ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi başarılı öğrencileri ağırladı
Çiftçi başarılı öğrencileri ağırladı
Futsal kadınlarda Gümüşhane şampiyon
Futsal kadınlarda Gümüşhane şampiyon
Atatürk Üniversitesinde öncelik kalite
Atatürk Üniversitesinde öncelik kalite
ETÜ – Büyükşehir sanayi iş birliği
ETÜ – Büyükşehir sanayi iş birliği
Olur Belediyesinde tebrik gündemi
Olur Belediyesinde tebrik gündemi

M.Tevhit Gülseven

Askıda; Döner, Pide, Çorba, Ekmek veya Çay!
3 Ocak 2011 Pazartesi

Türkler, tarihleri boyunca aç-yoksul olanların hangi milletten olursa olsun ellerinden tutmuş ve yardım ellerini üzerlerinden çekmemiştir. İslam’ın sosyal paylaşım emri ile de yardım şeklini yaratılışından gelen duygularla birleştirmiş ve hayatına geçirmiştir.
Bir kısım insanların aç ve açıkta kalması hepimiz için utanılacak bir durumdur ve hepimizin için yüz karasıdır; aynaya baktığımızda!
Sadece aç’ı, açıktakini gördüğümüzde harekete geçen vicdan yerine, sürekli aç’ı, açıktakini, yoksulu arayan bir vicdan, bulduğunun da ihtiyacını gidererek istenen seviyedeki insanlık mertebesine yükselebilir.
Düşünün; canımız istediğinde döner yiyoruz, acıktığımızda da çorba içiyoruz, her gün binlerce evlerden binlerce ekmek çöplere atılıyor.
Hem de ihtiyacımızdan çok fazlasını yiyoruz, beslenmek için değil, şişmanlamak için yiyoruz, obez olmak için yiyoruz.
Aç ise sadece doymak için yiyor, beslenmek için bile değil; zaten umurunda da değil, beslenmek. Ancak canı, çoluk çocuğunun da canı et istiyor, döner istiyor, paça, ezogelin, ekmek istiyor, doyasıya yemek için!
Acaba düşünüyor muyuz; et denince, döner denince, sıcak bir çorba denince kaç kişinin “ah” çektiğini. Çoluk çocuğuna bir parça et veya döner yedirememenin ezikliğinin sesini, gizli haykırışını, isyanını, vicdanınızda duydunuz mu? Veya evinde ekmeği yokken eve et - ekmek götürenin ekmeğinden çıkan kokunun aç ve ekmeği olmayan insanda nasıl karnının gurlamasına sebep olabileceğini, sahi düşündünüz mü?
Siz milyonlarca lira tutarında binalar inşa eden, tır filolarına sahip yardım dernekleri veya cemaatlerin bu tür ihtiyaçları karşıladığını mı zannediyorsunuz?
Bu duruma itirazınız yoksa ben vatandaşlarımıza ve esnafımıza Osmanlı’nın döneminden beri uygulanan ve bizden de Avrupalının alıp hayata geçirdiği bir uygulama için teklifte bulunuyorum:
Askıda döner, Askıda Çorba, Askıda Ekmek, Askıda Çay!
Fırından günlük ihtiyacınız olan iki ekmek aldığınız da, üç ekmek parası veriyorsunuz. Vermiş olduğunuz bir ekmek askıda ilan ediliyor. Parası olmayan vatandaşımız da, o ekmeği bedelsiz alarak, evine götürüyor. Güzel değil mi? Bence güzel, hem de çok güzel.
Veya döner yiyorsunuz, birkaç kişi birkaç porsiyon döner yiyorsunuz, bu arada “yarım döner askıda” yapabilirsiniz!
“Dört porsiyon döner, az döner askıda”.
Ya da; çorba için de yapılabilir: “İki çorba, bir çorba askıda” gibi.
Yapılabilir ve ne de güzel olur!
Bu yardım şeklini başlatmak için vatandaşa sadece böyle bir yürütmenin olduğu söylenmesi kâfidir; lokantacı, fırıncı esnafımız yeter ki böyle bir uygulama başlatabilsin!
Askıda uygulamasını yapmak aynı zamanda sosyal ikamet yeri olan lokantalara, kahve-çay için insanlarımızın geldiği oturulacak park ve bahçelere diğer insanlarımızın da gelmeleri, çocuklarını getirebilmeleri demektir. Bu da toplumda ayrı bir barış için atılmış adımdır. İnsanlarımızın sosyalleşmesi için sosyal ortamlara girebilmesine fırsat ve imkân tanır!
İnsanlarımızın sosyalleşmesi de en az karınlarının doyması veya özlediği şeyden yiyip içmesi kadar önem arz eder!
İstismar edebilecek dilenciler, istismarcılar, çocuklar olabilecek, elbette. İstismarcı nerede yok ki? Yüz dilimden, kırk dilimin insanımıza ulaşması bile büyük bir mutluluk değil midir?
Huzurlarınızda; böyle bir uygulamayı önce başlatmak için; Erzurum’un lokanta, pide salonu, çorbacılar ve fırıncı esnafını “Askıda” uygulamasını hayata geçirmeğe davet ediyorum.
Eminim ki; vatandaşım hazırdır… siz hazırsanız!
 
 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ERZURUMLU 4 Ocak 2011 Salı  11:16

fikriniz alkışlanacak cinsten osmanlıdaki sadaka taşı misali ama bu şehirdeki fakirlere acımayan kişilere nasıl uygulanacak yoksula verilen yardımı,kömürü,gıda ve öğrenci yardımlarını reddeden ve benim vergilerimle onlara niye verilsin diyen zihniyeti yok etmedikçe bu fikriniz hayat geçmez çünkü bu şehirde yeni bir hayat tarzı oturdu"benim karnım tok işimde var,başkasından banane" önce bu anlayışı dize getirmeli sonrada önerinizi hayatiyete geçirmeli...buradan rahmetli naim hocanın bir gerçek vazu-nasihatı ile olayı perçinleyelim -müslümanlık sadece abdest ve namaz ile değildir,infak edeceksin fakirin karnını doyuracak ihtiyaç sahibine verecek yoksulu gözetecek bekara yardım edip Allahın emri ile evlenmesine yardım edeceksin. -kurban o zaman imanın kamile erer.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva