ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Oltu Taşına zerafet katıyorlar
Oltu Taşına zerafet katıyorlar
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı

M.Tevhit Gülseven

Batılılaşmaktan Ne Anlıyorum?
23 Temmuz 2018 Pazartesi

Hayatta dayanak bilgidir. Bilgi kutsaldır. Bilgi kutsalımdır. Yazmak, konuşmak, tartışmak, münazara bilgi ister. Temelini ilk İlahi emir “oku” bilgiyi işaret eder. Oku emri; Kuran’dan ve sonra diğer bilgilerden yoksun kalmamak anlamındadır.

Hepimiz ekonomi konuşmaya, tartışmaya meraklıyızdır. Herkesin ekonomi alanında fikri vardır ama üç kelime okumayız, televizyondan ekonomi kanallarını izlemeyiz. Ekonominin ilk kuralı olan “üretmek” kelimesine anlam yüklemeden ülke ekonomisini, enflasyonu, hayat pahalılığını çözeceğimize inanırız. Beni maliye bakanı yapsalar şipşak çözerim diyen çok iddialı insanlarımıza da sıklıkla rastlamamız bu yüzdendir.

Bilgi olmadan pratik çözüm de maalesef olamıyor.

Batılılaşmayı tartışan; batının pozitif ve düz mantıklı insanlarını tanımayan bir tartışma gerçekçi olabilir mi? Aslında batı sandığımız kadar ne çok ahlaksız, ne çok zengin! Sadece profesyonel düşünceye sahip ve gerçekçi! Batılılaşma taraftarı veya karşı olanların tartışmalarına şahit olduğumda şu kanaate vardım; iki tarafın da somut bir fikri yok. Bakış açısı dar ve bilgiye dayanmıyor. İki tarafta din üzerinden algılıyor ve din üzerinden yorum yapıyor. Batıda pozitiflik dinin değil rakamların hayatta olması demek ve bu dini inkâr anlamına gelmiyor.

Batıda sistem kontrolü ve üretimi esas alır! Bizde bir kısmımız batının emperyalist davranışlarını ve nasıl para kazandıklarını anlamaya çalışırken, bir kısmımız batının çökmüş ahlakından söz eder. Eğer hayatımızdaki ahlak yapısını tarafsız bir hâkime yaptırabilsek, o zaman göreceğiz ki; bizim ahlak yapımızın önce dinimize uymadığını görürüz. Sadece günlük adi polisiye vakalarından tecavüz, taciz, dolandırma, şiddet ve gıda olarak bizlere neler yedirdiklerini düşündüğümüzde çok sosyal ahlaktan söz edecek durumda olmadığımızı görürüz.

Batılıların ben rakamsal düşündüklerini çok iyi biliyorum. Rakamsız düşünmeyi öğrenmeliyiz. Grafikler, istatistikler, kıyaslamalar pozitif düşüncenin temelini oluşturuyor. Batılı insanlar tartışırken çizelgelerle ve kıyaslamalarla tartışıyorlar.

Niçin, ne kadar, nasıl soruları insanları yönlendiriyor.

Bu kendi bütçemizi yönetmek ve korumak için bile çok önemli!

Batıya benzemek derken ben bunları anlıyorum!

 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva