ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Güler: ‘Varlığımızın en büyük teminatı TSK’dır’
Güler: ‘Varlığımızın en büyük teminatı TSK’dır’
Tekin’den sistem eleştirisine tepki
Tekin’den sistem eleştirisine tepki
 'Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız'
 'Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız'
'Rantsal dönüşüm yapanın Allah cezasını versin'
'Rantsal dönüşüm yapanın Allah cezasını versin'
Bahçeli: Dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum
Bahçeli: Dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum

M.Tevhit Gülseven

Denetleme ve Şikâyet Kültürü
29 Haziran 2020 Pazartesi

Hayatın risksiz ve doğru yolda ilerlemesinin önemli iki basamağı olan denetleme ve şikâyet belli bir disiplin ve motivasyonu içinde barındırmaktadır.

Rahmetli Nasreddin Hoca, çocuğu destiyi su doldurması için çeşmeye göndermeden çocuğa bir şamar atmış ve “destiyi kırma” diye tembih etmiş! Etraftan soranlara da malumunuz “desti kırıldıktan sonra şamar atsan neye yarar” demiş.

Çocuğa veya büyüğe bir görev verip de takip etmeden bir başarı beklemek en az peşin atılan şamar kadar boş!

Herhangi birisine verilen bir görevin nasıl gittiği takip edilmelidir. Kimsenin huyunu, suyunu, sütünü bilemeyiz!

Herkesin sorumluluk anlayışı farklıdır.

Birisine sandalın ipini tutmasını tembih edersiniz, geldiğinizde sandalın denize açıldığını görürsünüz; sorduğunuzda ben ne yapabilirim ki; gitti gibi bir cevapla karşılaşabilirsiniz! Ya da sağa sola bakıp, polisin, kameranın olmadığı yerde kırmızı ışıkta geçmek gibi izah edilemez bir hareket yaparız!

Korona virüs için maskemizi polis veya zabıta kontrolü için yanında gezdirenler gibi!

Denetlemede esas görev devletin, kamuya veya özel şirketlere ait amir veya memurların olduğu düşüncesi doğrudur. Ancak vatandaşın da yürümeyen işlerden, aksaklıklardan sorumluları şikâyet etmeleri de yukarıda görev yapanların aksaklıklardan bilgilenmelerini sağlar!

Hastanede başhekim hep makamında oturur, sıklıkla hastanenin her tarafını gezip dolaşıp, denetlemez ve hastalar veya personel de şikâyet etmezse bir müddet sonra o hastanede tuvaletlere pislikten ve kokudan girilmez! O hastanende hastane enfeksiyonları can almaya başlar! Sonra başka sebepler aramaya başlarsınız!

İnşaatlar da öyledir, bir tuzaktır bütün denetlenmeyen her unsuruyla! Dairelerimizin yanı başındaki günlük birkaç kere kullandığımız asansörlerimiz de! Bisikletimizden, otobüs kullanandan, ilaç yapana, yiyecek üreticisine kadar; bütün aklınıza gelen gelmeyen her şey denetlenmeli, kontrol edilmeli, disipline dilmelidir. Denetlemedin, bakım yapmadın, şikâyet etmedin mi hayattaki her şey, her eleman, her unsur, her ekip, dayanıklı dayanıksız tüketim malları ve üreticileri büyük kazalara, çok büyük hayati sıkıntılara hep gebedirler!

İşinizi takip için gitmiş olduğunuz devlet veya özel şirkete ait dairelerinde işini yapmayan amir veya memurlar varsa ve bunu görmeyen, denetlemeyen daha yüksek rütbeli yöneticiler yoksa ve vatandaş da şikâyet hakkını kullanmıyorsa; o dairede işler artık yürümeyecek duruma gelir; felç olur!

Felsefeci Emmanuel Kant; evrensel bir ödev ahlakının varlığını savunmaktadır! Kant’a göre insanlar evrensel kurallara her zaman her şartta mutlaka uymak zorundadır. Bunun gerçekleşmesi ise denetimlerle, insanların kontrol kültürüyle eğitilmesi sonucu ortaya çıkar!

Eğitim sisteminin amacı eğitimse; işlerin yürümesine yönelik kişilere sorumluluk, denetleme ve şikâyet kültürü yerleştirilmelidir!

Denetleme alışkanlık ve eğitimine sahip olmayan bir yönetici sorumlu olduğu iş alanı ve bölgesi için bir felakettir!

Asrımızın hastalıklarından birisi olan işi elinde tutabilmek hastalığı; insanları denetim gibi esas bir görevden uzak tutmaktadır. Elemanı kontrol edip uyarır, rahatını bozarsam başım belaya girebilir diye düşünen amir; nemelazım dedi ve es geçti mi; artık oradan bir hayır gelmez, doğal olarak!

Hele ki yöneticinin alt birimlerine atanmış dayısı yukarıdan veya falan filancanın adamları, akrabaları olduğu düşünülen kişilerin kendi makamlarına, kariyerlerine zarar vereceği endişesiyle kontrolden uzak tutulması adalete, iş ahlakına ve genel ahlak kurallarına temelden vurulmuş bir kilit demektir; kibarca ifade edersem!

Ülkemin ve vatandaşlarımın işinin sağlam yürümesindeki engeller; denetim ve şikâyet etmekte umursamaz davranış eksikliğinden kaynaklanmamalıdır.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Riskin Güveni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva