ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Güler: ‘Varlığımızın en büyük teminatı TSK’dır’
Güler: ‘Varlığımızın en büyük teminatı TSK’dır’
Tekin’den sistem eleştirisine tepki
Tekin’den sistem eleştirisine tepki
 'Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız'
 'Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız'
'Rantsal dönüşüm yapanın Allah cezasını versin'
'Rantsal dönüşüm yapanın Allah cezasını versin'
Bahçeli: Dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum
Bahçeli: Dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum

M.Tevhit Gülseven

Beydeba’dan La Fontaine’ye Hayvanlardan Öğütler
16 Şubat 2020 Pazar

Hz. Süleyman hayvanlarla konuşmuş efsanesi oldukça merak konularımdan birisidir. Hayvanlarla ne konuşmuş, hayvanlar insanoğlu için ne düşünmüş, insanoğlunu nasıl tanımlamışlardır dersiniz; merakım budur?

Çünkü ben kendimi bir hayvana empati yaparken bulduğumda; çok iyi sonuçlara ulaşamıyorum.

La Fontaine 1625 yıllarda yaşamış; bugünlere hayvan hikâyeleri bırakmış. Ancak hayvanların insanoğluna öğütlerini kaplamış, insanlar hakkındaki görüşleri yok.

Beydaba, iki bin yıl öncesinden Kelile ve Dimne adlı muhteşem eserinde hayvanları konuşturarak insanlara adaleti, merhameti, siyaset ve ahlakı anlatmıştır. Tarihte en çok okunan kitaptır.

Halkın arasında bir de anlatılagelen hikâyeler vardır; oldukça ilginç, bunlardan bir kaçını yazmak istedim; çoğunu zaten duymuşunuzdur.

Kedi, fare deliğinin önünde durmuş, fareye gayet yumuşak bir sesle “fare kardeş, şu karşıya bir parça peynir koydum, yuvandan o peynire kadar atlarsan sana bir altın vereceğim” der. Fare, “vallahi kedi kardeş, mesafe çok kısa mükâfat çok büyük, bu işte bir itoğlitlik var” demiş.

Aslan, kurt, tilki bir yolculuğa çıkmışlar. Yolda bir koyun bulup parçalamışlar. Aslan kurda dönüp bunu “taksim et” demiş. Kurt “aslan kardeş, gövde sana, baş boyun bana, ayaklar da tilkiye” demiş. Aslan bir pençede kurdu öldürmüş. Sonra tilkiye “tilki kardeş sen bunu taksim et bakayım” demiş. Tilki de “sayın kralım bu koyunu üçe bölelim, gövdeyi öğlende, baş boyunu akşama, ayakları ise sabahtan yersiniz” demiş. Aslan çok memnun olmuş “aferin demiş, bu adaletli taksimi nereden öğrendin” diye sorunca tilki “yatan kardeşimden” demiş.

Tavuk kanatlarını kaldırmış ev “Yarabbi, ya yumurtayı küçült, ya deliği büyült, artık dayanamıyorum” demiş.

Deve ile eşek bir çiftlikte çalışıyorlarmış. Deve bir gün acıkmış ve sahibinin yığdığı otların üstünden bir iki lokma yiyeyim diye başını uzatınca eşek; “deve kardeş, öyle anırmam geldi ki” demiş. Ve eşek anırınca sahibi çıkıp gelmiş deveye birkaç okkalı değnek vurmuş. Aradan günler geçmiş. Bir gün dağdan odun toplamadan dönüyorken eşek hastalanmış, sahibi eşeği devenin sırtına yüklemiş. Yolları uçurumdan geçerken, deve durmuş; “eşek kardeş, benim silkelenmem geldi” demiş.

Deve karıncaya “böyle nereye gidiyorsun, kardeş” diye sormuş. Karınca “hacca gidiyorum deve kardeş” demiş. Deve “bu boyun bosunla hacca nasıl gidersin” diye alay edince karınca; “ben de biliyorum boyumu bosumu, gidemezsem de bu yolda ölürüm ya” demiş.

Ormanda yangın varmış. Bütün hayvanlar nehirden yangını söndürmek için su taşıyorlarmış. Bu arada fil de saka kuşunun gagasıyla su taşıdığını görmüş. “Saka kardeş senin hiç aklın yok mu, bir damla suyla yangını nasıl söndürürsün ki?” diye sormuş. Saka istifini bozmadan; “en azından tarafım belli olsun” demiş.

Köpek çiftliğin etrafında dolaşırken bir kurda rastlamış. Kurt aç ve yorgun. Köpek kurda acımış; “kurt kardeş, ben sahibimden rica edeyim, gel çiftlikte beraber yaşarız, orada yiyecek bol, geçinir gideriz. Kurt biraz düşünmüş ve kabul etmiş. Çiftliğe giderlerken kurt köpeğin boynunda bir iz görmüş ve ne olduğunu sormuş, köpek; “o tasmanın izi, sahibim beni bazen bağlar” demiş. Kurt tereddütsüz; “bak kardeşim ben özgürlüğümden asla vazgeçmem, ben seninle gelmiyorum” demiş!

Bir avcı ava çıkmış, bir tilkinin peşine düşmüş fakat avlayamamış. Öfkelenmiş. Barutundan bir bomba yapmış, üstünü de azığındaki etle kaplamış ve bir ağacın alçak dalına asmış, çıkıp gitmiş. Tilki gelmiş ve bu ete dokunmadan başında beklemeye başlamış. Az sonra kurt gelmiş, eti ve tilkiyi görmüş. Tilkiye “kardeş eti görmedin mi?” diye sormuş. Tilki “gördüm de ben bugün orucum” demiş. Kurt eti ağzına atınca bomba patlamış, kurt fena halde yaralanıp yan üstü düşünce, tilki eti yemeğe başlamış. Kurt zor bela “hani sen oruçtun” diye sormuş, tilki; de “top attı ya” demiş.

 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Riskin Güveni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva