRKÇILIK
Yeryüzünde  insanlık için başka bir baş belası  da ırkçılık.. Uyarı önce müminlere;
 “Ey müminler sözümü iyi dinleyiniz ve belleyiniz! Müslüman Müslüman’ın kardeşidir ve böylece bütün Müslümanlar kardeştir. Bir Müslüman’a kardeşinin kanı da, malı da helal olmaz”
 İşin daha evrensel boyutu bütün insanlığa uyarı;
   “Ey insanlar Rabbiniz birdir, babanız da birdir. Hepiniz Âdem’in çocuklarısınız, Âdem ise topraktandır. Arabın Arap olmayana, Arap olmayanın da Arabın üzerinde üstünlüğü olmadığı gibi, kırmızı tenlinin siyah tenliye, siyahın da kırmızı tenli üzerinde bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takvada, Allah’tan korkmaktadır ..”
Veda hutbesindeki bu hususu ayrıca iki hadisle pekiştirelim;
 “ Irkçılığa (asabiyyeye) çağıran Bizden değildir; ırkçılık için savaşan Bizden değildir; ırkçılık üzere, asabiyye uğruna ölen Bizden değildir.” (Müslim İmâre 53, 57, ve …)
“Asabiyet (kavmiyetçilik) davasına kalkan, onu yaymaya çalışan, bu dava yolunda mücadeleye girişen Bizden değildir.” (Ebû Dâvud, Edeb 112)
ÖNEMLİ BİR PRENSİP DAHA…
 Hukukta çok önem arz eden bir boyut..Yine çağlar üstü yüce mesajın devamı ;
Suçlu kendi suçundan başkası ile suçlanamaz, baba oğlunun suçu üzerine, oğul da babasının suçu üzerine suçlanamaz ..”diye.
                 Nihayet beşeriyetin refahı ve huzuru için hutbenin son kısmındaki yüce talimatlar;
Dikkat ediniz ve şu dört şeyi kesinlikle yapmayacaksınız..Allah’a hiçbir şey ortak koşmayınız ..! Allah’ın haram ve dokunulmaz kıldığı canı haksız yere öldürmeyeceksiniz ..! Zina etmeyeceksiniz ..! Hırsızlık yapmayacaksınız .“
MÜMİNLERE SON TAVSİYE;
“Ey müminler! Size iki emanet bırakıyorum. Onlara sarılıp uydukça yolunuzu hiç şaşırmazsınız. O emanetler Allah’ın Kitabı Kur’an-ı Kerim ve peygamberinin (A.S.M ) sünnetidir. “
 Görüldüğü üzere insanlık hayatı için temel esas teşkil eden bu mesajlar, çağların ve asırların ötesinden geliyor. Her biri bir yazı başlığı değil, bir kitap olacak nitelikte toplumsal hayat için önem taşıyan konular... Veda hutbesinde peygamberin dikkat çektiği hususlar, 21.yüz yılda bile, insanlığın hala baş belası olan hususlardır.
                Dünya 19. Yüz yılda bu mesajların birçoğunu anladı ve “İnsan Hakları Beyyanamesi “ ve “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi “ tarzında beyannameler yayınladı. Bütün dünya devletleri de Birleşmiş Milletler nezdinde bu ilkeleri kabul ettiler. Ama bu da sadece lafta kaldı. Çünkü hiçbir ülke, bu yüce değerleri kendi ülkesinde tam olarak uygulayamadı.
 
 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva