ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
MSB: ‘802 terörist etkisiz hâle getirildi’
MSB: ‘802 terörist etkisiz hâle getirildi’
Özakalın Kalkınma Yolu Projesini yorumladı
Özakalın Kalkınma Yolu Projesini yorumladı
 İspir’de bıçaklı ve sopalı kavga
 İspir’de bıçaklı ve sopalı kavga
Çanakkale Kara Savaşları'nda propaganda savaşı
Çanakkale Kara Savaşları'nda propaganda savaşı
Yeşilay ve Kızılay’dan istişare ziyareti
Yeşilay ve Kızılay’dan istişare ziyareti

Ahmet Göksan

Çözümün Gönülsüzü
5 Haziran 2020 Cuma

     "Bu mücadelede hiç kimsenin tek başına kendine ayrı bir şeref payı ayırmaya hakkı yoktur... Mukavemeti başlatan da mukavemeti sürdüren de Türk toplumudur. Bu şeref topluma aittir".1973

Dr.Fazıl KÜÇÜK

 

Korona virüsü salgınının bütün dünya ekonomilerini açmaza doğru sürüklediğini kaydetmek gerekiyor. Ülkeleri etkisi altına almış olan salgın bazı gerçeklerle yüzleşmelerin d nedeni oluyor. Berlin duvarının yıkıldığı günlerden sonra Soğuk Savaş'ın biteceği ve güzel bir dünya düzeninin kurulacağı yaygın bir kanı idi. Sovyet sisteminin ünlü muhaliflerinden SOLJENİTSİN "Duvarın sonuyla gelen mutluluk çok kısa sürdü. Yeryüzü daha huzurlu bir gezegen olmadı" diye dert yanıyordu.

Şimdilerde ise genel beklenti olarak Korona salgınından sonra da daha güzel bir dünyaya ulaşacağımız umut ediliyor. Umutsuz yaşanamayacağına göre onu korumak durumundayız. Buna koşut yapılan açıklamalara bakacak olur isek ne yazık ki umudumuzu törpülemek durumunda kalabiliriz. Nedenine gelince, bir yandan salgınla mücadele ettikleri savında olan gelişmiş ülkelerin diğer yandan silahlanmaya devam ettikleri biliniyor.

O zaman sormak durumundayız. Silahlanmaya neden devam ediliyor? Bu yaklaşıma devam ederken güzel bir dünyaya nasıl ulaşılacağına da açıklık getirmeleri gerekiyor. İnandırıcı açıklama yapmamaları halinde çok yüzlü olduklarını bir kez daha kanıtlamış olacaklardır.

Konuya ilişkin olarak açıklamalar yapan ve güven veren bir kuruluş olarak bilinen SIPRI(Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü) geçtiğimiz günlerde 2019 yılına ilişkin verileri açıklıyordu. Buna göre askeri harcamaların %3,6 oranında artarak 1,9 trilyon dolara ulaştığı belirtiliyor. Açıklanan bu veriye göre 1988 yılından bu yana en yüksek düzeye ulaştığının da altı çiziliyor.

Silahlanma yarışı içinde oldukları anlaşılan ilk 5'e giren ülkelerden sırası ile Birleşik Amerika Devletleri başı çekiyor. Devamında Çin-Hindistan-Rusya ve Suudi Arabistan olarak sıralanıyor. AB ülkeleri içinde ise Almanya'nın 49,3 milyar dolar ile başı çektiğine de vurgu yapılıyor. Kısaca dünyada silahlanma yarışının hız kesmeden devam ettiğini bir kez daha kaydetmek istiyoruz.

Adı geçen kurumun açıkladığı rakamlar doğrultusunda Korona Virüsü diyerek dünyayı ayağa kaldıranların silahlanmayı bir yana bırakarak insanların sağlıklı olmaları yönünde bilimsel çalışmalara hız vermelerinin doğru bir yaklaşım olduğu görüşümüzü ısrarla yineliyoruz. Silahlanmaya devam ederlerken Korona virüsünden ölmeyen insanları silahlanma yolu ile öldürmeyi mi planlıyorlar diye insanın aklına bazı sorular takılıyor.

AB ülkeleri ise Birlikten yeterli yardımı alamadıklarının rahatsızlığını yaşıyorlar. Açmazlarını aşamadıkları noktada Amerika'dan yardım istemeye yüzlerinin olmadığı da biliniyor. Zor duruma düşen ülkelerin Uluslararası Para Fonu'nun kapısına koşmaları şaşırtıcı olmayacaktır. Ekonomilerini düzlüğe çıkarabilmek için yön değiştirerek Asya ülkelerine yöneldikleri noktada karşılarında Çin'i bulmaları sürpriz olmayacaktır. Buna koşut umutlarını gerçekleştiremedikleri noktada Çin ve Amerika rekabeti ile karşılaşacaklarını kaydetmek gerekiyor.

BM Genel Yazmanının Özel eski Temsilcisi EspenBarthEide'nin kendi görev süresi içerisinde Maraş konusunun müzakerelerin ana konusu olmayacağını söyleyerek görevine başladığı biliniyor. Böyle bir yaklaşım karşımızdaki unsurun çözümsüzlüğün devam etmesine doğrudan katkı vermiştir.

Çözüme ilişkin olarak yeni yapının nasıl olması gerekeceği konusunda hep birlikte hazırlık yapılması gerekiyor mu ne...

SEVGİ ile kalınız...

 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva