ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum yaşlı nüfusu en az olan 24’üncü İl
Erzurum yaşlı nüfusu en az olan 24’üncü İl
Tekin öğrencilerle iftar yaptı
Tekin öğrencilerle iftar yaptı
Aydın, Cumhur İttifakı için destek istedi
Aydın, Cumhur İttifakı için destek istedi
 ETÜ’lü öğrenciler dünya finalinde
 ETÜ’lü öğrenciler dünya finalinde
MSB: '1 PKK’lı terörist daha teslim oldu'
MSB: '1 PKK’lı terörist daha teslim oldu'

Ahmet Göksan

Amaçlı Kazan
26 Ağustos 2016 Cuma

“Türk milleti ve halkı en eski çağlardan beri demokratik olgunluğa ve sağduyuya sahiptir. Bu vasfı ile çok vartalar atlatmış, aşırılığa kapılmamış, tüm tenkit ve uyarılarında daima ılımlı kalmasını bilerek vatan ve millet çıkarlarını her şeyin ütünde tutmuştur.

Türk milletinin kopmaz ve koparılamaz bir uzantısı olan Kıbrıs Türk halkında da bu olgunluk ve sağduyu her zaman var olmuştur.”

 

1973 Dr. Fazıl KÜÇÜK

 

Adadaki müzakerelerde kilit açılamadığı için çözümün 2016 yılı sonuna dek yetiştirilmesini olanaksız ötesi bir durum olarak değerlendirmek olasıdır. AB’nden ayrılma kararını almış olan İngiltere’nin elindeki anahtarın da çözüme katkısı olabileceğini olası görmüyoruz. Bir yandan birlikten ayrılan İngiltere bir ayağını birlik içinde tutmaya özen gösteriyor. Bu nedenle de tek ayak üzerinde göstereceği çabaları da inandırıcılıktan uzak buluyoruz.

Müzakerelerde Karpaz bölgesindeki Dipkarpaz – Yeni Erenköy – Sipahi ve Adaçay köylerinin özel statüye kavuşturulması çözümün anahtarı olarak gösterilmeye çalışılıyor. Diğer yandan da 1977 – 1979 Doruk Anlaşmalarında ortalıklara konmuş olan siyasi irade, özel statü kabul edilirse ayaklar altına alınmış olacaktır. Adı geçen anlaşmalarla iki bölgeli iki toplumlu bir yapının kurulması öngörülüyordu. Biraz daha geriler gidecek olur isek İ-kinci Cenevre görüşmeleri sırasında da benzer bir yapının kurulması kabul ediliyordu. Bu kararlar ortalıklarda dururken bu görüşün öne çıkarılıyor olması işi yokuşa sürmenin bir göstergesidir.  

Çözüm için önerilen ve uluslararası hukuk belgelerinde de pek rastlanmayan “Oluşturucu Devlet veya Devletçik” tanımının ne anlama geldiği ve ne amaçla kullanıldığının açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Son dönemde benzer açıklamaların yapılmasına koşut “eyaletlerden” de söz ediliyor olmasını çözümün önüne konmuş bir takoz olarak görüyoruz.

Karpaz bölgesindeki dört adet köye özel bir statünün verilmek istenmesi yeni bir uyuşmazlık olarak heyüla gibi karşımıza çıkıyor. Adı geçen bölgenin en önemli özelliklerinden birisi bölgede Türk Vakıflarına ait olan çok geniş toprakların olmasıdır. Bir diğer özelliği ise Türkiye’ye en yakın bölge olması nedeniyle güvenlik sorununu da beraberinde getirecektir. Bir başka özelliği ise Suriye’ye en yakın bölge olmasıdır. Ayrıca bu bölgede zengin petrol ve doğalgaz yatakları bulunmaktadır.

İsrail ile işbirliği anlaşması imzalamış olan  Mendil büyüklüğündeki ülke o bölgede yapacakları ortak çalışmalarla Türkiye’yi zorlayacaktır. Buna koşut bölgeyi Münhasır Ekonomik Bölge ilan ettikleri takdirde ortalıklara çıkacak durumun tadından yenmeyeceğini de söylemek olasıdır. Bunun ötesinde adı geçen bölgede İsrail yurttaşlarının geniş araziler satın aldıklarının da unutulmaması gerekiyor. Bu koşullarda 2016 yılı sonu itibarı ile adada çözümün olabileceğini düşünmek düş ötesi bir durumdur.

Karpaz bölgesinde özel statüye sahip bir bölgenin kurulmasının kabul edilmesinden sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin diğer bölgelerinde de benzer isteklerin olabileceği kuşkusunu taşıyoruz. Girne ve Güzelyurt’ta benzer isteklerle karşımıza çıkmaları sürpriz olmayacaktır. Adı geçen iki kent için yaptıkları hesapları olduğunu da anımsatmak istiyoruz.

Tek ayağını AB içinde tutmaya çalışan İngiltere’nin Dışişleri Bakanlığı yaptığı bir çalışmayı öneri olarak Türkiye’ye sunuyor. AB’ne Türkiye’nin Kıbrıs uyuşmazlığının çözümünün desteklenmesi için sunulduğu belirtilen önerilerle “feleğini şaşırtmaya” çalıştığına vurgu yapılıyor. “Türkiye’nin Kıbrıs’la ilgili meselelerden kurtulmuş şekilde katılım müzakerelerinin devam etmesi için beyaz bir yol haritası vermek istediği” belirtiliyor. Birlik içinde iken iki ayakları yere basarken yapılmayan önerinin tek ayakla basılırken başarılı olmasını da olası görmüyoruz.

 Bu öneri ile mendil büyüklüğündeki ülkeye yeni öneriler sunması ve istekte bulunmasının da yolu açılıyor. Buna koşut Türkiye’nin Kıbrıs’la ilgili bütün yükümlülüklerinin kayda geçirileceği belirtiliyor. Adı geçen küçük ülke bile bu önerilerin Türkiye’nin bütün yükümlülüklerinin kayda geçirileceğinden rahatsızlık duyduğunu belirtiyor. Karşı tarafın anılan bölge için ısrarlarını sürdüreceğini söylemek fazladan abartı olmasa gerek.

Atina’da Hükümete muhalefet eden solcu EVDHOMADA gazetesinde 1966 yılında yayınlanan Hacı Argiri’nin yazısından bir bölümü sizlerle de paylaşmak istiyoruz. Başyazar, “Orta doğudaki dengenin bozulmasını istemeyen petrol şirketlerinin etkisi ile Vaşington ve Londra’da Kıbrıs’ın taksimini hazırlamaktadır” diye yazıyordu. “Atina ve Lefkoşa’daki Kıbrıs düşmanlarının çabası, Kıbrıs davasının sessiz bir şekilde BM çerçevesinden çıkarılıp Nato çerçevesi içine girmesine yemin etmiş Türkiye ile Yunanistan arasında ikili görüşmelere yol açmıştır” diye değerlendirmede bulunuyordu.

Bu çabalar Kıbrıs Rumları ile Yunanlıların bütün olarak adanın sağcı solcu ayrımı yapılmadan Yunanistan’a bağlanmasından yana olduklarının tipik bir göstergesidir. Şu anda yürü – tülmekte olan müzakere sürecinde bu tutumlarını değiştirmeye niyetli olmadıkları görülmektedir.

Kazanın kullanılmasındaki amaç, içindeki etin pişirilmesine kadar geçen süre olduğunun da unutulmaması gerekiyor mu ne…

SEVGİ ile kalınız…

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Oyunun Müzakeresi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Ölülerin arkasından konuşmak ahmaklıktır!
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva