ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu

M.Tevhit Gülseven

Dolaylı Cinayetler!
4 Aralık 2018 Salı

Dünya döndükçe hatalar olacak, kişiler hatalar işleyeceklerdir. Ancak hata var, hata var; büyük hata yaparak riski yükseltmek ancak cahillikle doğru orantılı olarak düşünülebilir.

Alfred Adler; (1870- 1937) pencere veya kenarına konan vazonun düşmesi eğer aşağıdan geçen birisinin ölümüne sebep olmuşsa; vazoyu pencere koyan kişinin direkt cinayetle yargılanması gerektiğini söylemiştir.

Yaptığımız her işten sorumluluk almalıyız. Hiçbir işi diğerinden daha küçük veya daha büyük görmemeliyiz. Ve bu sorumluluk alacağımız en büyük konu başkalarına, yakınlarımıza ve kendimize zarar vermemektir. Bu yüzden kişilerin sorumluluk bilincine sahip olması gerekir.

Sorumluluk bilinci verilecek ilk yer aile, sonra okullardır.

Bir araç düşünelim, en az bir ton, 50 kilometre hızla seyrettiğimizde durma mesafesi kuru zeminde yaklaşık 26.60 metre, 80 kilometre hızla ise durma mesafesi 58.80 metredir. Şehir içerisinde 100km hız yapan bir insan durmak istese 86.00 metre sonra durabileceğine göre; bu kişinin önüne çıkan her canlı cansız varlığa çarpacağı anlamına gelir. Eğer bir insan bu bilgi ve bilince sahip olup hala yüksek hızla araç kullanıyorsa; insanları ya da hayvanları öldürebileceği bir iş yapıyor demektir ki; bu bilerek cinayet işlemektir. Cezası da ona göre olmalıdır.

Genelde şehir içlerinde maalesef ambülansa yol verme bilincine sahip değiliz. Trafik kurallarında ambülâns sirenini duyduğumuz zaman aracımızı hemen sağa çekip durmamız, eğer önündeysek hemen sağa çekip durarak yol vermemiz varken; bu kuralın uygulandığını bir iki defa dışında görmedim. Arabasının hızına belki güveniyor, ambülânsa engel olmuyorum düşüncesi var belki; sonuçta ambülânsın önünden çekilmiyorlar, yol vermiyor vatandaşlarımız. Sağlık Bakanlığı geçen hafta bununla ilgili bir duyuru da yaptı; bakalım çare olabilecek mi?

Ambülansa alınan hasta için birkaç dakika çok önemli olabilir ve bu dakikalar birkaç cahilce davranış yüzünden kaybolmaktadır. Ambülanstaki hasta hastaneye zamanında yetişemediğinden dolayı kaybedildiğinde muhakkak ki burada dolaylı bir cinayet söz konusudur.

Bozuk gıda üretenler, kokmuş, bozulmuş tavukları ilaçta bekletip, pişirip insanlara tekrar yedirenleri taammüden cinayetle yargılamak lazım değil midir? Baklavayı hala kilosunu elli liradan satıp, şeker yerine glikoz kullanan üretici; işlediğin cinayet değil de nedir? Kul hakkı; alıcının yanında seni gözlediğini bildiğinde yapmayacağın, üretmeyeceğin her şey ile başlar. Allah’ın bizi yaptıklarımızdan habersiz olduğunu sananlar aldanmaktadırlar ki O şah damarımızdan bize daha yakın diye inanmıyor musunuz?

Büyük küçük bütün gıda üreticilerine soruyorum; ürettiğiniz glikozlu şekerleme veya tatlıları kendi çocuklarınıza, torunlarınıza yediriyor musunuz?

İnsanları üzen, sürekli problem üreten insanlar vardır, (bunlara her aileden örnek teşkil edebilecek huyu kötü tabir edilen insanlar vardır; örnek verilebilir)  şiddet taraftarları, şiddeti uygulayana bir şekilde destek verenler, adaletle uyarmayanlar, ailesini sürekli olarak streste tutanlar; diğerlerinin sağlığıyla oynayarak dolaylı cinayet işlemiyor musunuz? Stresin yaptığı hastalıklar; ülser, kanser, hipertansiyon, şeker hastalıkları, psikiyatrik bozukluklardır.  Bu hastalıklara yakalanma sebebi olan kişiler dolaylı cinayet işlemişlerdir diyemem ama mutsuzlukların sebeplerini masum da göremeyiz.

 

 

 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva