ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
DAP’tan tarım liselerine destek
DAP’tan tarım liselerine destek
TRENDYOL 1. Ligde Erzurumspor faktörü
TRENDYOL 1. Ligde Erzurumspor faktörü
Erzurum’da FETÖ operasyonu
Erzurum’da FETÖ operasyonu
DAP BKİ’ye başvurularda yeni süreç
DAP BKİ’ye başvurularda yeni süreç
Kick boksta Gençoğlu gündem oluşturdu
Kick boksta Gençoğlu gündem oluşturdu

Vahdet Nafiz Aksu

Beyin Gücü Sektörleri ve Erzurum
10 Eylül 2017 Pazar

Geçenlerde şehrin ileri teknoloji temelli gıda sanayiine yönelmesi gerektiğini yazdım ya, bir okurum arayıp dedi ki : “Sözünü ettiğin dışsal kaynağın bir bölümünün senin ifadenle ‘hemşehri sermaye’ tarafından karşılanmasını mümkün görüyorum. ENER olarak birkaç yıl önce böyle bir açıklama yaptığınızı hatırlıyorum.”

Evet, ben de hemşehri sermayenin yatırım konusundaki ilgisizliğini hep eleştiriyorum, bu konuda bir şeyler yapılması gerektiğini savunuyorum, lâkin nedense bir türlü yol alamıyoruz bu vadide. Girişimci Dadaşlar “ Erzurum, seni uzaktan sevmek aşkların en güzeli” anlayışındalar, galiba!

Ne güzel olur, yerel yöneticilerimiz önderliğinde, sivil örgütlerimiz seferber olsalar, işadamlarımızı şehirlerine yatırıma sevk etseler. Tabii ki gerekli kolaylığı sağlayacaklarına onları ikna ederek.

Dostumun sözünü ettiği birkaç sene önceki açıklamamızda, hemşehri işadamlarını ‘Beyin gücü sektörlerine yatırıma çağırmış, iki üniversitemize lavbarutvar kurmalarını önermiştik.

Şöyle demiştik  o açıklamamızda:

Nerede yaşıyorsa yaşasın, şehrine yatırım gücündeki tüm Dadaşları ‘Beyin gücü sektörlerine yatırım’ yapmaya davet ediyoruz.

* Neden öncelikle ‘Beyin gücü sektörlerine’ vurgu yapmışız? Tekrar söyleyeyim.

Coğrafi ve iklim koşulları ne olursa olsun, yeryüzünün herhangi bir yerine konuşlandırılabilecek sektörlerin başında ‘Beyin gücü sektörleri’ geliyor.

Günümüzde geçerli olan ‘Bilgi Ekonomisi’nin temelini teşkil eden ‘beyin gücü sektörlerinde’ Erzurum’un iddialı bir merkez haline getirilmesini mümkün görüyorum.

* Şu andaki şehir üst yönetimi ve siyasi kadronun, kendilerine her türlü yardımı yapacak bilinç, heyecan ve kararlılıkta olduğunu biliyorum.

Şehre yatırıma yönelen yatırımcıları pişman eden eski ilgisizlik ve hatta ‘caydırıcı ihmalkârlık’ artık çok gerilerde kaldı, bundan emin olabilirler hemşehri girişimciler.

* Peki, hemşehri sermayeyi öncelikle yönlendireceğimiz alanlar konusunda ne demişiz/ne diyoruz?

* ETÜ ve Atatürk Üniversitesi bünyesinde öncelikle genom ve kök hücre araştırma merkezi ile nanoteknoloji merkezi olmak üzere, üniversitelerimizin tespit edeceği diğer merkezlerin, büyük işadamlarımızın mali desteği ile kurulması için çalışmalara hemen başlanabilir.

* Peki, bunun için nasıl bir yol haritası oluşturabiliriz?

Onu da düşünmüşüz, eski yazımızda, aynen aktaralım.

*Bunun için bir organizasyon kurulu oluşturulmalıdır. Bu kurulun üyeleri, Sayın Vali, Büyükşehir Belediye Başkanı ve Rektörler tarafından tespit edilmelidir.

*Doku mühendisliği araştırma merkezi, nanoteknoloji araştırma merkezi, genom ve kök hücre araştırma merkezi gibi ileri teknoloji ve bilimsel üretim gerektiren merkezlerin kuruluş çerçevesini, maliyetini ve kuruluş yol haritasını üniversitelerce hazırlanmalıdır.

*Açılacak merkezler üniversitelerce önerildikten sonra, yardımda bulunacak işadamları organizasyon kurulunca tespit edilecektir.

*Bu aşama tamamlandıktan sonra iş adamlarıyla temas edecek heyetler belirlenecektir. Heyetler, işadamlarıyla yüz yüze temas edeceklerdir. Bu süreçte gerekli görülürse şehrin hatırı sayılır kişilerinden ve siyasi heyetten istifade edilecektir.

* Şehirde yapılacak eserlere, cadde ve bulvarlara, büyük tesislere ve açılacak laboratuvar ve teknoloji merkezlerine bağışta bulunan işadamlarının adları verilecektir. Bu vaat, görüşmeler esnasında işadamlarına önceden bildirilecektir.

* Nakdi bağış yerine, önerilen projeyi gösterilen yerde inşa etmek isteyen işadamlarına bu imkân tanınacak, kendilerine işin her aşamasında siyasi, idari ve bürokratik destek ve yardım sağlanacaktır.

* Ayrıca; her iki üniversitemizin belirleyeceği başarılı 100’er öğrenciye yurt dışında yüksek lisans bursu vermeyi taahhüt edecek iş adamları tespit edilecektir.

* Lise mezunu Erzurumlu öğrencilerden ABD’nin seçkin üniversitelerinde okumaya elverişli başarılı 100 öğrencinin, buralarda tahsili için gerekli kaynak yine işadamlarından temin edilecek, böyle bir fon oluşturulacaktır.

Bu projenin toplumsal talep haline gelebilmesi ve kitlelerce benimsenmesi için hemşehri dernek ve vakıfları, STK ve medya ile sıkı işbirliği yapılacaktır.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ahmet AYDIN 16 Eylül 2017 Cumartesi  19:43

Güzel pröje uygulanırsa sevinirim

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva