ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Jandarmadan kaçamadılar
Jandarmadan kaçamadılar
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Çiftçi’ye sağlık hizmetleri brifingi
Dal’dan başkent mesaisi
Dal’dan başkent mesaisi
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Muşlu annelerin evlat nöbeti devam ediyor
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
Yunus Emre türbesinde Türk Düşünce Tarihi Dersi
HABERLER>GUNCEL
30 Aralık 2009 Çarşamba - 03:47

Zorla “teşvik” olmuyor

Hazine Müsteşarlığı Temmuz-Kasım dönemi Teşvikli yatırımlar bölge ve il dağılım sonuçlarını açıkladı.Yeni teşvik düzenlemesi kapsamında 1. bölge’de 230, 2.bölgede 138, 3’üncü bölgede 273 ve Erzurum’un da içinde bulunduğu 4’üncü bölgede ise 156 yatırım teşvik belgesi aldı.

Zorla “teşvik” olmuyor

ERZURUM YEDİ’DE KALDI
Erzurum’da yeni düzenleme döneminde 7 yatırım teşvik belgesi aldı. 78 milyon 412 bin TL tutarında harcamanın kaydedildiği belgeli yatırımlara 7 milyon 808 bin dolarlık makine ve teçhizat ithalatı yapıldı, istihdam hacmi ise 184 kişi olarak belirtildi. İl yatırım harcaması ve yatırımlarda istihdam edilecek personel kapasitesi bakımından Teşvik bölgesi illeri içinde altıncı sırada kaldı.
İLDE TEŞVİKLİ YATIRIMLAR
Yeni teşvik düzenlemesinin yürürlüğü girdiği Ağustos-Kasım ayları arasında Erzurum’da Elektrik, Gaz ve Su kategorisinde 1, Madencilik ve Taş Ocakçılığı kapsamında 2, İmalat Sanayi gurubunda ise 4 olmak üzere toplam 7 yatırım teşvik belgesi aldı. Elektrik, Gaz ve Su kategorisinde gerçekleştirilen bir yatırım için 30 milyon TL tutarında harcama kaydedildi. Bu alandaki yatırım için 3 milyon 355 bin dolarlık makine ve teçhizat ithalatı yapılırken, çalıştırılacak eleman sayısı 14 olarak kaydedildi.
MADENCİLİK
Erzurum’da yeni düzenleme kapsamında teşvik belgesi alan 2 Madencilik ve Taş ocakçılığı yatırımları için 36 milyon TL tutarında harcama gerçekleştirildi. Bu kategorideki 2 yatırım kapsamında 2 milyon 974 bin dolarlık makine ve teçhizat alımı yapıldı, bu yatırımda istihdam hacminin ise 90 kişi olacağı açıklandı4 adet belgeli imalat sanayi yatırımları kapsamında ise 12 milyon TL harcama yapıldı. Bir milyon 477 bin dolarlık makine ithalatının gerçekleştirildiği bu gurup yatırımlarda 80 kişilik istihdam hacmi oluşturuldu.
ERZURUM’UN PAYI
Kasım 2009 bazında, 4. teşvik bölgesinin Ülke payı teşvik belgesi sayısında yüzde 19.57, yatırım harcamasında yüzde 15.11, istihdam hacminde ise yüzde 22.14 olarak ölçüldü.. Erzurum’un 4. bölge içindeki payı ise teşvik belgesi sayısında yüzde 4.48, yatırım harcamasında yüzde 6.86, istihdam sayısında da yüzde 2.55 olarak gerçekleşti. Doğu Anadolu Bölgesinin teşvik belgesi payı ise ülke ölçeğinde yüzde 8.28, 4’üncü teşvik bölgesi kapsamında ise yüzde 42.4 oldu..
1’İNCİ VE 2’İNCİ BÖLGE
1. Bölge’de teşvik belgesi alan 230 yatırım için 3 milyar 79 milyon 345 bin TL harcama kaydedilirken, 1 milyar TL tutarında makine ve teçhizat ithalatı gerçekleştirildi.1.Bölgedeki teşvikli yatırımlarda 10 bin 830 kişilik istihdam öngörüldü. 2. Bölgedeki teşvikli 138 yatırım için bir milyon 70 bin TL harcama yapılırken, 228 milyon dolarlık ithalat yapıldı, istihdam hacmi ise 5 bin 852 kişi olarak kaydedildi.
3.TEŞVİK BÖLGESİ
3. Teşvik Bölgesi Kasım 2009 döneminde en yüksek sayıda teşvikli yatırım alan bölge oldu.Hazine Müsteşarlığı verilerine göre yeni teşvik düzenlemesi kapsamında 3.Bölgede 273 yatırıma teşvik belgesi verildi. İki milyar 262 milyon TL tutarında harcamanın kaydedildiği teşvikli yatırımlar için 727 milyon dolarlık makine ve teçhizat ithalatı yapıldı. 3. Bölge yatırımlarında istihdam hacmi ise 8 bin 648 kişi olarak belirlendi.
TEŞVİK BÖLGELERİ VE 4’ÜNCÜ BÖLGE
Erzurum’un içinde olduğu ve 30 il 2 ilçeyi kapsayan 4’üncü bölge, teşvik belge sayısı bakımından yeni düzenleme kapsamındaki bölgeler içinde 3’üncü sırayı aldı.. 4.Bölge’de teşvik belgesi alan 156 yatırım için bir milyar 141 milyon 482 bin TL tutarında harcama yapıldı. Makine ve teçhizat ithalatı için 136 milyon dolarlık harcamanın yapıldığı bölgede, teşvikli yatırımların istihdam hacmi ise 7 bin 209 kişi olarak belirlendi.
KARADENİZ GURUBU İLLER
4. Bölge içinde yer alan TR90 Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane istatistik bölgesinde 27 yatırıma teşvik belgesi verildi. 464 milyon TL harcamanın yapıldığı Trabzon bölgesindeki teşvikli yatırımlar kapsamında 72 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildi, yatırımlarda istihdam hacmi ise bin 745 kişi olarak kaydedildi. TR82 Kastamonu, Çankırı, Sinop istatistik bölgesinde 10 yatırım için teşvik belgesi düzenlendi. 38 milyon 277 bin TL harcamanın kaydedildiği yatırımlarda istihdam hacmi 439 kişi olarak belirlendi.         
DOĞUANADOLU GURUBU İLLER
TRA1 Erzurum, Erzincan, Bayburt bölgesinde toplam harcama tutarı 102 milyon 878 bin TL olan ve 15 milyon dolarlık makine ve teçhizat ithalatının yapıldığı 10 yatırım, teşvik belgesi aldı. Belgeli yatırımlarda 499 kişinin istihdam edileceği açıklandı. Ağrı, Kars, Ardahan, Iğdır bölgesinde ise 12 yatırıma teşvik belgesi düzenlendi. 32 milyon TL harcama yapılan yatırımlarda 326 kişilik istihdam öngörüldü
İLLER ARASI TEŞVİK PERFORMANSI
Doğu Anadolu Bölgesi illerini içeren TRB2 Van, Muş, Bitlis, Hakkari bölgesinde 17 yatırım teşvik belgesi aldı. 81 milyon 821 bin TL harcama, 6 milyon 294 bin dolarlık makine ve teçhizat ithalatının yapıldığı yatırımların istihdam hacmi ise 647 kişi olarak belirtildi.. Doğu illerini içeren diğer bölge olan TRB1 Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli bölgesinde ise yatırım tutarı 173 milyon TL olan 26 yatırım teşvik kapsamına dahil edildi, 14 milyon dolarlık makine ve teçhizat ithalatının yapıldığı yatırımlar çerçevesinde bin 827 kişilik istihdam alanı oluşturuldu.
GÜNEYDOĞU ANADOLU GURUBU
Erzurum’la birlikte 4.Bölgede yer alan Güneydoğu illeri Mardin, Batman, Şırnak, Siirt istatistik alanında 28 yatırım teşvik kapsamına girdi. 94 milyon 181 bin TL yatırım harcamasının yapıldığı belgeli yatırımlar için 8 milyon 337 bin dolar tutarında makine ithalatı yapıldı. Bu yatırımlarda bin 106 kişinin çalıştırılacağı bildirildi.
DİYARBAKIR VE ÇANAKKALE
4. teşvik bölgesinde yer alan diğer Güneydoğu Anadolu illerini içeren TRC2 Şanlı Urfa, Diyarbakır bölgesinde 24 yatırım teşvik belgesi aldı. 146 milyon 169 bin TL tutarında harcamanın kaydedildiği, 6 milyon 940 bin dolarlık makine ve teçhizat ithalatının yapıldığı yatırımların istihdam hacmi ise 553 kişi olarak belirlendi. 4. Bölge içinde değerlendirilen TR22 Çanakkale İli Bozcaada, Gökçeada İlçelerinde ise 6 milyon 699 bin TL harcamanın yapıldığı 2 yatırıma belge düzenlendi. Bu yatırımların istihdam hacmi 67 kişi olarak kaydedildi.
İLLERİN TEŞVİK PAYI
Erzurum’un içinde yer aldığı dördüncü teşvik bölgesinde, en fazla teşvik belgesi alan il 21 teşvik belgesiyle Mardin oldu. Bölgede, Kars, Ardahan, Sinop ve Çankırı’da bir; Rize, Hakkari ve Artvin’de 2; Tunceli, Muş,Iğdır, Gümüşhane, Erzincan’da 3; Batman, Bingöl illerinde 5; Bitlis, Van, Trabzon ve Ordu’da 6; Erzurum’da 7; Ağrı, Giresun, Kastamonu ve Malatya’da 8; Şanlıurfa’da 9, Elazığ’da 10, Diyarbakır’da ise 15 yatırım teşvik kapsamına girdi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ali 31 Aralık 2009 Perşembe 13:57

erzurum artık uyanmalı istanbulda bir çok bakkal erzurum şekeri bulunur yazıyor vitrinine ancak şeker başka şehirden

Yorumu oyla      6      4  
Canip Altaş 30 Aralık 2009 Çarşamba 23:47

Bu memlekette yatırım yapanların halini gören gelirmi? Teşvik meşvikte sadece oyalama,yalan dolan

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Kıbrıs Davası, Milli Davadır”
Dilek BAYRAK/Kıbrıs Türk Kültür Derneği Genel Başkanı ve ERZURUM Gazetesi ...
Derneklerde beyanname süreci başlıyor
İHA/Erzurum Dernekler Müdürlüğü tarafından dernek yöneticilerine “beyanname” ...
Onlara minnet borçluyuz..
Erzurum’un ünlü müftüsü, Müderris Sakıp Danışman Hoca törenle anıldı. ...
 
Öztürk’e Yakutiye Brifingi
İHA/Vali Öztürk Yakutiye İlçesini ziyaret etti. Kaymakam Yüksel Çelik’ten ...
Yaşanılır Köy Projesi’nde talep patlaması
CİHAN/Köylerdeki konutların daha modern, köyün daha derli toplu bir görünüme ...
Dadaşlar ‘Sıla Gecesi’nde buluştu
Kocaeli’nde Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı’nın düzenlediği sıla ...
 
Büro Memur- Sen Genel Kurul’a gitti
CİHAN/Memur Sen'e bağlı Büro Memur- Sen Erzurum Şubesi 1'inci Olağan Kongresi'nde ...
EBK kesimlerinde sorun yok
CİHAN/Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Et Balık Kurumuna bu yılın Temmuz ...
Hizmette Belediye-Muhtar işbirliği
İHA/Yakutiye İlçe Belediyesi’nde, belediye sınırları içerisinde bulunan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kibirli Siyaset Aktörleri ve AK Parti'nin Değişim İhtiyacı
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Ayağın Sürünmesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
"Devlet Adamı” olmanın somut örneği: Vali Mustafa Çiftçi
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Cumhurbaşkanımıza Minnettarız
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Alan Var Alamayan Var ve Ayıp Hassasiyeti
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
‘Muhalif’
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva