ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Güler: ‘Varlığımızın en büyük teminatı TSK’dır’
Güler: ‘Varlığımızın en büyük teminatı TSK’dır’
Tekin’den sistem eleştirisine tepki
Tekin’den sistem eleştirisine tepki
 'Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız'
 'Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız'
'Rantsal dönüşüm yapanın Allah cezasını versin'
'Rantsal dönüşüm yapanın Allah cezasını versin'
Bahçeli: Dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum
Bahçeli: Dava arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum

M.Tevhit Gülseven

Bağırmak..!
5 Kasım 2018 Pazartesi

Sesin normalden fazla çıkması! Sesin normalden fazla çıkarken daha çok bet tonuna dönmesi! Tonunda işittirmeye çalışmaktansa azarlamak, tehdit amaçlı yüksek perdeden ayarsız ve sevimsiz çıkması; bağırmak!

Bağırmanın aile içinde, okul sıralarında bir terbiye şeklinin olmadığını düşünüyorum.

Toplumda bağırtı seslerinin artması, azalması oradaki yüksek seviyeli insanların oranları için en iyi verilerden birisidir.

Örnek model insan Hz. Peygamber’in azarlama amaçlı kimseye bağırdığı bilgisi (*1) rivayeti kayıtlarda yoktur mesela! Yabancı yazarlarda Peygamberimizin bağırmadığını, azarlamadığını yazmışlardır. İslam yazarları da güzel ahlakla ilgili Peygamberimizi anlatırken, bağırıp azarlamadığını belirtirler ama nedense bunu Müslümanların din adamları ve biz Müslümanlar nedense birçok güzel ahlaka uymak gibi insanı yüksek seviyelere çıkaran, güzelleştiren güzel huylarını hayatımızda uygulamayız! Uhud Savaşı’nın kaybedilmesine sebep olan görev yerini terk eden Ashab’a bile kızıp, bağırmamıştır. Bu konuda Allah “Eğer onları azarlasaydın, onlar eski dinlerine dönüp uzaklaşacaklardı” (Ali İmran 159) buyuruyor Kuranı Keriminde.

Şimdi yeni moda (!) birçok hoca vaizinde veya hutbede azarlıyor, bağırıyor, karşısında birisi varmış da kavga ediyormuş gibi davranıyor!

Bağırmak bir konuyu anlatmanın en kötü yolu bile değildir. Yüksek sesle konuşmak, bağırarak konuşmak bir toplumda görgü kurallarına aykırıdır. Herhangi bir toplantıdan ayrıldıktan sonra “falan ne kadar da çok bağırarak konuşuyordu, of, başım ağırdı” diye konuşmalara çok şahit olmuşuzdur.

Bağırarak konuşmak insanları yorar! İnsanlar kendilerine birisinin bağırdığında strese girerler. Bağırıldığında hayvanlar hatta bitkiler bile strese girerler. Psikiyatrist Ayhan Songar; bir çalışma yapmıştı ve bu çalışmaya göre alçak sesli ve duygulu müzik ortamındaki vazo çiçeklerinin bağırtılı ve kulakları tahriş eden müziğin dinletildiği odadaki çiçeklere göre çok daha güzel çiçekler verdiği, daha da geliştiğini gördüğünü yazmıştı.

Bağırmak kötü bir iletişime örnek verilebilir.

Bağırarak konuşma yapmak, öğüt vermek, hatayı anlatmanın yolu değildir. Karşındaki insanların anlamayacağı bir iletişim tarzıdır ve insanları baskı altında tutmak için ego sahipleri tarafından kullanılabilir.

Tartışma programlarında tartışanların, spor programlarında bağırarak hakkını arayanların bağırmaları da avam arasında ki tartışmalara kötü bir model teşkil ettiği de bir gerçektir.

Bağırmadan anlatabilmeyi, öğretebilmeyi, bağırmamayı öğrenmeliyiz.

 

(1*) Thomas Carel, Kahramanlar: Hz. Muhammed, 1. Bölüm. (Thomas Carel’i örnek verme amacım bir de Müslüman olmayan yabancı birisinden Peygamberimizi okumak içindi.

Michael Hart; En Etkin 100 kitabında da Peygamberimizin insanlara bağırmadığını, azarlamadığını belirtir.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Riskin Güveni
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva